Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Eπόμενες κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών
Eπόμενες κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών

Eπόμενες κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών

Κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Τις επόμενες κινητοποιήσεις της σχεδιάζει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ζητά από την Περιφέρεια ς να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας καύσης απορριμμάτων από το εργοστάσιο.

Σήμερα οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών έδωσαν συνέντευξη Τύπου κατά την οποία χαρακτήρισαν ανεπιθύμητους τους πολιτικούς που εμφανίστηκαν στο συλλαλητήριο, από τη στιγμή που δεν τάσσονται ανοιχτά κατά της καύσης απορριμμάτων και  άσκησαν κριτική σε εισαγγελικές αρχές, και τελωνείο, διότι δεν τους παραδίδουν τα στοιχεία του φορτίου με καύσιμη ύλη για την ΑΓΕΤ, της 1ης Απριλίου , τότε που είχαν κάνει μπλόκο σε μία από τις νταλίκες που το μετέφερε.

Επίσης  χαρακτήρισαν σκανδαλώδη την αύξηση του ποσοστού του ολικού οργανικού άνθρακα που μπορεί να εκλύεται στην ατμόσφαιρα από την καύση και ζητούν στοιχεία μετρήσεων προηγουμένων ετών για το συγκεκριμένο τοξικό αέριο, από την Περιφέρεια ς για να αποδείξουν ότι αυτή οφείλεται στο σκουπίδι που καίει το εργοστάσιο και όχι στον άργιλο, την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τσιμέντου, όπως διατείνεται η εταιρεία.

Το μέλος της Επιτροπής Νίκος Κανελλής χαρακτήρισε ιστορικό το συλλαλητήριο που ήταν το πιο μαζικό των τελευταίων ετών, μια παλλαϊκή κινητοποίηση που αγκαλιάστηκε από πολίτες όλων των ηλικιών, που διεκδικούν το δικαίωμα σε καθαρό περιβάλλον και αέρα και στη ζωή. «Σε αυτό συνέβαλλε η δημιουργία ενός πλατιού μετώπου κοινωνικών φορέων που κάλεσαν τα μέλη τους να συμμετέχουν. Ζητούν  από το υπουργείο να ανακαλέσει την άδεια της ΑΓΕΤ για καύση εναλλακτικών καυσίμων ή σημερινών συμβατικών και να επιλέξει ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Κατά δεύτερο διεκδικήσαμε  από το δήμο Βόλου να ανακαλέσει απόφαση για δημιουργία εργοστασίου SRF και να προχωρήσει στην διαχείριση των απορριμμάτων» τόνισε.

Η πρόταση της Επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα παρουσιαστεί  δημόσια. Επιπλέον τόνισε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και δεν συμμετέχουν σε προσχηματικές επιτροπές κοινωνικού ελέγχου. Τέλος κάλε τους πολίτες να στηρίξουν τα μέλη της επιτροπής που δικάζονται στις 23 Μαίου έπειτα από μήνυση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για διατάραξη ειρήνης, καθώς ζητούσαν να πάρουν το λόγο σε δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Επιπλέον σε λίγο καιρό θα γίνει και  η δίκη τεσσάρων μελών της Επιτροπής έπειτα από μήνυση του  οδηγού της νταλίκας, για παρεμπόδιση συγκοινωνιών και άσκηση παράνομης βίας. «Πρόκειται για μία πάγια τακτική εκφοβισμού και ποινικοποίησης των δράσεων όλων των κινημάτων πανελλαδικά για να μην πω και διεθνώς» εξήγησε ο κ. Κανελής.

 Ο Στ. Λημνιός υπενθύμισε τον αγώνα των πολιτών το 2001 για να μην περάσει τότε η πιλοτική καύση κονιορτοποιημένων ελαστικών αυτοκινήτων, τις προσαγωγές, τις αντιπαραθέσεις και «την απόφαση τότε της ΑΓΕΤ να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου». Αναφέρθηκε στις χθεσινές εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλου και τις επιφυλάξεις των φορέων που συμεμτείχαν στη σύσκεψη ενώ τον κάλεσε να απαντήσει πότε έλεγε αλήθεια: τότε που ως του δήμου Θέρμης τάσσονταν κατά της καύσης απορριμμάτων, ή τώρα που άλλαξε ; «Τι άλλαξε από τότε, τι γνωρίζει; Ας μας το πει και εμάς να γνωρίζουμε», τόνισε.

Επιπλέον χαρακτήρισε τον καυγά μεταξύ Περιφέρειας και Αγετ για τα δείγματα από το φορτίο προσχηματικό καθώς βασίζεται σε μία νομοθεσία που θα πρέπει να αλλάξει ούτως η άλλως. Και αυτό ίσως γίνει αν έλθει το θέμα, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Φάμελλος στην ειδική επιτροπή της βουλής. «Η υποψία που βαραίνει όλους είναι ότι μέσα στα δεα με απόβλητα υπάρχουν τοξικά απόβλητα» επισήμανε.

Τέλος τόνισε ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα με τις εκπομπές ολικού οργανικού άνθρακα και τα ποσοστά που επιτρέπει η νέα ΑΕΠΟ.

Η παρέκκλιση που έγινε και τετραπλασίασαν το όριο είναι σκανδαλώδης. Και μόνο αυτό αν έχει συμβεί άνετα η περιφέρεια μπορεί να ανακαλέσει την άδεια» τόνισε.

Σημείωσε ότι ο ολικός οργανικός άνθρακας είναι ένας τοξικός ρύπος που εκπέμπεται από φουγάρα βιομηχανιών παραγωγής τσιμέντου και στην ΑΓΕΤ οι υπερβάσεις ήταν πάνω από το όριο της από 2017 και μετά ζήτησαν και πήραν  τελευταία τροποποίηση ΑΕΠΟ. «Μεταφέροντας τα όρια τέσσερις φορές πάνω νομιμοποίησαν τις εκπομπές της  ΑΓΕΤ. Αιτιολόγησαν  την απόφαση ότι αυτό δεν έχει να κάνει με καύση απορριμμάτων αλλά με την άργιλο που χρησιμοποιεί να κάνει τσιμέντο. Αν οι παλιές μετρήσεις δείξουν ότι ήταν σε χαμηλά επίπεδα θα μπορούμε να πούμε ότι αυτό που άλλαξε τα δεδομένα είναι το καύσιμο και όχι η πρώτη ύλη. Γι αυτό και ζητήσαμε τα στοιχεία παλαιοτέρων ετών από την Περιφέρεια και δώσαμε περιθώριο εξήντα ημερών να μας τα παραδώσει. Η προθεσμία λήγει σε λίγες ημέρες», ανέφερε ο κ. Λημνιός. Επιπλέον ενημέρωσε οιτ η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη ζήτησε από το υπουργείο την ακριβή σύσταση του RDF για να κάνει συγκρίσεις στους ελέγχους των φορτίων και του τι καίγεται.

Ανεπιθύμητοι οι πολιτικοί 

Το μέλος της Επιτροπής, Φαίη Τζεντουλάκου, επισήμανε ότι οι κινήσεις της επιτροπή είναι πάνω από τα κόμματα. «Δεν μας καπελώνει κανένα κόμμα και απαιτούμε καθαρό αέρα. Οι πολιτικοί που είδαν φως και μπήκαν είναι και θα παραμείνουν ανεπιθύμητοι αν δεν τάσσονται κατά της καύσης. Είδαμε τους κ.κ. Μεϊκόπουλο, Κολυνδρίνη,   Χρυσοβλέωνη και άλλους.   Τι φοβαται η κα. Κολυνδρίνη και ο κ. Αγοραστός και δεν ανακαλούν την άδεια καύσης απορριμμάτων; Τι πιέσεις ασκεί η ΑΓΕΤ; Γιατί συναινεί να γίνουν κι άλλοι έλεγχοι στο υλικό. Εμείς είμαστε κατά της καύσης των απορριμμάτων και δεν θέλουμε η επόμενη επιδημιο μελέτη που θα γίνει μετά από 10 χρόνια να μας δείξει τις επιπτώσεις.  Υπάρχουν ήδη επιδημιολογικές μελέτες από που καίνε στο εξωτερικό και τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Παρατηρήθηκαν  350% αύξηση σε καρκίνους του πνεύμονα, 279% του στομάχου, ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια, επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα ς, χλωρακνή λόγω διοξινών, στην Ισπανία 44% αύξηση του σαρκώματος μαλακών ιστών. Σε ότι αφορά τις διοξίνες που τα μωρά παίρνουν θηλάζοντας από τη μητέρα τους, παρατηρήθηκαν διπλάσια πιθανότητα θνησιμότητας ή και δυσλειτουργίες πνευμόνων, βρογχίτιδα σε παιδιά, 126% αύξηση νεοπλασιών σε νεογέννητα και επηρεασμό στο φύλο. Εμείς λέμε όχι στην καύση των απορριμμάτων», κατέληξε η κα. Τζανετουλάκου

Τέλος τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν  τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα της , σε όλα τα πεδία  και στο δρόμο και στα δικαστήρια.

"Αλιεύοντας" την είδηση