Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Επιμένουν στην ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων οι δανειστές
Επιμένουν στην ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων οι δανειστές

Επιμένουν στην ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων οι δανειστές

Μπορεί η δημόσια συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να έχει επικεντρωθεί στο πότε θα έρθουν στην και με ποιο τρόπο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις, αλλά στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει ήδη η δουλειά. Ωστόσο, τα πρώτα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς φαίνεται ότι ο διαθέσιμος χρόνος για να κλείσει η ίσως να αποδειχτεί λίγος, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων εντός Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά στην άφιξη της τρόικας, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ξεκίνησαν από χθες να φθάνουν στην και σήμερα θα συνεχιστεί η έλευσή τους. Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ενώ Τετάρτη – Πέμπτη εκτιμάται ότι θα βρεθούν στην πρωτεύουσα και οι επικεφαλής των θεσμών.

Μέχρι τώρα, έχει συμφωνηθεί οι συναντήσεις να γίνονται στο διαμονής των δανειστών, οι οποίοι όμως θα έχουν πρόσβαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα υπουργεία (πλην ΓΛΚ, υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Οικονομίας που θα έχουν), ενώ επιθυμούν να έχουν συναντήσεις και με τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς.

Πάντως, στελέχη με γνώση της κατάστασης σημειώνουν ότι η καθυστέρηση στην έλευση των επικεφαλής της τρόικας δεν έχει να κάνει τόσο με το δεδομένο αίτημα για συναντήσεις σε υπουργεία και με υπουργούς, αλλά κυρίως με γραφειοκρατικά ζητήματα στο εσωτερικό των θεσμών και ιδίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην ουσία των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές τηλεδιασκέψεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι πρέπει να γίνει πολύ και εντατική δουλειά από κοντά, καθώς εξ αποστάσεως δεν λύνονται τα προβλήματα.

Τα οποία στην παρούσα φάση είναι πολλά. Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει η απαίτηση των δανειστών για νέο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα εντός των επόμενων δύο – τριών εβδομάδων. Νομοσχέδιο το οποίο σήμερα είναι άγνωστο το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει, με την τρόικα να καλεί την κυβέρνηση να περιλάβει όσα περισσότερα μέτρα από την συμφωνημένη προαπαιτούμενων (που βασίστηκε στη Γιούνκερ) είναι δυνατόν. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι λαμβάνοντας υπόψη το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής δεν χρειάζεται επιπλέον πακέτο μέτρο και αντιδρά.

Άλλο μεγάλο «αγκάθι» είναι η δημιουργία του Ταμείου για τις κοποιήσεις, στο οποίο υπενθυμίζεται ότι σε βάθος χρόνου θα πρέπει να εισφερθεί δημόσια περιουσία αξίας 50 δις ευρώ. Επίσης, θέμα προς συζήτηση και επίλυση είναι νέα η των ελληνικών τραπεζών. Το πώς και πότε θα γίνει, αλλά και το των capital controls.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση