Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Από τη ρήξη στην παράταση της αγωνίας
Από τη ρήξη στην παράταση της αγωνίας

Από τη ρήξη στην παράταση της αγωνίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

 Υστερ πό ένα δραματικό παρασκήνιο, που έφτασε τη διαπραγμάτευση στα όρια ενός ναυαγίου, Αθήνα και εταίροι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη διαδικασία προκειμένου να βρουν ακόμη και την ύστατη ώρα μια λύση.

Οι συνομιλίες και οι επαφές από τη Δευτέρα επιδεινώνονταν κλιμακωτά, μέχρι που χθες το πρωί έφτασαν σε σημείο σχεδόν ματαίωσης των συναντήσεων του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τη καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, τον άλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. ιουνκέρ, συναντήσεις που τελικά επιβεβαιώθηκε στις οκτώ το βράδυ πως θα πραγματοποιηθούν.

Χωρίς κάποια εμφανή πρόοδο παρά τις σχεδόν δύο ωρών συζητήσεις έληξε η τριμερής συνάντηση. Το μήνυμα από τη γερμανική αλλά και την ελληνική πλευρά ήταν ένα, και πάνω-κάτω το ίδιο: εντατικοποίηση των συζητήσεων. Η Αθήνα επίσης τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στο βιώσιμο , κάτι που επισήμανε και ο κ. Τσίπρας σε σύντομη δήλωσή του – οι κ. Μέρκελ και Ολάντ αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

O κ. Τσίπρας δήλωσε ότι συμφώνησε με τους άλλους δύο ηγέτες να  εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες και να γεφυρωθούν οι απομείνασες διαφορές. «Σήμερα είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ όπως είχαμε συμφωνήσει στην τελευταία τηλεφωνική μας επι. Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με βιώσιμο και μία προπτικη που θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά αποχωρώντας ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα. «Υπήρξε ομόφωνη απόφαση ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο περιθώριο της χθεσινής διάσκεψης, παρά το επιβαρυμένο κλίμα, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σύντομα με τον κ. Γιουνκέρ. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συμφώνησαν να συνεχίσουν να δουλεύουν για μια κοινώς αποδεκτή λύση, που θα πρέπει όμως να πάρει το «πράσινο φως» από τα 19 -μέλη του Eurogroup. Συγχρόνως συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν και πάλι σήμερα.

Για τη καγκελάριο, «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», όπως είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο. Ακόμη, πρόσθεσε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και επισήμανε πως «κάθε ημέρα μετράει», ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς. Πάντως, οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών του Βrussels Group πήραν εντολή χθες το πρωί να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση