Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Eπικριτικός ο ΥΠΟΜΕΔΙ από τη Ζαγορά κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Eπικριτικός ο ΥΠΟΜΕΔΙ από τη Ζαγορά κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Eπικριτικός ο ΥΠΟΜΕΔΙ από τη Ζαγορά κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Δεσμεύτηκε για άμεση αποκατάσταση των ζημιών

 

Eπικριτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης στην κάνοντας λόγο για παντελή απουσία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου.

 

Ο  υπουργός επικεφαλής κλιμακίου  μαζί με την υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκη περιοδεύουν στο Ανατολικό Πήλιο και  βρέθηκε στην πληγείσα Ζαγορά όπου έδωσε συνέντευξη τύπου, καταγγέλοντας  ότι οι υπηρεσίες της Π.Ε. ς, «πέταξαν» έξω τους μηχανικούς της ΕΥΔΕ (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων), όταν ήρθαν να κάνουν ελέγχους και καταγραφές, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τον άτυχο συντονισμό από πλευράς της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μάλιστα κατηγόρησε την Περιφέρεια λέγοντας πως δεν είχε καμία συνεργασία με τον δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου και πως δεν έχει στείλει τα τεχνικά δελτία με τα έργα η κα. Κολυνδρίνη στο Υπουργείο.

Επίσης  τόνισε θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών, Υποδομών, του δήμου Ζαγοράς –Μουρεσίου και την ΕΥΔΕ, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Τέλος ο   κ. Σπίρτζης ανέφερε  ότι η Περιφέρεια δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των δήμων και τόσα χρόνια λαμβάνουν για έργα χωρίς να λύσουν το θέμα και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει τις υποδομές, ενώ θα δοθεί και παράταση στις αποπληρωμές των οφειλών που έχουν επαγγελματίες και κάτοικοι προς το δημόσιο.

Απάντηση Δωροθέας Κολυνδρίνη

Απάντηση στον ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ. Σπίρτζη ο οποίος  επέκρινε την Περιφέρεια και έκανε λόγο για έλλειψη συνεργασίας, έδωσε με ανακοίνωσή της η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Χαρακτηρτιστικά στην απάντησή της αναφέρει:  “Η ήταν από την πρώτη στιγμή στα χωριά του Πηλίου, που πλήττονταν για πολλές μέρες από ακραία καρικά φαινόμενα, όχι μόνο με τη φυσική της παρουσία, αλλά και με μηχανήματα και μηχανικούς. Πάνω από 300 νταλίκες, έχουν μεταφέρει και μεταφέρουν συνεχώς μέχρι και σήμερα υλικά, για να υπάρχει βατότητα στους δρόμους, ενώ κάθε μέρα 30 μηχανήματα επιχειρούν.

Δικαιολογείται ωστόσο η επιθετική συμπεριφορά του Υπουργού, αφενός, λόγω παντελούς άγνοιας των καταστάσεων, αλλά κυρίως σε μια προσπάθεια συγκάλυψης, της αδράνειας και της απουσίας του. Εξάλλου, οι του, έγιναν απο τα Χάνια Πηλίου και πρωθύστερα της αυτοψίας του στα σημεία των ζημιών. Γιατί όταν βρέθηκε στα σημεία ήρθε αντιμέτωπος με 12 νταλίκες της Περιφερειακής Ενότητας που επιχειρούσαν.

Είναι αλήθεια, πως η Αθήνα είναι μακριά, αλλά η καλύτερη ενημέρωση ίσως να βοηθούσε και να μην εξέθετε τον Υπουργό με τις του. Υπάρχουν τεχνικά δελτία καταγραφής και κοστολόγησης των ζημιών, όμως το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε εξέλιξη. Παράλληλα, μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, 10 μέρες μετά, κλιμάκια της ΕΥΔΕ επισκέφθηκαν στο γραφείο της, την Αντιπεριφερειάρχη ς και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη, με μοναδικό τους αίτημα την μεταφορά τους  στο σημείο των ζημιών, με υπηρεσιακό όχημα της Περιφερειακής Ενότητας.

Ενημερώσαμε τους υπαλλήλους της ΕΥΔΕ ότι για να τους βοηθήσουμε, θέτουμε στη διάθεσή τους, όλο το σχετικό υλικό της τεχνικής μας υπηρεσίας (και τα τεχνικά δελτία) και τους μεταφέραμε με υπηρεσιακό όχημα και με δικούς μας υπαλλήλους, εκεί όπου συναντήθηκαν και με τους μηχανικούς μας. Οι μηχανικοί μας βρίσκονται κάθε μέρα και νύχτα εκεί και επιβλέπουν συντονίζοντας τις εργασίες (Φλαμπούρης, Χουβαρδάς, Τέκου, Δεμιρίδη, Μπαρέκα, Καραμαύρος). Αυτά, ειναι αδιαμφισβήτητα στοιχεία για όσους μένουν στον τόπο και διαθέτουν α και αυτιά.

Χαιρετίζουμε την παρουσία του Υπουργικού Κλιμακίου έστω και με ένα χάρτη στα χέρια και χωρίς να έχει κληθεί καν η τεχνική μας υπηρεσία, καθώς η παρουσία του, σηματοδοτεί και την ανάληψη των ευθυνών που του αναλογούν.

Η κατασκευή δρόμων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου, ενώ τα που δίνει σε Περιφέρεια και Δήμους, αφορούν στη συντήρηση και μόνο. Ωστόσο, ήδη από το 2011 και κάθε φορά που αλλάζουν τα στελέχη του Υπουργείου, αιτούμεθα την ολοκληρωτική αντιμετώπιση των θεμάτων με τη μελέτη που τους υποβάλλουμε.

Εμείς, μιας και το Υπουργείο φάνηκε μόλις με τη λιακάδα, δουλέψαμε με κοινωνική ευαισθησία, αδιάλειπτα, υποκαθιστώντας το αφανές Υπουργείο, σε άριστη συνεργασία με το Δήμο και κρατήσαμε το δίκτυο προσβάσιμο χωρίς να κινδυνεύσει κανείς. Ήμασταν δίπλα στους συνανθρώπους μας απο την πρώτη στιγμή, μέχρι και σήμερα.

Η σημερινή ηλιόλουστη ημέρα είναι ιδανική για να περιδιαβεί κάποιος το Πήλιο με εκδρομική διάθεση, αλλά αναντίστοιχη με τις εικόνες της βιβλικής καταστροφής και τις ζημιές των προηγούμενων ημερών, εικόνες που άλλαξαν χάρη στις καίριες παρεμβάσεις της Περιφέρειας. Ανταποκρινόμαστε σε απόλυτο βαθμό σε όλα, ακόμη και σε αυτά που αναλογούν στο Υπουργείο, παρά την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την καθυστέρηση των μελετών που συντάσσει το Υπουργείο (μελέτη Μπουρμπουλήθρας-περιφερειακός).

Τέλος, ζητούμε από το Υπουργείο Οικονομίας να προβεί σε οικονομικές ελαφρύνσεις για τους κατοίκους της περιοχής που έχουν πληγεί και το ΥΠΟΜΕΔΥ, έστω και τώρα, να προβεί στην κατασκευή νέων δρόμων, αφού του δώσουμε όλη την τεχνική υποστήριξη που χρειασθεί.

Για τους κατοίκους του Πηλίου όμως, το Υπουργείο  για άλλη μια φορά, θα είναι μια μαγική ηλιόλουστη εικόνα με προσπάθεια μετάλλαξης της απουσίας του και της αδράνειας του, σε επίθεση προς την Περιφέρεια, η οποία ουδέποτε κλήθηκε στο πέρασμα του Υπουργού από τον τόπο μας. Όμως αυτό που μένει είναι τα χαλάσματα για τα οποία αύριο κιόλας το Υπουργείο οφείλει να μεριμνήσει, έπειτα από μια καθυστέρηση δύο εβδομάδων.Δεν θα ακολουθήσουμε το δρόμο της αντιπαράθεσης και του αντιπερισπαστικού πανικού, αλλά απαιτούμε για τον τόπο, την ανάληψη μόνο των ευθυνών του Υπουργείου και του ευχόμαστε καλή διαμονή στην όμορφη Θεσσαλία μας το σ/κ. Η συνεργασία μας είναι δεδομένη”.

 

 

H Μαρίνα Χρυσοβελώνη για την θεομηνία που έπληξε το Ανατολικό – Nότιο Πήλιο

«Η Μαγνησία και ειδικά το Νοτιοανατολικό Πήλιο, υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο και όχι μόνο, από τα πρόσφατα πρωτόγνωρα – ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία είχαν σημαντικές επιπτώσεις και στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Πιθανότατα, ακόμα και αν υπήρχαν καλύτερες υποδομές στο οδικό δίκτυο, οι ζημιές να ήταν και πάλι ανυπολόγιστες.

 

Όμως αποδεδειγμένα, οι υποδομές στο οδικό δίκτυο ήταν προβληματικές, για λόγους που δεν είναι του παρόντος να συζητήσουμε αλλά που είναι γνωστοί σε όσους ασχολούνται με τα κοινά και στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Όσο εξελισσόταν τα καιρικά φαινόμενα, οι εκπρόσωποι της ΝΔ στην περιοχή , εκλεγμένοι και μη, καταφερόταν λυσσαλέα κατά της κυβέρνησης με ακραίους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς , ασκώντας στείρα και ανούσια αντιπολίτευση πάνω στην καταστροφή, επικαλούμενοι απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, ωσάν αυτοί θα μπορούσαν να πράξουν κάτι ουσιαστικό, ενόσω εξελισσόταν τα καιρικά φαινόμενα και το έδαφος δεν είχε καθίσει, κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει.

Στην αδικαιολόγητη έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας της Περιφέρειας με το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου αναφέρθηκε ο υπουργός  Χρ. Σπίρτζης και δεν θα αναφερθώ και πάλι σ' αυτή.

 

Η ουσία όμως είναι ότι χθες η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από δύο υπουργούς  Κατερίνα  Παπανάτσιου Χρ. Σπίρτζη και έναν γενικό γραμματέα  Κ. Πουλάκη, ήταν παρούσα επί ώρες στις πληγείσες περιοχές, κάνοντας ουσιαστικές προτάσεις τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει άμεσα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε να γίνουν οι δέουσες αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο και να αποζημιωθούν οι πολίτες, όπως και να τύχουν ελαφρύνσεων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Εκτός όμως αυτού, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Χρ Σπίρτζης, ο στρατός μέσω της ΜΟΜΑ είναι έτοιμος να συνδράμει στην αποκατάσταση του  οδικού και αγροτικού δικτύου,  κατ ‘ εντολή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, εφόσον ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου το κρίνει απαραίτητο και το αιτηθεί.

Και έτσι λοιπόν, και η βατότητα των δρόμων θα αποκατασταθεί – και μάλιστα εμπρόθεσμα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου – και οι ζημιές των ανθρώπων άμεσα θα αποζημιωθούν .

Ίσως αυτό να ενοχλεί κάποιους και να βάζει φραγμούς στο αντιπολιτευτικό μένος τους.

 

Θα πρέπει όμως να τους βοηθήσει να δουν μ' ένα άλλο την πολιτική συνεισφορά και όχι με όρους κομματικούς και εμφυλιοπολεμικούς».

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση