Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Επίδειξη δύναμης στην πλάτη της Ελλάδας
Επίδειξη δύναμης στην πλάτη της Ελλάδας

Επίδειξη δύναμης στην πλάτη της Ελλάδας

έες αιχμές για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών διατυπώνουν τις τελευταίες ώρες Ελληνες . Αφορμή υπήρξε η πρωτοφανής, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, διόγκωση του αριθμού των αλλοδαπών που προσέγγισαν τα νησιά του Ανατολικού υ από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., το διάστημα από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 18 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 28.850 νέες αφίξεις, οι περισσότερες στο νησί της Λέσβου. Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συσχετίζουν τις εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων με την στην Τουρκία της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και την πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής ς.

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «όσο διάστημα διαρκούσε η της κ. Μέρκελ στην Αγκυρα, η Τουρκία έκανε επίδειξη δύναμης “στέλνοντάς” μας 30.000 και μετανάστες. Ηταν σαν να προσπαθούσε να πει στους Ευρωπαίους “κοιτάξτε τι πρόβλημα μπορώ να σας δημιουργήσω”».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μιλώντας χθες στην «Κ» συνέδεσε το διογκωμένο κύμα προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα με τις πρόσφατες εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο. «Στόχος της γειτονικής χώρας είναι να διασφαλίσει όσα περισσότερα ανταλλάγματα μπορεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να ανακόψει τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα και ακολούθως την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Εως ότου εξασφαλίσει αντισταθμιστικά οφέλη, δεν θα κάνει καμία προσπάθεια ανάσχεσης των ροών, όπως συνέβη στη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελαρίου στην Αγκυρα», εκτίμησε πηγή από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Σύμφωνα, στο μεταξύ, με νεότερες εκτιμήσεις αξιωματούχων του υπουργείου αυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι και μετανάστες που συσσωρεύονται στα απέναντι τουρκικά παράλια ανέρχονται πλέον στα 3,7 εκατομμύρια. Οπως εξηγούν, εκτός των 2,2 εκατομμυρίων αλλοδαπών που έχουν επισήμως καταγραφεί από τις τουρκικές αρχές, υπολογίζεται ότι υπάρχει ακόμα 1,5 εκατομμύριο μη καταγεγραμμένων αλλοδαπών που επιθυμούν και θα επιχειρήσουν να μπουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι περισσότεροι μέσω Ελλάδας. Οι νεότερες πληροφορίες μάλιστα από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις ελληνικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές. Κι αυτό, διότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταδιακή μετατόπιση των 4 εκατομμυρίων προσφύγων από τους καταυλισμούς του Λιβάνου και της Ιορδανίας προς την Τουρκία με προορισμό την Ε.Ε. μέσω Ελλάδας.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση