Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Επίκαιρο το μήνυμα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»
Επίκαιρο το μήνυμα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»

Επίκαιρο το μήνυμα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»

Το μήνυμα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», που ακούστηκε στις 17 Νοέμβρη 1973, είναι πλέον επίκαιρο στις μέρες μας λόγω της φωτοχοποίησης και της λιτότητας της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Το σύνθημα αυτό που εκφράστηκε κατά την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της χούντας των συνταγματαρχών, πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για αγώνες κατά των πολιτικών φτωχοποίησης των Ελλήνων, τη λιτότητα και για το δικαίωμα στην , την Παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση, επισημάνθηκε από τους φορείς του Βόλου, κατά την σημερινή κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, στην παραλία.

Την Περιφερειακή Ενότητα εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Κίτσιος, που ανέφερε ότι 44 χρόνια μετά, η Π.Ε. και Σποράδων τιμά την επέτειο, διότι πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και να την τιμούμε, για να χαράσσουμε το μέλλον αι πρόσθεσε: “Τα μηνύματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα σήμερα, όπως και εκείνη την εποχή”.

Ο επίκουρος καθηγητής του Π.Θ. και πρόεδρος των μελών ΔΕΠ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων στο Π.Θ. Θοδωρής Μεταξάς, είπε ότι είναι ημέρα μνήμης, επέτειος απλών ιδανικών αλλά δύσκολων στην εφαρμογή τους και συμπλήρωσε: «Κάποιοι νέοι, πριν από κάποια χρόνια δοκιμάστηκαν γι' αυτά τα και τα ιδανικά, που οφείλουμε να διατηρήσουμε σήμερα στο έπακρο».

Ο ίδιος ανέφερε πως αν και οι καιροί είναι δύσκολοι,οι κοινωνικές αξίες δείχνουν να έχουν φθαρεί, όπως και πολιτιστικές αξίες και σημείωσε: “Οφείλουμε ως κοινωνία, ως εκπαιδευτικοί και ως χώρα να παλέψουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, για να διατηρήσουμε αυτά για τα οποία κάποιοι άλλοι έχουν αγωνιστεί πριν από 44 χρόνια”.

Η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Μαρία Γιαννουλή , ανέφερε ότι 44 χρόνια μας χωρίζουν από εκείνη της 17 Νοέμβρη 1973 και το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι πάντα διαχρονικό και επίκαιρο. Όπως είπε, παλεύουμε για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της λιτότητας, που μας επιβάλλουν το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η . Αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο, να γίνουν κοινωνικά η , η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση.

«Δδικούμε δουλειά για όλους, για τη νεολαία μας και για μια άλλη κοινωνία της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»,τόνισε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Απόστολος Μούσιος είπε ότι το Πολυτεχνείο είναι πάντα ένα πολιτικό σύμβολο και ζώσα ιστορική παρακαταθήκη του λαού και της νεολαίας και τα συνθήματα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε, σήμερα που οι πολιτικές φτωχοποιούν όλο και περισσότερο τους .

«Σήμερα που το Πολυτεχνείο στέλνει το δικό του μήνυμα, οφείλουμε ως εκπαιδευτικοί να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο, που θα χωράει όλα τα παιδιά, θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία και θα χωράει όλα τα οράματα και τις ελπίδες. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα βλέπει το διαφορετικό ως πλούτο και όχι ως απειλή. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα καλλιεργεί ότι ενώνει και όχι ότι χωρίζει ανθρώπους»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημήτρης Βασιλείου είπε ότι μετά από 44 χρόνια το μήνυμα του Πολυτεχνείου για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι επίκαιρο όσο ποτέ και δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν τις τύχες της πατρίδας μας στα χέρια τους, το έχουν αφαιρέσει. «Θέλουμε να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό και ενωμένοι όλοι να δδικήσουμε αυτά που έχουμε από το παρελθόν δικαίωμα να έχουμε όλοι και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», επισήμανε.

Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Θάλεια Στάχτου ανέφερε χαρακτηριστικά: “το διαχρονικό σύνθημα ισχύει και για μας, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης που η τρομοκρατία έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως. Οι άνθρωποι που είναι πεινασμένοι, μετανάστες και όλοι γύρω μας έχουν την ανάγκη ο ένας του άλλου και του κράτους ιδιαίτερα και για το λόγο αυτό έπρεπε να βρίσκονται περισσότερα Σωματεία στην κατάθεση στεφάνων. «Πρέπει να αγωνιστούμε για όλα τα ιδανικά που είχαν οι άνθρωποι την εποχή του Πολυτεχνείου», επισήμανε.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στις 6.00 το απόγευμα θα γίνουν δύο συγκεντρώσεις στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στην Πλατεία Πανεπιστημίου αντίστοιχα.

Ο

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση