Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Επίδομα 800 ευρώ σε 500.000 εργαζομένους
Επίδομα 800 ευρώ σε 500.000 εργαζομένους

Επίδομα 800 ευρώ σε 500.000 εργαζομένους

Αποζημίωση ύψους 800 θα λάβουν οι 500.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση για το διάστημα από 15 Μαρτίου έως και τα τέλη Απριλίου. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, το ποσό θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις αρχές Απριλίου, ενώ το κόστος για τον προϋπολογισμό θα φθάσει τα 400 εκατ. .

Αυτό που φοβίζει ωστόσο την κυβέρνηση είναι ο τρόπος που λειτουργούν ορισμένες επιχειρήσεις προχωρώντας σε μαζικές απολύσεις. Οπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, «η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα για τον μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική. Οπως τόνισε και στο διάγγελμά του ο , οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές.

Ολα τα ευνοϊκά για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας». Αυτό σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε απολύσεις, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στα ευνοϊκά :

1. Αποζημίωση 800 σε 500.000 εργαζομένους επιχειρήσεων που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση. Η αποζημίωση αυτή θα αφορά το διάστημα 15 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου. Η αποζημίωση θα καταβληθεί αρχές Απριλίου και θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 400 εκατ. . Το ίδιο ποσό θα λάβουν και οι ελεύθεροι και οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι πολύ μικρές που δεν έχουν εργαζομένους, με το κόστος να φθάνει και γι’ αυτούς τα 400 εκατ. ευρώ.

2. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων εργαζομένων κλειστών επιχειρήσεων για τον μήνα Μάρτιο 2020. Οι υποχρεώσεις που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα δόσεις από τη ρύθμιση των 120 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση, θα καταβληθούν τον Ιούλιο.

3. Πλήρης κάλυψη από την κυβέρνηση των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών και της πρόσβασής τους στην ιατροφαρμακευτική . Το κόστος θα φθάσει τα 450 εκατ. ευρώ, αλλά δεν θα επηρεάσει τον τρέχοντα προϋπολογισμό δημοσιονομικά. Σημειώνεται ότι η κάλυψη θα γίνει στον ονομαστικό μισθό.

4. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα, θα θεωρείται άκυρη.

5. Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους και αυτοαπασχολουμένους, για ακόμη δύο μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου. Το κόστος του μέτρου θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.

6. Μειώνεται στο 60% το για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο για τους εργαζομένους οι οποίοι δουλεύουν σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργεία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Μείωση ΦΠΑ

Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι μειώνεται, στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής μειώνεται στο 6% σε όπως είναι:

• Οι μάσκες και τα γάντια.

• Τα αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα.

• Το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή.

• Η αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών.

Η προσθήκη αυτών των ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ θα ισχύει μέχρι τέλος του έτους.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση