Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έρχονται 2.300 πλειστηριασμοί ακινήτων εντός του Δεκεμβρίου
Έρχονται 2.300 πλειστηριασμοί ακινήτων εντός του Δεκεμβρίου

Έρχονται 2.300 πλειστηριασμοί ακινήτων εντός του Δεκεμβρίου

ΕΥΓΕΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Επιταχύνουν τον ρυθμό των πλειστηριασμών ακινήτων οι τράπεζες, βάζοντας στο παιχνίδι και τις εταιρείες διαχείρισης, που είναι επισπεύδουσες σε ένα σημαντικό αριθμό νέων πλειστηριασμών που διενεργούνται τους προσεχείς μήνες. Μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης προγραμματίζουν 2.300 νέους πλειστηριασμούς και οι ρυθμοί αναμένεται να επιταχυνθούν από τη νέα χρονιά, καθώς από τον προσεχή Μάιο λήγει η της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η δυνατότητα υποβολής αίτησης από δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικίας μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους παρατάθηκε μέχρι και τον Απρίλιο. Οπως διαμηνύουν οι τράπεζες, μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, οδηγώντας σε πλειστηριασμό την περιουσία όσων οφειλετών δεν προχωρούν στη του δανείου τους.

Η αύξηση του αριθμού των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό επισπεύδεται λόγω και των μεγάλων τιτλοποιήσεων δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις, δηλαδή στεγαστικά ή επιχειρηματικά με εγγύηση ακίνητης περιουσίας, που θα αγοραστούν από funds. Οι τιτλοποιήσεις αποτελούν βασικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων και θα διευκολυνθούν και από τη του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων («Ηρακλής») που προωθεί η κυβέρνηση.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών e-auction κλείνει περίπου δύο χρόνια λειτουργίας – ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017– και σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί σε αυτή 45.140 πλειστηριασμοί ακινήτων. Από αυτούς έχουν διενεργηθεί 31.500,  από τους οποίους μόνο 13.000 υπήρξαν γόνιμοι. Οι τράπεζες ρευστοποιούσαν μέχρι πρόσφατα κυρίως μεγάλα ακίνητα ή ακίνητα που συνδέονταν με υψηλά , αλλά πλέον οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται χωρίς όριο. Σε μια προσπάθεια να κινητοποιηθεί η ζήτηση στην αγορά ακινήτων, οι τράπεζες εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, έχουν αναπτύξει και άλλες πλατφόρμες, όπως η «realestateonline», η «properties4sale» και η «landea», στις οποίες υπάρχει και φωτογραφικό υλικό των ακινήτων που βγαίνουν προς πώληση, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική η διαδικασία αναζήτησης από ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Την ίδια στιγμή, προχωρούν σε μαζικές διασταυρώσεις προκειμένου να ελέγξουν την αξιοπιστία των στοιχείων όσων έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και να διαπιστώσουν το κατά πόσον τα οικονομικά δεδομένα που έχουν δηλώσει οι οφειλέτες είναι τα πραγματικά.

Η διασταύρωση των στοιχείων ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, μέσω της πρόσβασης που δόθηκε στις τράπεζες στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και αποσκοπεί στο να αποκαλύψει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και αυτούς που έστω και για τυπικούς λόγους δεν δικαιούνται . Η επαλήθευση των στοιχείων γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί από την ΕΓΙΧ, στην οποία έχουν «φορτωθεί» οι 100.000 περίπου εκκρεμείς του νόμου Κατσέλη.

Ο έχει ξεκινήσει από τους δανειολήπτες με μεγάλα και μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή της προστασίας όσων διαπιστωθεί ότι η εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο. Η αναστολή προστασίας σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να ρευστοποιήσει το ακίνητο. Σε αναστολή της προστασίας μπορεί να οδηγηθεί κάποιος που ενώ είναι έμπορος έχει υποβάλει αίτηση για προστασία στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος καλύπτει μόνο τα φυσικά πρόσωπα και ορισμένες κατηγορίες μικροεμπόρων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρεκκλίσεις από τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τον οφειλέτη, οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να καταφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα και να ανακόψουν την προστασία που απολαμβάνει κάποιος έως την της υπόθεσής του, ακόμα και αν αυτή είναι προγραμματισμένη για αργότερα.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση