Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Επί τάπητος η ενεργειακή επάρκεια των Β. Σποράδων
Επί τάπητος η ενεργειακή επάρκεια των Β. Σποράδων

Επί τάπητος η ενεργειακή επάρκεια των Β. Σποράδων

Συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 26-09-2018, ο δ/ντής ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Παν. Παπακωνσταντίνου και ο τομεάρχης Εκμετάλλευσης ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Ευ. Μπέης, με κύριο θέμα την ενεργειακή επάρκεια των νησιών των Σποράδων.

Όπως τονίσθηκε, αυτή τη στιγμή η δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας στις Σποράδες είναι οριακή (έλλειψη εφεδρείας) και δη στην Σκιάθο που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, παρά τη γεωμετρική δυναμική του νησιού και τις πολλές παρεμβάσεις που έχει κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα η ηλεκτροδότηση διενεργείται με τέσσερα υποθαλάσσια καλώδια Μέσης Τάσης από τον Λαύκο και μέσω της Σκιάθου μεταφέρεται στην Σκόπελο και την Αλόννησο, με τις υπάρχουσες να βρίσκονται σε οριακό επίπεδο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η κ. Κολυνδρίνη απέστειλε επιστολή προς τον προέδρο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), κοινοποιώντας την, στον πρόεδρο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ζητώντας μεταξύ άλλων ενημέρωση σχετικά με το έργο εγκατάστασης ενός πέμπτου υποθαλάσσιου καλωδίου ρεύματος Μέσης Τάσης, πότε αναμένεται να είναι έτοιμη η μελέτη κατασκευής υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ στη Σκιάθο και πόντισης νέου υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς ενέργειας Υψηλής Τάσης από το Μαντούδι στη Σκιάθο, αν έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση και πότε αναμένεται η δημοπράτηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων.

Αναλυτικά η επιστολή:«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης έργων απαραίτητων για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών των Βορείων Σποράδων. Η αγωνία για ενδεχόμενο μπλάκ-άουτ το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν έκδηλη κατά τη διάρκεια όλης της θερινής σεζόν, τόσο από τους επιχειρηματίες των νησιών, όσο και από τους κατοίκους.

Οι υφιστάμενες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες πλέον ανάγκες των νησιών. Κρίνεται απαραίτητο το έργο εγκατάστασης πέμπτου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ρεύματος, ενός έργου πολύ σημαντικού και αναγκαίου για την ενεργειακή κάλυψη και επάρκεια των νησιών μας. Αυτή τη στιγμή η δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας στις Σποράδες είναι οριακή (έλλειψη εφεδρείας) και δη στην Σκιάθο που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, παρά τη γεωμετρική δυναμική του νησιού και τις πολλές παρεμβάσεις που έχει κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μέχρι σήμερα η ηλεκτροδότηση διενεργείται με τέσσερα υποθαλάσσια καλώδια Μέσης Τάσης από τον Λαύκο και μέσω της Σκιάθου μεταφέρεται στην Σκόπελο και την Αλόννησο, με τις υπάρχουσες να βρίσκονται σε οριακό επίπεδο.

Ζητούμε να μας ενημερώσετε σε ποια φάση βρίσκεται το έργο εγκατάστασης ενός πέμπτου υποθαλάσσιου καλωδίου ρεύματος Μέσης Τάσης, πότε αναμένεται να είναι έτοιμη η μελέτη κατασκευής υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ στη Σκιάθο και πόντισης νέου υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς ενέργειας Υψηλής Τάσης από το Μαντούδι στη Σκιάθο, αν έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση και πότε αναμένεται η δημοπράτηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων.

Γνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλετε ώστε όλες οι περιοχές της χώρας μας να έχουν επάρκεια ενέργειας, σας ζητούμε να εξετάσετε με μεγαλύτερη προσοχή την μεταφορά ενέργειας στα νησιά των Σποράδων, υλοποιώντας τα απαραίτητα έργα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση