Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Επιμένει στο εμπρηστικό αφήγημα η Άγκυρα
Επιμένει στο εμπρηστικό αφήγημα η Άγκυρα

Επιμένει στο εμπρηστικό αφήγημα η Άγκυρα

Συντηρεί το αφήγημα περί πιθανής συμφωνίας για με την Αίγυπτο η Τουρκία, συνόδευοντάς το με «κορώνες» για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την επικοινωνία του με την Άγκελα Μέρκελ που τον κάλεσε σε διάλογο με την Ελλάδα βάσει των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου.

«Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Η Τουρκία δεν έχει βάλει στο μάτι, τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της».

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός ς της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας πως παρά «τη θετική στάση» της Άγκυρας «συνεχίζονται από τη γειτονική μας χώρα την Ελλάδα, οι προβοκατόρικες ενέργειες και η προβοκατόρικη ρητορική, οι ανεύθυνες δηλώσεις, η απειλητική γλώσσα. Αυτές οι ενέργειες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Συνέχεια τους λέμε πως πρέπει να αποφεύγουν τις ενέργειες και δηλώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια. Στόχος τους είναι να επηρεάσουν αρνητικά την Ε.Ε και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τονίζουμε πως οι παρενοχλήσεις, η ρητορική δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας. Οι προβοκάτσιες και οι προσπάθειες με τα εξοπλιστικά προγράμματα προκαλούν μεγάλη ζημιά στον Ελληνικό λαό και δαπανούν άδικα τους πόρους του ελληνικού λαού».

«Στην Κύπρο η μόνη διέξοδος είναι η λύση των δυο κρατών. Αυτό πρέπει να το δουν όλοι», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να μιλά περί πιθανών διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ακάρ να τονίζει πως «είναι σημαντική εξέλιξη αυτό που συνέβη, περιμένουμε να έχουμε και συνέχεια».

Ο Τούρκος υπουργός στα πλαίσια των δηλώσεων του σχετικά με την άσκηση «αλάζια Πατρίδα» ανέφερε πως «με την Αίγυπτο έχουμε κοινές πολιτιστικές, ιστορικές αξίες. Με την ενεργοποίηση και αυτών τις επόμενες ημέρες εκτιμούμε πως ίσως έχουμε κι άλλες διάφορες εξελίξεις».

«Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To υπουργείο Εξωτερικών μας κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα», επεσήμανε.

Νωρίτερα, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως η Τουρκία έχει επιδοθεί σε διασπορά νέων «προπαγανδιστικών», όπως τα αναφέρει, δημοσιευμάτων, αυτή τη φορά με αποδέκτη την Αίγυπτο.

Ν. Δένδιας για διερευνητικές: Να συνεχιστούν σε θετικό περιβάλλον, χωρίς προκλήσεις

Τους δύο βασικούς και σταθερούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: την αμετακίνητη προσήλωση στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την προσήλωση στις πολυμερείς συνεργασίες υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά την παρέμβασή του στη Διαδικτυακή Ημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας του London School of Economics με θέμα: «Ελλάδα 2021: Αναστοχάζοντας το χθες, διαμορφώνοντας το αύριο», ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προωθεί την ειρήνη και την επίλυση ζητημάτων στην περιοχή στη βάση πάντα των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση της τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο και στην απόφαση για την προσφυγή από κοινού με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ίδιο θέμα.

Τόνισε δε πως η Ελλάδα ευελπιστεί να λύσει την διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

«Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα χαιρέτισε την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν σε ένα θετικό περιβάλλον χωρίς προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να τις υπονομεύσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μίλησε για την υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με τις χώρες αυτές αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συνς σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

«Η Ελλάδα επιθυμεί να γίνει γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου από τη μία και της υπόλοιπης Ευρώπης και των Βαλκανίων από την άλλη», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η χώρα στοχεύει ακόμη και στην ενδυνάμωση των συνεργασιών με χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στις διμερείς σχέσεις της χώρας με παραδοσιακούς της συμμάχους, όπως η Μεγάλη και οι , καθώς και την επιθυμία περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών δεσμών και συνεργασιών με άλλες χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τους τρεις μεταβλητούς παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την ελληνική εξωτερική πολιτική τη δεδομένη στιγμή:

  • Πρώτον, η μεταβαλλόμενη δυναμική των παραδοσιακές δυνάμεις, όπως οι , οι αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, καθώς και η Μεγάλη μετά το Brexit.
  • Ακόμη, η αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την οποία ευθύνονται κατά βάση οι τουρκικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας τόνισε πως παρατηρείται η συνέχιση της εμπρηστικής ρητορικής Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και η συνέχιση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη, τόνισε πως στις ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνεται η παράνομη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων σε κυρίαρχα κράτη όπως η , η Λιβύη, το Ιράκ και η Συρία.
  • Και τρίτον, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή με τα νέα δεδομένα που θέτουν οι «Συμφωνίες του Αβραάμ».

Οι προτεραιότητές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: ειρήνη, ευημερία και συνεργασίες, τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να συμβάλει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση