Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο για συνεργασία με την Ελλάδα
Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο για συνεργασία με την Ελλάδα

Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο για συνεργασία με την Ελλάδα

Τονίστηκε από τον Πρέσβη σε εκδήλωση στο Βόλο για τις σχέσεις των δύο χωρών

Το γεγονός ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον του Αζερμπαϊτζάν για την Ελλάδα, όχι μόνο κεντρικά αλλά ανά περιοχή, καθώς οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι στον τομέα της ς, επισήμανε από το Βόλο, όπου βρέθηκε για να μιλήσει σε εκδήλωση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του και των Γενικών Αρχείων του Κράτους ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του με τίτλο «το Αζερμπαϊτζάν ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις, 1918-1920», που αφορά την ανεξάρτητη ιστορία της χώρας, ο πρέσβης είπε ότι είναι σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας της ς του και η του θα έχει ενδιαφέρον για τους φοιτητές του Οικονομικού Τμήματος του Π.Θ.

Ο κ. Μουσταφάγιεφ είπε ότι φέτος γιορτάζονται 25 χρόνια από την έναρξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, διάστημα στο οποίο έγιναν πάρα πολλά στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, ενώ οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί σύμμαχοι στον τομέα της ς.

 Όπως ανέφερε στη Βόρεια Ελλάδα προχωράει με γοργούς ρυθμούς το έργο του αγωγού TAP (TransAdriaticPipeline) που ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν, διασχίζει την , περνά στην Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην Ευρώπη προϋπολογισμού 245 δις δολαρίων και σημαντικό κομ του έργου περνά από την Ελλάδα.

«Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο για συνεργασία με την Ελλάδα και όχι μόνο με το κεντρικό κράτος, αλλά και με κάθε περιοχή της χώρας και οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι σοβαρός συνομιλητής, καθώς τηρεί όσα λέει, στηρίζει και βοηθάει», υπογράμμισε ο κ. Μουσταφάγιεφ. Όπως εξήγησε στο έργο του TAP απασχολούνται Ελληνικές εταιρίες που πήραν μερίδιο για κατασκευή τμημάτων του αγωγού πάνω από 1,2 δις €.

Σχετικά με τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), την αγορά του οποίου είχε διεκδικήσει η κρατική εταιρία φυσικού αερίου, ο πρέσβης δήλωσε ότι δεν υπάρχει για το θέμα προκήρυξης νέου διαγωνισμού, που είχαν κερδίσει τον Ιούνιο του 2013.

Τέλος, ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μας στηρίξει.

Ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν είναι καλές, αλλά όχι πολύ στενές, όπως οι σχέσεις του Οικονομικού Τμήματος του Π.Θ. με τον Πρέσβη, διότι συνδέεται φιλικά με τον καθηγητή κ. Κυριαζή.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι υπάρχει εμπλοκή  της εταιρίας Socar με το Αζέρικο αέριο, καθώς η κυβέρνηση τον Ιανουάριο ζήτησε να προστεθούν νέοι όροι που δεν δέχτηκε η κρατική επιχείρηση φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν και δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα πέσει ξανά η προσφορά για να έρθει ξανά η Socar.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Ζουμπουλάκης, επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την περιοχή που διαθέτει άφθονα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, παράγοντας στον οποίο οφείλει τη μεγάλη του άνοδο μετά το 1990 που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση.

Ήδη το Π.Θ. έκανε επαφές με τα Αζέρικα Πανεπιστήμια και βρισκόμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων για αντ φοιτητών και καθηγητών.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση