Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Επίσκεψη αναπληρωτή Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Βασιλειάδη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επίσκεψη αναπληρωτή Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Βασιλειάδη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Επίσκεψη αναπληρωτή Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Βασιλειάδη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Την Τετάρτη 22-06-2022, ο αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βασιλειάδης επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τον συνόδευαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του νομού, Αλέξανδρος και Κατερίνα , το μέλος της ΝΕ Μαγνησίας και ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Σταύρος Κατσούρας, τα μέλη της ΝΕ Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Αλέξανδρος Παπαπέτρος, το μέλος της επιτροπής ς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Σταμπουλής και το μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σκαλτσής.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκαν τόσο με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και με τους εκπροσώπους των συλλόγων των εργαζομένων.

Ειδικότερα, συναντήθηκαν με τον πρύτανη  Ζήση Μαμούρη και την αντιπρύτανη έρευνας και δια βίου μάθησης Ιωάννα Λαλιώτου. Επιπλέον, με την πρόεδρο του ενιαίου συλλόγου διδασκόντων Βανέσσα Κατσαρδή, την πρόεδρο του συλλόγου Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ)  Σοφία Μαργώνη, τον πρόεδρο του συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (ΕΤΕΠ)  Αλέκο Κουτσελίνη και την πρόεδρο των Διοικητικών υπαλλήλων Μαρία Κούγκουλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει στο χώρο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ο νόμος πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή

Ο πρύτανης μετέφερε εμφατικά την πρόσφατη απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που απορρίπτει επί της αρχής το σχέδιο νόμου και καλεί την κυβέρνηση να μην το καταθέσει στη Βουλή, καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που αλλοιώνουν τη γενικότερη δομή και φυσιογνωμία των ΑΕΙ.

Τόσο οκ. Μαμούρης όσο και η κ. Λαλιώτου ανέδειξαν την αντιδημοκρατικότητα του προτεινόμενου νομοσχεδίου μια και η εξουσία υπερσυγκεντρώνεται στο πρόσωπο του πρύτανη το οποίο δεν θα εκλέγεται πια άμεσα από τα μέλη του πανεπιστημίου.

Επιπλέον, τα περισσότερα όργανα των ιδρυμάτων, που αποτελούσαν μέχρι σήμερα δημοκρατικό ανάχωμα στη διοίκηση του πανεπιστημίου, δεν θα εκλέγονται αλλάθα διορίζονται από το συμβούλιο διοίκησης το οποίο θα αποτελείται και από μέλη εκτός πανεπιστημίου.

Επιπλέον, αναδείχθηκεαπό τους δύο εκπροσώπους της διοίκησης, και ένα νέο στοιχείο στη συνάντηση αυτή. Δέκα ιδρύματα στη χώρα, μεταξύ αυτών και το ΠΘ, έχουν διοικήσεις που κανονικά η θητεία τους θα έληγε τον Αύγουστο του . Η υπουργός, δρώντας αντιθεσμικά, παρέτεινε τις θητείες μέχρι το Δεκέμβριο του προκειμένου να ψηφιστεί ένα σχέδιο νόμου για το οποίο δεν συζήτησε ποτέ με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο εξαιρετικά περίπλοκος τρόπος με τον οποίο διορίζονται οι διοικήσεις των ιδρυμάτων οδήγησε στο να αυξηθεί η διορία θέσπισης των διοικήσεων μετά από τις εκλογές των συμβουλίων από τρεις που είναι σήμερα σε έξι μήνες.

Το γεγονός αυτό και σε συνδυασμό με την προοπτική προκήρυξης πολλαπλών βουλευτικών εκλογών τα δέκα αυτά ιδρύματα κινδυνεύουν να μείνουν ακέφαλα ή με μη νομιμοποιημένες διοικήσεις για πολύ περισσότερο.

Αυτό μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στις υπογραφές συμβάσεων για την πρόοδο κάθε λογής ερευνητικού έργου ή έργου υποδομής σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Αυτό θα είναι καταστροφικό και για το ΠΘ που μόνο η επιτροπή ερευνών απορροφά πολύτιμα κονδύλια ύψους 45εκ κάθε χρόνο για επιστημονικό έργο και έξοδα λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Όλα τα μέλη των συλλόγων των εργαζομένων τόνισαν την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και ζήτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσειςαπό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση του υ Πανεπιστήμιου και την άμεση κατάργηση του νόμου εφόσον ψηφιστεί στη Βουλή.Τονίστηκε ότι η αναλογία καθηγητών, διδακτικού και τεχνικού προσωπικού και διοικητικών υπάλληλων προς τον αριθμό των φοιτητών είναι από τους χειρότερους στην Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για τη δημόσια χρηματοδότηση. Οι μισθοί όλων των εργαζομένων είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Ειδικά, των μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη ενώ τα των διεθνών αξιολογήσεων καθιστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια στην κορυφή των 5% παγκοσμίως.

Ο Γ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο με την θέσπιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και αυτό τον απαράδεκτο νόμο πλαίσιο και στην συνέχειαυπενθύμισε τις προτάσεις και δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την :

– Δημοκρατική δομή διοίκησης και λειτουργίας του πανεπιστημίου με διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων διοίκησης.

– Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, σε βάθος τετραετίας.

– Διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ, σε βάθος τετραετίας – 2.000 διορισμοί ανά έτος. Αυστηρή τήρηση του νόμου για την προκήρυξη κάθε θέσης που κενούται από συνταξιοδότηση μέλους ΔΕΠ.

  • Διοικητικό προσωπικό: αύξηση τουλάχιστον 15%.

– Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη των ανελαστικών τους εξόδων.

– Ριζική ενίσχυση των υποτροφιών σε νέους επιστήμονες, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες.

– Άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης με αναβαθμισμένο απολυτήριο Λυκείου σε Πανεπιστημιακά Τμήματα, στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

– Λειτουργία των διετών πανεπιστημιακών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιπέδου 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων (δηλ. σαν τα ΙΕΚ), στα οποία θα εισάγονται χωρίς οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση