Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Επετειακή εκδήλωση για το ολοκαύτωμα των Εβραίων
Επετειακή εκδήλωση για το ολοκαύτωμα των Εβραίων

Επετειακή εκδήλωση για το ολοκαύτωμα των Εβραίων

 

Επετεική εκδήλωση γι το ολοκαύτωμα των Εβραίων πραγματοποιείται σήμερα στο Βόλο με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πίσω από το Θέατρο επί της οδού .

O κ. ς δήλωσε για το ολοκαύτωμα των εβραίων: “Πρέπει να τιμήσουμε , πρέπει να θυμόμαστε το ολοκαύτωμα και τις δικές μας γενοκτονίες, κοινώς να θυμόμαστε τις θηριωδίες της ιστορίας. Αυτούς που τις ξαναβάζουν στο τραπέζι μέσα από ρατσισμούς, ξενοφοβίες κ.λπ. και τις δημοκρατίες μας που καμιά φορά είναι αδύναμες να το χειριστούν. Και στη χ μας. Ενώ η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και των πολιτών έχει πάρει θέση, υπάρχουν θύλακες που ξαναβάζουν τα εγκλήματα μίσους στο τραπέζι. Αυτά πρέπει να τα απομονώσει η κοινωνία.

Είναι άλλο πράγμα η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική, πως τα χειρίζεσαι και άλλο πράγμα ένα παγκόσμιο μίσος κατά συγκεκριμένης εθνοτικής, θρησκευτικής η άλλης ομάδας. Υπάρχει ακόμη αυτό το μίσος. Συνδυάζονται όλα αυτά. Μέσα από αυτό υπάρχουν πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα. Το φαινόμενο μπορεί να είναι κάτι που έχει σχέση με τη θρησκεία π.χ. αλλά από κάτω αν ξύσεις θα βρεις κι άλλα.

Έχουμε ήδη μπει σε έναν κύκλο προκαταλήψεων. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι μέσα από την αξιακή και οικονομική κρίση που υφιστάμεθα και η Ευρώπη…δηλαδή ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η ιστορία, τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτά εννοούμε και όχι στρατούς και σύνορα και διαχωριστικές γραμμές και φρούρια. Θεωρώ  ότι η Ευρώπη πρέπει να τιμήσει αυτό που έλεγε ότι είναι. Αν αντίστροφα είναι μια Εΰρώπη  πολλών ταχυτήτων ισχυρών λαών και χρήματος, αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Δεν πιστεύω ότι θα βγει η Ελλάδα από τη συνθήκη Σένγκεν. Πιστεύω ότι απλά θα ασκηθεί μία πίεση για  τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Δηλαδή μέσα από αυτό θα ασκηθεί πίεση να εμπλακεί η εκεί η Τουρκία, το ΝΑΤΟ κλπ στις κοινές περιπολίες κ.λπ.

Είναι τιμητικό που με κάλεσαν ένα θέμα που θα ήθελα να μιλήσω. Γενικά δεν μιλάω για θέματα που δεν ξέρω, αλλά αυτό το θέμα άπτεται της ευαισθησίας μου.

Η κοινωνία να περιφρουρήσει, αδελφοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη αυτά. Από το σχολείο και την οικογένεια. Εκεί κερδίζεται η χάνεται το παιχνίδι.”

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.  Ιγνάτιος είπε: “Στο Βόλο έχουμε παράδοση συμμετοχής όλων των θεσμών στην ημέρα του Ολοκαυτώματος για την Εβραϊκή Κοινότητα, μια και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Εκκλησία, υπήρξε πάντοτε μια σχέση που έσωσε ψυχές και ανθρώπους. Συνεχίζουμε να είμαστε συμπαραστάτες και η εκδήλωση παίρνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εποχή  μας που  και πάλι εμφανίζονται φαινόμενα όπως αυτά που έζησαν οι εβραίοι στο Ολοκαύτωμα.  Ας ελπίσουμε να υπαρξει σοφία και σύνεση και να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα για κανέναν και πουθενά”.

Ο εκπρόσωπος των Εβραίων Μαρσέλ Σολομών σημείωσε: “Η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης. Πρέπει απέναντι σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει και δημιουργούνται νέες προκλήσεις, πρέπει να διατηρήσουμε τη μνήμη που είναι το αντιβιοτικό στην άνοδο του αντισημιτισμού, η α και η άγνοια. Γιατί ο κόσμος πρέπει να μάθει τι έγινε, γιατί αυτό  μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε, αν «ευνοήσουν οι συνθήκες».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε: “Η στοά των Εβραίων είναι μοναδική για έναν και μοναδικό λόγο. Γιατί για πρώτη φορά ο άνθρωπος αρνήθηκε τον συνάνθρωπό του. Όχι την ιδιότητα να είναι Εβραίος αλλά την ιδιότητα να είναι άνθρωπος. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι διαχρονικό στις δύσκολες εποχές που ζούμε για να αποφύγουμε κοινωνικές συγκρούσεις, κοινωνικές εντάσεις , κοινωνικούς αυτοματισμούς και ταξικές πολώσεις.”

Μάλιστα, στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, (Ανθ. Γαζή – Κ.Καρτάλη) στις 11.00 π.μ. κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε σχετικά ο καθηγητής Εγκληματολογίας και τ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ι.ς με θέμα «Ζωντανές Μνήμες του Ολοκαυτώματος».

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα στους ήχους της εβραϊκής διασποράς με τίτλο: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ», με μουσικούς από το Ωδείο Ρυθμός, τη γυναικεία χορωδία του Ωδείου και την ερμηνεύτρια Ζωή Τζαλαβρέττα, ενώ προβλήθηκε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΤΡΑΔΟΥΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» του σκηνοθέτη Τώνη Λυκούρεση, που αφορά στην σωτηρία όλων των εβραίων της υ από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο Καρέρ.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Ιγνάτιος, που μίλησε επίκαιρα.

 

 

 

evraioi6 (2)evraioi6 (1)

evraioi4 (2)evraioi4 (1)

evraioi1 (2)evraioi1 (1)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση