Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Επί τάπητος τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου
Επί τάπητος τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου

Επί τάπητος τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου

Συνάντηση της ΠΕΔ Θεσσαλίας και της επιτροπής «Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας» πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 στο ξενοδοχείο “DOMOTEL Xenia Volos” και ώρα 10:00 π.μ.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας μετά από πρόσκληση του προέδρου της επιτροπής «Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και αντιπροέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Μουλά Γεωργίου, εξέθεσε εγγράφως τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου με αντίστοιχες προτεινόμενες λύσεις, τα οποία παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής Υγείας παρουσία όλων των Δημάρχων της ΠΕΔ Θεσσαλίας, προ της έναρξης της προσυνεδριακής ημερίδας της ΚΕΔΕ.

Οι αποφάσεις της συνεδρίασης θα τεθούν υπόψη του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και υπόψη του υπουργού και του αρμοδίου υφυπουργού Υγείας.

Ο δήμαρχος παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου προτείνοντας λύσεις που πρέπει να δοθούν άμεσα για την ορθή λειτουργία του και εξυπηρέτηση όλου του Δήμου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:«Το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1987. Με ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό και εξοπλισμένο πλήρως παρουσίασε σημαντικό έργο στη περιοχή συμβάλλοντας στη πρωτοβάθμια υγεία και προβάλλοντας τη πρόληψη. Είναι χρόνια τώρα που το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου έχει αποδυναμωθεί τόσο από εργατικό δυναμικό όσο και από εργαστηριακό-κτιριακό εξοπλισμό. Μετά τη συνταξιοδότηση εργαζομένων έμειναν ακάλυπτες βασικές θέσεις για την παροχή της πρωτοβάθμιας υγείας και συγκεκριμένα:

 • Θέση Παιδιάτρου: κάλυπτε ανάγκες από νεογνά μέχρι 14 ετών, ενώ σήμερα, με τους περισσότερους γονείς ανασφάλιστους, δεν υπάρχει ανάλογη φροντίδα με αποτέλεσμα να παραπέμπονται στο Νοσοκομείο ή σε ιδιώτες ιατρούς. Τον εμβολιασμό των παιδιών φροντίζουν πλέον οι γενικοί Ιατροί μαζί με τις επισκέπτριες υγείας.
 • Θέση Οδοντιάτρου: κάλυπτε ανάγκες όλης της περιοχής και γινόταν προληπτικοί έλεγχοι, φθορίωση στους μαθητές με κινητή μονάδα. Ο δε εξοπλισμός παραμένει πλήρης μεν αλλά ανενεργός.

-Θέση Μικροβιολόγου: Κάλυπτε ανάγκες προληπτικού και διαγνωστικού ελέγχου στα επείγοντα περιστατικά. Οι ασθενείς σήμερα μετακινούνται στο νοσοκομείο ή σε ιδιώτες, με επιπλέον κόστος.

Πολλά είναι και τα κτιριακά προβλήματα. Το κτίριο του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου χρειάζεται συντήρηση εδώ και χρόνια, το ίδιο συμβαίνει και με τα περιφερειακά ιατρεία, που κάποια έχουν συντηρηθεί από τη Δημοτική Αρχή. Τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα με παντελή έλλειψη ιατρών με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου.

Πρόβλημα παρουσιάζεται και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση λόγω μειωμένης κάλυψης διαδικτύου (ίντερνετ) σε περιοχές Αερινού, Αγίου Δημητρίου, Περιβλέπτου, Ελευθεροχωρίου, Μικρού Περιβολακίου.

Επίσης, οι καθαρίστριες των Περιφερειακών Ιατρείων παραμένουν απλήρωτες για μεγάλο διάστημα και χωρίς υλικά καθαρισμού.

Επιπλέον, ελλείψεις παρατηρούνται και στη συντήρηση του Κέντρου Υγείας, όπως π.χ. έλλειψη ηλεκτρολογικού υλικού, κλπ, ο δε συντηρητής προσπαθεί να διατηρήσει τη λειτουργία του (γεννήτριες, καυστήρες, καθίσματα κ.λπ.) με λίγα υλικά. Οι ελλείψεις πολλές φορές καλύπτονται από το Δήμο και άλλους φορείς.

Το ασθενοφόρο (παλιό πια) με αρκετές ζημιές δεν δύναται να καλύψει μια τόσο μεγάλη περιοχή, η οποία εκτείνεται από το Ελευθεροχώρι έως και το Κεραμίδι και Βένετο.

Σημαντική είναι και η έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρου για την 24ωρη κάλυψη των αναγκών που πολλές φορές η απουσία στέρησε τις ζωές ανθρώπων της περιοχής καθώς επίσης και άλλες φορές την έγκαιρη διάγνωση.

Δύσκολη και η επικοινωνία των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας με τις υπηρεσίες της Υ.Π.Ε. (η οποία έχει μεγάλη περιοχή ευθύνης) για την προμήθεια υλικών. Συχνά οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να επισκέπτονται οι ίδιοι την ΥΠΕ και με ιδιωτικά ακόμη οχήματα για τη μεταφορά υλικών. Επιπρόσθετα, οι επισκέπτριες υγείας που επισκέπτονται τα χωριά και τα σχολεία της περιοχής μετακινούνται με τα δικά τους οχήματα χωρίς να αποζημιώνονται.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα παραγγελίας σιγά-σιγά αρχίζει να καλύπτει τις ανάγκες σε υλικά χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει τρόπος συντήρησης για τους υπολογιστές-εκτυπωτές, οι οποίοι είναι εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται σωστά και γρήγορα η συνταγογράφηση. Πρόβλημα δημιουργείται και στη σωστή επικοινωνία με τις υπηρεσίες, κατά την αποστολή ηλεκτρονικών εγγράφων, ώστε πολλές φορές να μην υπάρχει έγκυρη ενημέρωση.

Ο θεσμός των επισκεπτών ιατρών (ειδικότητας) ο οποίος υπήρχε στην αρχή της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου έχει εκλείψει, ενώ θα ήταν πολύ σημαντική η προσφορά για τους κατοίκους της επαρχίας. Επίσης, η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας σταμάτησε να επισκέπτεται το Κέντρο Υγείας.

Με βάση των ανωτέρω προτείνονται τα παρακάτω:

 • Η κάλυψη ιατρικών θέσεων με ειδικότητες, όπως προαναφέρθηκαν, παιδιάτρου, οδοντιάτρου, μικροβιολόγου αλλά και άλλων για την αποτελεσματικότερη ιατρική εξέταση και διάγνωση των ασθενών.
 • Εξοπλισμός Κ.Υ.Β με ασθενοφόρο και εξειδικευμένου πληρώματος.

 • -Συνέχιση της λειτουργίας του νέου ακτινολογικού ιατρείου, το οποίο αποκτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ για τις ανάγκες του Κ.Υ, με συνεχή παρουσία ειδικού ιατρού ακτινολόγου.

  -Οι τακτικές επισκέψεις των κινητών μονάδων της ΥΠΕ πρέπει να γίνονται συντονισμένα για να καλύπτουν τα κενά της πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε να γίνεται η ενημέρωση έγκαιρα και στις απομακρυσμένες περιοχές.

  • H ύπαρξη επιπλέον εξοπλισμού μηχανημάτων, όπως για παράδειγμα μηχάνημα υπερήχων κλπ.
 • Εξοπλισμός του Κ.Υ με ιατρικά και νοσοκομειακά υλικά, για την αποτελεσματικότερη παροχής ιατρικής βοήθειας στους ασθενείς.

 • Αναβάθμιση του ηλεκτρονικού και διαδικτυακού συστήματος.

 • Εφοδιασμός και ενίσχυση του Κ.Υ με υλικά συντήρησης και καθαριότητας του κτιρίου.

 • Επαναφορά της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας στο Κ.Υ. Βελεστίνου

 • Κάθε μέτρο απαραίτητο για την επίλυση όλων των ανωτέρω προβλημάτων και την ορθή και ομαλή λειτουργία του Κ.Υ προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ιατρικές ανάγκες και τα ιατρικά περιστατικά του Δήμου Ρήγα Φεραίου.»

 • Ο δήμαρχος τόνισε, επίσης με βάσει τα ανωτέρω, «Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργεί ομαλά και με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, καθώς καλύπτει ιατρικές και νοσοκομειακές ανάγκες όλων των δημοτών.

  Ευελπιστούμε σε άμεση διευθέτηση και επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων, προκειμένου το Κ.Υ. Βελεστίνου να ανταποκρίνεται πλήρως σε κάθε έκτακτο ή μη περιστατικό, δίχως καθυστέρηση που μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.».

  Εγκαίνια ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου

  Εν τω μεταξύ, την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στο πεζόδρομο του Βελεστίνου μπροστά από το δημαρχείο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας του δήμου Ρήγα Φεραίου.

  Η νέα αυτή πρωτοποριακή δομή, η οποία πηγάζει από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του δημότη στην πρόληψη.

  Στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι η δημιουργία και η δικτύωση της ανάπτυξης προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Μέσα από τα πρωτόκολλα διαδικασιών προληπτικής ιατρικής προς τους πολίτες για την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών και συχνών νοσημάτων, όπως α) ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής β) καρδιαγγειακός κίνδυνος γ) καρκίνος του παχέος εντέρου δ) καρκίνος του μαστού ε) καρκίνος του προστάτη στ) καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ζ) μελάνωμα, ο δημότης θα μπορεί να προλαμβάνει σοβαρές ασθένειες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για την ζωή του.

  Επίσης, θα πραγματοποιούνται δράσεις-ενημέρωσης για μια σειρά θεμάτων που εμπίπτουν σε ζητήματα πρόληψης σοβαρών και μη ασθενειών σε όλο το ηλικιακό φάσμα των δημοτών. Σε απόλυτη συνεργασία με την πέμπτη υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και το κέντρο υγείας Βελεστίνου θα δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές αναβάθμισης της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον δημότη.

  Σημειώνεται πως η τελετή εγκαινίων είναι αφιερωμένη στην νόσο της κυστικής ίνωσης, όπου και θα αναφερθούν σε αυτή ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ.Ι Γουργουλιάνης καθώς και η συνδημότισσα Πολυχρόνη Ελένη, φοιτήτρια του παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

  Ιδιαίτερη αξία στην όλη εκδήλωση θα δώσουν οι μαθητές του Γυμνασίου, Λυκείου και Ε.Π.Α.Λ Βελεστίνου όπου στα πλαίσια της Πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού θα κλείσουν με διαδραστικό τρόπο την τελετή των εγκαινίων με το δικό τους μοναδικό τρόπο στο εθνικό στάδιο Βελεστίνου.

  Η τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενώ την στήριξη τους στην διοργάνωση- με την ευγενική τους χορηγία -προσφέρουν οι : Γενική κλινική Βόλου ‘ΑΝΑΣΣΑ’, το πρότυπο διαγνωστικό κέντρο ‘ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ’ και το κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης ‘ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ’. Μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων θα ακολουθήσει μπουφές.

  Σημειώνεται τέλος ότι υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Σκρίμπας. Το συντονισμό εκ μέρους του Κέντρου Υγείας θα τον έχει η επισκέπτρια υγείας κα Αντωνία Χασιώτη και η αρμόδια υπάλληλος του ΚΕΠ Υγείας κα Ειρήνη Ασπρούδη.

  [Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
  PagasitikosNews logo

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

  • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

  • Εθελοντική αιμοδοσία στην Κάτω Γατζέα #ΕθελοντικήΑιμοδοσία #ΚάτωΓατζέα - https://t.co/99dUuzrwsv -

  "Αλιεύοντας" την είδηση