Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Επίτιμος δημότης Βόλου ο Βατοπαιδινός Εφραίμ
Επίτιμος δημότης Βόλου ο Βατοπαιδινός Εφραίμ

Επίτιμος δημότης Βόλου ο Βατοπαιδινός Εφραίμ

Εκδήλωση παρουσία πολιτών, πραγματοποιήθηκε απόψε  στο Δημαρχείο Βόλου, για να τιμηθεί ο  Βατοπαιδινός Εφραίμ και  να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Βόλου.

Προσφωνώντας τον  Εφραίμ, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, μεταξύ άλλων,  ανέφερε: « με τόλμη και αποφασιστικότητα έρχεται να σας απονείμει αυτόν τον τίτλο σε μια εποχή όπου η εκοσμίκευση σε αυτόν τον τόπο αρνείται τέτοιες στιγμές, επικαλούμενη ότι υπάρχουν δήθεν διακριτοί ρόλοι, ότι οδηγούμεθα σε χωρισμούς χρησιμοποιώντας αρνητικές πολλές φορές λέξεις, θέλοντας να αποϊεροποιήσουν τον τόπο μας, τον λαό μας και να διαγράψουν ίσως, θα ήθελαν, την προσφορά του Αγίου Όρους, της Ορθοδοξίας, της εκκλησίας.

Γι’ αυτό η τόλμη μπορεί να στεναχωρεί κάποιους, αλλά η τόλμη δημιουργεί προϋποθέσεις αλήθειας και η τόλμη είναι αυτή που φέρνει πραγματική ελευθερία».

Στη δική του προσφώνηση ο σε αργία δήμαρχος Αχ. Μπέος, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη αποστροφή της ομιλίας του σεβασμιότατου, τόνισε ότι «η σημερινή δημοτική αρχή εκφράζοντας όλη την πόλη με την ενέργεια της αυτή να τιμήσει έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο, δείχνει την μεγαλοψυχία της και όχι την τόλμη, επιτρέψτε μου Σεβασμιότατε, Γιατί ο Βόλος, οι πολίτες του Βόλου έχουν μεγαλοψυχία. Και το δείχνουν σήμερα με την ενέργεια της δημοτικής αρχής»

 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο από το έργο και την προσωπικότητα του γέροντα Εφραίμ και πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο  Μητροπολίτης Ιγνάτιος, που ανέφερε: «Αυτή η τιμή ουσιαστικά στρέφεται στους δημότες. Διότι είναι το ελάχιστο δείγμα και ένα απλό ευχαριστώ μιας πόλεως που αναγνωρίζει στο πρόσωπό σας τον άνθρωπο που έχει σφραγίσει τούτη την εποχή της εκοσμίκευσης, την εποχή της άρνησης, την εποχή της αναποτελεσματικότητας, την εποχή όπου πολλές φορές κυριαρχεί ανάμεσα στους ανθρώπους ο διχασμός και η πόλωση και έρχεστε εσείς συνεχίζοντας την μακράν αγιορείτικη παράδοση, να γίνετε ο άνθρωπος των έργων, της έμπρακτης αγάπης, της ενότητας, της προσφοράς, της θυσίας, του μαρτυρίου.

Έτσι σφραγίζουν την εποχή τους οι άνθρωποι. Όταν φέρνουν και γίνονται φορείς της αλήθειας, αυτή η αλήθεια είναι πολλές φορές που οδηγεί στην ελευθερία αλλά ταυτόχρονα πονάει όταν οι άνθρωποι αρέσκονται στο εύκολο ψέμα και δεν αντέχουν την ακριβή αλήθεια.

Είστε ο άνθρωπος της ενότητας, της προσφοράς και της θυσίας, σε μια εποχή κρίσεως και αυτό τοπ νιώθει ο ελληνικός λαός. Είμαστε από τους ευνοουμένους, είμαστε από τους ευλογημένους, που έχετε στρέψει τα βλέμματα σας πολλές φορές σε αυτή την πόλη, στην τοπική εκκλησία και σήμερα μετά τα όσα μας έχουν κοινωνήσει μεταξύ μας εκκλησιαστικά γίνεστε πλέον και πολίτης της πόλεως.

Έτσι λοιπόν από εδώ και πέρα δεν θα είστε μόνο ο πνευματικός θα είστε και ο συμπολίτης μας. Και αυτό νομίζω και ελπίζω να σας κάνει ακόμα πιο χαρούμενο αλλά κυρίως περισσότερο να ενθυμίστε στις  δεήσεις και τις προσευχές σας όλους τους κατοίκους του Βόλου. Όπου δίνουν και αυτοί με όλη τους την δύναμη το παρόν στην αλληλεγγύη.

Γέροντα ξέρετε πολύ καλά την κρίση που υπάρχει. Είστε αποδέκτης αιτημάτων από όλη την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτά που προσφέρετε και στον δικό μας τόπο και τα προσφέρετε σε μια κοινωνία που λειτουργεί ενωμένα. Λειτουργεί με διάκριση, λειτουργεί με αποδοχή των θεσμών, όπου ο καθένας ξέρει ποιον ρόλο έχει να διαδραματίσει, ποια ευθύνη έχει αναλάβει και προσπαθούμε όλοι με ενότητα να ανταποκριθούμε. Δεν είναι εύκολο το έργο. Χάρη όμως στην δική σας συμπαράσταση μπορεί και γίνεται πραγματικότητα ώστε κανείς σε αυτόν τον τόπο να μην νιώσει μόνος του.

Κανείς να μείνει χωρίς φάρμακα, κανείς να μην εγκαταλειφθεί, να έχουν όλοι ένα πιάτο φαγητό, να έχουν όλοι την συμπαράσταση. Θέλω λοιπόν με την ευκαιρία αυτή για άλλη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο πρόσωπο σας και εμού προσωπικά, του κλήρου και του ναού αλλά να συγχαρώ και την δημοτική αρχή γιατί με τόλμη και αποφασιστικότητα έρχεται να σας απονείμει αυτόν τον τίτλο σε μια εποχή όπου η εκοσμίκευση σε αυτόν τον τόπο αρνείται τέτοιες στιγμές επικαλούμενη ότι υπάρχουν δήθεν διακριτοί ρόλοι, ότι οδηγούμεθα σε χωρισμούς χρησιμοποιώντας αρνητικές πολλές φορές λέξεις, θέλοντας να αποϊεροποιήσουν τον τόπο μας, τον λαό μας, και να διαγράψουν ίσως, θα ήθελαν, την προσφορά του Αγίου Όρους, της Ορθοδοξίας, της εκκλησίας.

Γι’ αυτό η τόλμη μπορεί να στεναχωρεί κάποιους, αλλά η τόλμη δημιουργεί προϋποθέσεις αλήθειας και η τόλμη είναι αυτή που φέρνει πραγματική ελευθερία. Σας ευχαριστούμε που είστε ανάμεσα μας και συγχαίρω όσους απεφάσισαν και να ξέρετε ότι πλέον η Μητρόπολη Δημητριάδος δεν θα είναι μόνο εκκλησιαστικά που θα σας υποδέχεται αλλά και η πόλη του Βόλου ως πολίτη της».

 

Ο Αχ.Μπέος

Με την κατάθεση της προσωπικής του εμπειρίας από την επαφή του με τον γέροντα Εφραίμ, ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο Αχ. Μπέος, που τόνισε:«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όταν γνωριστήκαμε, μέσα από τις συζητήσεις μας αναθεώρησα πολλά πράγματα στην ζωή μου. Και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Το σημαντικότερο ήταν ότι για πρώτη φορά στα 57 μου χρόνια επισκέφθηκα το Άγιο Όρος και την Μονή Βατοπαιδίου. Και θέλετε να σας πω κάτι; Γευμάτισα με τον γέροντα Εφραίμ στην Τράπεζα και με άλλους μοναχούς, μια γεμάτη αίθουσα και έφαγα το ωραιότερο φαγητό που έφαγα ποτέ στην ζωή μου. Τι ήταν αυτό; Φασολάδα χωρίς λάδι και ζυμωτό ψωμί. Είναι αλήθεια. Ελιές, ζυμωτό ψωμί και φασολάδα χωρίς λάδι. Ήταν τόσο νόστιμο γιατί ήταν το περιβάλλον τέτοιο και ήταν οι μέρες αυτές.

Πραγματικά σας μιλάω δεν έχω ξανανιώσει έτσι και είναι η αιτία που όλο αυτό το διάστημα έχω αναθεωρήσει πολλά πράγματα, σκέφτομαι πολλές φορές διαφορετικά.

Και θα τον επισκεφθώ ξανά, σε αυτόν τον Άγιο τόπο, γιατί πραγματικά κάθε μέρα με τις συχνές τηλεφωνικές μας επικοινωνίες, με κάνει και αισθάνομαι διαφορετικά και ειδικά σε δύσκολες στιγμές που τόσο ανάγκη έχουμε, όπως εγώ προσωπικά, αλλά και όλοι οι Έλληνες και οι συμπολίτες μας.

Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου θα ήθελαν να πω αυτό που είπε και ο Σεβασμιότατος ότι η σημερινή δημοτική αρχή εκφράζοντας όλη την πόλη με την ενέργεια της αυτή να τιμήσει έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο δείχνει την μεγαλοψυχία της και όχι την τόλμη επιτρέψτε μου Σεβασμιότατε, γιατί ο Βόλος, οι πολίτες του Βόλου έχουν μεγαλοψυχία. Και το δείχνουν σήμερα με την ενέργεια της δημοτικής αρχής.

Ο  Κων. Λούλης

Σεβαστοί πατέρες, αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ γέροντα Εφραίμ, αγαπητοί συμπολίτες, πραγματικά ένιωσα βαθιά συγκίνηση παρακολουθώντας αυτή την υπέροχη ταινία αλλά παράλληλα αισθάνθηκα την μεγάλη μου ευγνωμοσύνη στον Θεό που με αξίωσε να συνδέσω την πορεία μου στην ζωή μου με την δική σας πορεία σε μια πορεία που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια.

Και βλέποντας αυτές τις εικόνες αναρωτήθηκα πως ο χρόνος έφυγε τόσο γρήγορα αλλά και πόσα πολλά έργα έγιναν, που με την ανθρώπινη λογική δεν θα μπορούσαν να γίνουν ούτε σε 150 χρόνια, αλλά με την ευλογία του Κυρίου και την δική σας προσπάθεια έγιναν σε 25 χρόνια έργα τα οποία πραγματικά θαυμάζουν όλοι όσοι έχουν αξιωθεί να επισκεφθούν αυτό το υπέροχο Μοναστήρι για το οποίο ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο μεγάλος αυτός λόγιος, είχε πει πως «ο Ελληνισμός περικλείεται σε τρία σημεία, στην Ακρόπολη, στην Αγιά Σοφιά και στη Μονή Βατοπαιδίου».

Ήταν κάτι πολύ σημαντικό.  Πράγματι αυτό το Μοναστήρι στην πρώτη μου εκείνη επίσκεψη πριν από 30 χρόνια ήταν σε μια μεγάλη παρακμή, είχε 536 χρόνια χωρίς Ηγούμενο, πάνω από 5 αιώνες. Οι άλλοτε ακμάζουσα αδελφότητα που αποτελούνταν από 10000 μοναχούς είχε συρρικνωθεί σε 5 μόνο γέροντες που είχαν φτάσει στο τέλος της επίγειας ζωής του και τότε εσείς η εκλεκτή αδελφότητα του γέροντα Ιωσήφ πήρε στους ώμους της αυτό το βάρος της ανακαινίσεως;, της αναστηλώσεως αυτής της υπέροχης μονής με την τόσο μεγάλη ιστορία. Όλα αυτά που έγιναν ήταν ασύλληπτα για την φαντασία και του πιο αισιόδοξου ανθρώπου.

Θυμάμαι πως από τις πρώτες ημέρες, και ξέρετε πολύ καλά η επίσκεψη αυτή και η γνωριμία μας ήταν η αφορμή να επιδιώξω να γίνω διοικητής στο Άγιο Όρος για να δώσω τέλος στην κατάσταση αυτή στο Μοναστήρι και πράγματι από την πρώτη μέρα που ανέλαβα δεν έκανα τίποτα άλλο από το να επικεντρωθώ σε αυτό τον σκοπό. Και μέσα σε 60 μέρες ακριβώς έγινε αυτό το θαύμα, το Μοναστήρι έγινε κοινόβιο, απέκτησε η αδελφότητα τον Ηγούμενο της και ξεκίνησε και άνοιξε μια λαμπρή σελίδα στην νεότερη ιστορία του. Τότε ο Γέροντας Ιωσήφ μου ζήτησε να τους βοηθήσω να βρω μια καλή τεχνική εταιρία και έναν καλό νομικό να βοηθήσει στο αναστηλωτικό έργο και την προσπάθεια που είχαν μπροστά τους.

Είπα δεν μπορώ να αναλάβω μια τέτοια ευθύνη αλλά μπορώ να σας γνωρίσω έναν καλό άνθρωπο, χωρίς πανεπιστημιακές γνώσεις αλλά καλό άνθρωπο και καλό τεχνίτη, τον Κωνσταντίνο Σκύλα. Βέβαια δεν πίστευα ότι από αυτή την γνωριμία θα γινόταν έναν τέτοιος σύνδεσμος μεταξύ όλων μας αλλά και ένα τέτοιο έργο.

Θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία που είχε να τιμήσει τον γέροντα Εφραίμ διότι πραγματικά η πόλη του Βόλου οφείλει πολλά στη Μονή Βατοπαιδίου. Εκείνο όμως που οφείλουμε πολλά στην πόλη όλοι αυτοί οι τεχνικοί, οι μάστορες βρίσκουν εκεί την πραγματική τροφή, την αγάπη και έτσι έχει πλέον ο Βόλος συνδεθεί άρρηκτα με την Μονή Βατοπαιδίου. Πραγματικά γέροντα Εφραίμ θέλω με όλη μου την καρδιά να σας συγχαρώ για το έργο που έχετε επιτελέσει και εύχομαι ολόψυχα η Υπεραγεία Θεοτόκος και Πανάγαθος Θεός να σας στηρίζουν στο μεγάλο, δύσκολο αγώνα σας.

Ο  Εφραίμ

Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι πηγαίνοντας να γίνω μοναχός εις το Άγιον Όρος θα πήγαινα σε αυτή την Μονή και ότι μάλιστα θα ήμουν εγώ υπεύθυνος. Και όμως έγινε. Θυμάμαι Σεβασμιότατε όταν πήγαμε στον Άγιο Παΐσιο και του λέμε: ξέρεις Γέροντα απεφασίσαμε με τις ευλογίες του Γέροντα Εφραίμ να πάμε στην Μονή Βατοπαιδίου. Δεν θα ξεχάσω τότε τι μας είπε. Μας είπε ότι αυτή την στιγμή είστε μία ομάδα αυτοκτονίας και αυτό επαληθεύτηκε. Πήγαμε μέσα στα ερείπια και στα υλικά και στα πνευματικά. Βάλαμε τον Σταυρό μας και θέλω να πω ότι η Παναγία ήταν τόσο έντονη με την παρουσία της ώστε μνας βοήθησε. Και μας ενδυνάμωσε ώστε να κάνουμε υπομονή από το 1987 μέχρι σήμερα.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την συμβολή του κυρίου Λούλη που ανακηρύχτηκε και μέγας ευεργέτης της Μονής, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την βοήθεια αρκετών αδελφών που μας συμπαραστάθηκαν. Σήμερα δέχομαι αυτή την τιμή όχι για το πρόσωπο μου, γιατί ο μοναχός δεν κάνει προσωπικό έργο. Δέχομαι όμως για την Μονή διότι αυτή η Μονή Βατοπαιδίου από ανέκαθεν ευεργετούσε, και στο αρχείο μας αν έρθει κανείς και το μελετήσει θα δει ότι αμέτρητες φορές η Μονή είχε το ένα πόδι στον ησυχασμό και το άλλο στην ιεραποστολή.

Εγώ είμαι υποχρεωμένος σαν Ηγούμενος να ακολουθήσω αυτό τον δρόμο, αυτό τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς. Λέτε βοήθησα την πόλη σας, δεν έκανα τίποτα απολύτως. Έκανα το καθήκον, τίποτα άλλο. Ο μοναχός μπορεί σωματικά να φεύγει από τον κόσμο, αλλά δεν απορρίπτει τον άνθρωπο, δεν απορρίπτει τα ανθρώπινα προβλήματα. Γιατί φεύγοντας από τον κόσμο δεν καταφρονεί το ανθρώπινο πρόσωπο. Εγκαταλείποντας τους συγγενείς δεν τους εγκαταλείπει γιατί δεν τους θέλει αλλά ακολούθησε τον Θεό.

Η εκκλησία σήμερα είναι το καταφύγιο. Είπε ο κύριος Δήμαρχος πριν που συζητούσαμε ότι αν σήμερα δεν είχαμε την οικογένεια και την εκκλησία θα είχαμε στην Ελλάδα εμφύλιο πόλεμο. Και δεν είναι ψέμα αυτό. Για αυτό και εμείς είμεθα μέλη της εκκλησίας. Ερχόμαστε εδώ όχι για να διαχωρίσουμε την θέση μας από την τοπική εκκλησία αλλά για να βοηθήσουμε μαζί, μαζί να προσφέρουμε γιατί είναι το καθήκον μας. Όταν είναι ανάγκη προσφέρουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Γιατί ένας μοναχός φεύγοντας από τον κόσμο δεν είναι όπως νομίζουν μερικοί ότι κρύβεται, δεν κρύβεται, φεύγει από τον κόσμο αυτό διότι έχει αυτή την πρόσκληση, αυτή την έλξη. Ελκόμεθα από την χάρη του Θεού, ελκόμεθα από τον Θεό πατέρα και πηγαίνουμε εις τας ερήμους αλλά όταν προχωρήσει ο μοναχός βοηθά τον κόσμο.

Δεν θα ξεχάσω τον Άγιο Παΐσιο που έλεγε ότι αν οι άνθρωποι εκτιμούσαν σωστά τα μοναστήρια και το Άγιο Όρος ιδιαίτερα θα είχαν κλείσει πολλά ψυχιατρεία. Αυτό είναι σημαντικό, αυτό είναι συγκλονιστικό. Και με την παρουσία μου εδώ έρχομαι να σας πω ότι εμείς ως Βατοπαιδινοί μοναχοί θα συνεχίσουμε να βοηθούμε με όλες τις δυνάμεις μας τον τόπο αυτό που τον αγαπήσαμε και μας αγάπησε και ερχόμαστε εδώ να τον διακονήσουμε και να τον βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Και η Παναγία που τοποθετήθηκε μόνιμα στον Ιερό Ναό είναι σημεία, είναι δείγματα, ότι η Παναγία θέλει να υπάρχει μια δίοδος, ενότητα προς δόξαν της εκκλησίας.

Παρέστησαν -μεταξύ άλλων- πολιτικοί, πολιτευτές, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

efrem ignatios loulis apopsi1

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση