Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Eπιτυχής άσκηση “ΥΓΡΟ ΠΥΡ 2018” της Π.Υ. Βόλου στις εγκαταστάσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ
Eπιτυχής άσκηση “ΥΓΡΟ ΠΥΡ 2018” της  Π.Υ. Βόλου στις εγκαταστάσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ

Eπιτυχής άσκηση “ΥΓΡΟ ΠΥΡ 2018” της Π.Υ. Βόλου στις εγκαταστάσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ

Με πραγματοποιήθηκε από την Π.Υ. Βόλου, η  άσκηση “ΥΡΟ ΠΥΡ 2018”, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ στην περιοχή “Αστέρια” ς Βόλου, που είχε ως σκοπό την των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και φορέων, στην αντιμετώπιση ς που είναι πιθανό να εκδηλωθεί σε δεξαμενές καυσίμων επιχείρησης πετρελαιοειδών, με ταυτόχρονη επέμβαση για απεγκλωβισμό ατόμου.

Η άσκηση αποτέλεσε προσομοίωση ενός  τεχνολογικού ατυχήματος (Τ.Α.Μ.Ε.-Β.Α.Μ.Ε.) και υπάγεται στο άνω  όριο της οδηγίας SEVESO IIΙ.

Στην άσκηση συμμετείχαν επτά υδροφόρα οχήματα διαφόρων τύπων και 50 από Υπηρεσίες που υπάγονται στην Περιφερειακή Διοίκηση Π.Υ. ς.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι κατά τη διάρκεια τακτικής πλήρωσης δεξαμενής πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο μέσω αγωγού, προέκυψε διάρρηξη του αγωγού και διαρροή μεγάλης  ποσότητας πετρελαίου κι από την ύπαρξη στατικού ηλεκτρισμού,  έναυση ς σε δεξαμενή.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η δημιουργία αποπνικτικής ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή από τους πυκνούς μαύρους καπνούς (τοξικοί ρύποι) και η έκλυση έντονου πυροθερμικού φορτίου. Ο κίνδυνος των εργαζόμενων και των πολιτών είναι άμεσος λόγω των παραπάνω.

Παράλληλα είναι μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς σε παρακείμενες δεξαμενές, καθώς και ο κίνδυνος για φαινόμενα Domino, επειδή σε κοντινή απόσταση υπάρχει εμιστήριο  Υγρών Καυσίμων και παραπλεύρως εγκαταστάσεις της Τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Η πυρκαγιά ακαριαία εξαπλώθηκε σε όλη την ποσότητα του διαρρέοντος καυσίμου, με κίνδυνο την υπερθέρμανση των όμορων δεξαμενών και την μείωση της αντοχής των τοιχωμάτων τους.

Παράλληλα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε βυτιοφόρο μεταφοράς υγρών καυσίμων που βρισκόταν  στο γεμιστήριο της εγκατάστασης, όπου υπάρχει κι εγκλωβισμένο άτομο. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της εγκατάστασης το οποίο προέβλεπε , μεταξύ άλλων, την άμεση ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

"Αλιεύοντας" την είδηση