Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στο νοσοκομείο «Σωτηρία»
Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Ο πρωθ Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε σήμερα το Γενικό Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για ασθενείς με κορωνοϊό.

Ο πρωθ συνοδευόταν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Το σποτ με τον Θ. Αθερίδη για τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης – Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα πρέπει να διστάσουν να απευθυνθούν στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στο 10306 έστειλε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, πολλοί συμπολίτες μας μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστούν στήριξη. Εάν αισθανθείτε πως χρειάζεστε βοήθεια, μη διστάσετε να καλέσετε την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στο 10306.

Μένουμε σπίτι, μένουμε υγιείς σωματικά αλλά και ψυχικά», έγραψε ο πρωθυπουργός και συνοδεύει το κείμενο με το σχετικό βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Θοδωρής Αθερίδης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στηρίζει την πρόταση Μόσιαλου για κοινή ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας για εμβόλια και τεστ

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συζήτησης περί της διαχείρισης της κρίσης λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει -μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung- την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορωνoϊού.

Ο της Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics, ο οποίος ορίστηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, επισημαίνει ότι μέχρι τώρα η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτησή τους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, θα μείνουν πίσω χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι επειγόντως αναγκαία.

Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία (της ς), γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ' αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω, καταλήγει ο του LSE.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι υποστηρίζει αυτή την πρόταση και επισημαίνει ότι τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Ιδανικά, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα επείγον να λυθεί το πρόβλημα της εξάπλωσης του εμβολιασμού κατά του ιού το συντομότερο δυνατό.

«Απέναντι σ' αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές», δηλώνει ο πρωθυπουργός.

«Εάν η πολιτική αυτή εφαρμοστεί σωστά, αφενός δίνει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) εμβολίου κατά του κορωνοϊού και αφετέρου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι τα που δίνουν ως φορολογούμενοι δαπανώνται με το σωστό τροπο», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Βασίλης Κικίλιας: Κερδίζουμε χρόνο, ανοίγουμε ΜΕΘ

Να μην νοσήσουμε όλοι μαζί. Να κερδίσουμε χρόνο. Και στον χρόνο αυτό να ενισχύεται το λαβωμένο μετά μία δεκαετία δημοσιονομικών περιορισμών ΕΣΥ. Αυτό το στοίχημα φαίνεται να κερδίζει μέρα τη μέρα η χώρα μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί αδιαλείπτως η προσπάθεια όλων για την τήρηση των μέτρων περιορισμού των συναθροίσεων. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με δήλωσή του στην «Κ», εκπέμπει στήριξης στους γιατρούς, στους και στο λοιπό προσωπικό, «που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και νικούν τον φόβο», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια ανάπτυξης του μέγιστου αριθμού κλινών εντατικής, όπου και διαδραματίζεται η πιο σκληρή μάχη με τον COVID-19. Ενδεικτικό της προσπάθειας είναι ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν προστεθεί στις ΜΕΘ του ΕΣΥ 40 κλίνες.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

«Για να νικήσουμε τον κορωνοϊό απαιτείται σωματική αποστασιοποίηση, όχι κοινωνική. Την κοινωνικότητά μας δεν πρέπει να τη χάσουμε. Χρειάζεται να επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Και όλοι μαζί στηρίζουμε τους ήρωες γιατρούς, και λοιπό προσωπικό, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και νικούν τον φόβο. Εμείς θα συνεχίσουμε να τους ενισχύουμε και να προστατεύουμε τον πληθυσμό της χώρας», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Κικίλιας και τονίζει πως «υποσχεθήκαμε ότι δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να αναπτύξουμε τον μέγιστο αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας σε όλη την επικράτεια. Αυτή την εβδομάδα προσθέσαμε 40 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ του ΕΣΥ, φθάνοντας έτσι συνολικά τις 910. Και προχωράμε καθημερινά στη λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και με τη βοήθεια των ιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ».

Από το σύνολο των διαθέσιμων στο ΕΣΥ κλινών ΜΕΘ, οι 247 έχουν «δεσμευθεί» αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των δεσμευμένων για ασθενείς με COVID-19 κλινών εντατικής θα φτάσει τις 400, ενώ ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου θα αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός αυτός.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση