Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Επιδείνωση ρευστότητας και νέα πτώση τζίρου στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας
Επιδείνωση ρευστότητας και νέα πτώση τζίρου στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας

Επιδείνωση ρευστότητας και νέα πτώση τζίρου στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας

ια 6 στις 10 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Μαγνησίας

 Τέσσερα στα 10 έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος, με βάση την 5η Έρευνα Αποτύπωσης Οικονομικών Στοιχείων των τοπικών επιχειρήσεων της Μαγνησίας από την Ο.Ε.Β.Ε.Μ.)

Πτώση τζίρων και μαστίζουν την αγορά της Μαγνησίας, σύμφωνα με τα πορίσματα της νέας, πέμτπης κατά σειρά έρευνας αποτύπωσης της οικονομικής πραγματικότητας, που διεξήγαγε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων ομού Μαγνησίας (Ο.Ε.Β.Ε.Μ.)

Αναλυτικότερα, νέα πτώση τζίρου σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση κατέγραψαν στο πρώτο τετράμηνο του 2018 οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις  και επαγγελματίες της Μαγνησίας, ενώ το ίδιο ποσοστό δηλώνει επίσης επιδείνωση της ρευστότητάς του και οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις – συγκεκριμένα ποσοστό 77% – εκτιμούν ότι δεν θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στο επόμενο τετράμηνο, παρά το ότι αυτό περιλαμβάνει την τουριστική θερινή περίοδο.

Την ίδια ώρα, τέσσερα στα δέκα των ερωτώμενων μικρομεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών-μελών της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. που συμμετείχαν στην έρευνα, έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών – ποσοστό 81%, δηλαδή οκτώ στους δέκα – να μην λαμβάνουν επίδομα ς. Μεγάλα κενά και ανάγκες διαπιστώνονται από το δείγμα της έρευνας στον τομέα των παροχών Υγείας.

Η 5η έρευνα της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. διεξήχθη με την οικονομική υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, αφορά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018 και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 244 επιχειρήσεων επί συνόλου 1.270 επιχειρήσεων.

«Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα – όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Μ., Τρύφων  Πλαστάρας, κατά την παρουσίαση της έρευνας  σε εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας . & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο – είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση μετά την «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα Μνημόνια που υπόσχεται για τον Αύγουστο, πρέπει να δώσει βάρος στην καταπολέμηση της Ανεργίας και την συνακόλουθη ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, ώστε να «πιάσει τόπο» η υπερφορολόγηση των μνημονιακών ετών σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην περιοχή μας, που είναι μια από τις περιοχές της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας».

Όπως, εξάλλου, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Μ., η ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι της Μαγνησίας αποδεικνύεται ξεκάθαρα και από τη σημαντική μείωση των μελών της Ομοσπονδίας από 1.500 σε 1.270 την τελευταία διετία.

Συμπεράσματα

-Συνολικά 6 στις 10 επιχειρήσεις της Μαγνησίας-μέλη της ΟΕΒΕΜ δηλώνουν επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητας, παρά την ευνοϊκότερη οικονομική συγκυρία.

-Τα προβλήματα οικονομικών υποχρεώσεων παραμένουν υψηλά. Συγκεκριμένα, ποσοστό 57%, δηλαδή έξι στις δέκα επιχειρήσεις-επαγγελματίες εκτιμούν ότι  δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο επόμενο τετράμηνο.

-Οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο τετράμηνο διατηρούν έντονα αρνητικό πρόσημο, αλλά παρουσιάζουν βελτίωση. Ποσοστό 77% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι δεν θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στο επόμενο τετράμηνο, έναντι ποσοστού 80% στην προηγούμενη έρευνα (Μάϊος-Αύγουστος 2017) και αντίστοιχου ποσοστού 64% στην τρίτη έρευνα (Ιανουάριος-Απρίλιος 2017).

-Το ποσοστό προσλήψεων μερικής απασχόλησης παραμένει υψηλό και υπάρχει σταθερή διάθεση μη απόλυσης προσωπικού. Οι 9 στις 10 μικρομεσαιες επιχειρήσεις δεν προτίθενται να απολύσουν προσωπικό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

-Ποσοστό μόνο 14% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να επενδύσει το επόμενο τετράμηνο.

-Το 37% των νοικοκυριών έχουν στην οικογένεια τουλάχιστον ένα άτομο άνεργο και 3 στα 4 άνεργα άτομα δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

-Τα 3 έως 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν ένα μέλος στην οικογένεια που εργάζεται για λιγότερα χρήματα από τον επίσημα καθορισμένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ  (490 ευρώ  καθαρή αμοιβή).

-Για να λειτουργήσουν αποδοτικά οι φόροι («να πιάσουν τόπο») οι πολίτες θεωρούν ότι  θα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες από την κυβέρνηση στον τομέα υγείας, την εκπαίδευση και την τόνωση της απασχόλησης και των επενδύσεων.

-Αισθητή η άποψη για την δύναμη του τουρισμού και τις θετικές επιπτώσεις, που μπορεί να φέρει στο Νομό Μαγνησίας

Προτάσεις

Στο πλαίσιο πάντοτε της έρευνας, οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Μαγνησίας προτείνουν-ζητούν:

-Διατήρηση της προστασίας της κύριας κατοικίας.

-Μέριμνα για την προστασία της επαγγελματικής στέγης και των λοιπών παγίων των επιτηδευματιών.

-Δυνατότητα εξαγοράς ή άμεσης επαναγοράς του δανείου που έχει αποδοθεί σε ταμεία, disturbs funds, από τον δανειολήπτη σε τιμές αντίστοιχες της αρχικής αγοράς από τα funds.

-Απαλοιφή υπολοίπων οφειλής έπειτα από οικειοθελή και συνενωτικό πλειστηριασμό ακινήτου. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση χρέους πρώην επαγγελματίες συνταξιούχοι.

-Μέριμνα για τους εγγυητές, συνοφειλέτες, επαγγελματίες συνταξιούχους σε περίοδο κρίσης όταν δεν τεκμαίρεται επί τη αρχής δολιότητα στη μη αποπληρωμή οφειλών και θα πρέπει αυτή να αποδεικνύεται μέσα από την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη.

-Θεσμοθέτηση ενός μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού ανά επιχείρηση τουλάχιστον σε μεταβατικό επίπεδο 5 ετών, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης και του οποίου οι τεχνικές παραμετροποιήσεις δύνανται να υπόκειται σε κάποια κριτήρια όπως ο κύκλος εργασιών ύψος οφειλών.

-Πάγωμα και μετατροπή των οφειλών στον ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ σε ασφαλιστικό χρόνο, άμεση ενεργο του επιδόματος ανεργίας στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους χωρίς προαπαιτούμενα,  φορολόγηση των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων με την κα των μισθωτών των μικρών, καθιέρωση υ για όλους τους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση