Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επενδύσεις 9 δισ. δολ. από Έλληνες εφοπλιστές
Επενδύσεις 9 δισ. δολ. από Έλληνες εφοπλιστές

Επενδύσεις 9 δισ. δολ. από Έλληνες εφοπλιστές

Επενδύσεις σε καινούργια και μεταχειρισμένα της τάξεως των 9 δισ. δολαρίων ξεκίνησαν το τελευταίο δωδεκάμηνο Έλληνες εφοπλιστές. Παρήγγειλαν σε ναυπηγεία 85 νεότευκτα συνολικής χωρητικότητας 13,2 εκατομμυρίων DWT έναντι ποσού της τάξεως των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ναυλομεσιτικός οίκος Golden Destiny.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Allied Shipbroking, αγόρασαν από τη δευτερογενή αγορά μεταχειρισμένων άλλα 233 έναντι 3,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά απέκτησαν 318 ποντοπόρα πλοία, ενώ, σύμφωνα με την Allied, πούλησαν 175 πλοία ιδιοκτησίας τους έναντι 2,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δευτερογενή για περαιτέρω χρήση και άλλα 57 πλοία έναντι της αξίας τους σε σίδερο (scrap).

Η έντονη αυτή επενδυτική δραστηριότητα εντάσσεται στον κλασικό κύκλο ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου, του μεγαλύτερου παγκοσμίως για μία α

κόμη χρονιά. Η παραμένει παγκοσμίως η χώρα με τη μεγαλύτερη πλοιοκτησία. Μολονότι ο της Ελλάδας αντιπροσωπεύει μόνο το 0,16% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 20,67% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 54,28% της χωρητικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό σημειώνει η της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες υπερδιπλασίασαν τη μεταφορική ικανότητα του στόλου τους στο διάστημα 2007-2019. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε νέα και ενεργειακά αποδοτικά πλοία, με τη μέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου (9,17 έτη) να είναι χαμηλότερη από τη μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου (9,61 έτη).

Το ελληνικό νηολόγιο έχασε όμως μερίδιο αγοράς για μία ακόμη χρονιά και συρρικνώθηκε κατά 5,7%, στα 38 εκατομμύρια GT (ολική χωρητικότητα), σύμφωνα με τα στοιχεία του Lloyd’s List Intelligence στα Οκτωβρίου. Η ελληνική σημαία δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο του ελληνικού στόλου. «Ενώ η σημαία έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης μπορεί να της δώσει την ευκαιρία να ανακάμψει», σχολιάζει το Lloyd’s List. Και θυμίζει πως το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση εισήγαγε νομοθεσία που επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες να απασχολούν χαμηλόβαθμο πλήρωμα με διεθνείς συμβάσεις συνδικάτων, με στόχο να αποκαταστήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας.

Ιδιαίτερα επιθετική στις επενδύσεις της για την απόκτηση περισσότερων εμπορικών πλοίων εμφανίζεται η Κίνα, η οποία αγόρασε 179 ποντοπόρα από τη δευτερογενή αγορά, ενώ προέβη επίσης σε πολλές νέες ναυπηγήσεις. Αντιθέτως, η εμφανίζεται καθαρός πωλητής μεταχειρισμένων πλοίων, με την εκποίηση 111 ποντοπόρων και την αγορά μόλις 31. Σημαντική είναι και η αποεπένδυση της ιαπωνικής εφοπλιστικής κοινότητας, που εμφανίζεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής πλοίων με 161 ποντοπόρα και δεν περιλαμβάνεται καν στην πρώτη δεκάδα των αγοραστών μεταχειρισμένων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής νέας γέφυρας στο Πουρί Αγιοκάμπου #ΠουρίΑγιοκάμπου - https://t.co/zIjyQxxXuI -

  • Επίσκεψη Κ.Παπανάτσιου στο παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας #ΓΑΚΜαγνησίας - https://t.co/UKi6xxOalD -

  • Συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών #ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ - https://t.co/su51ZWYtiS -

"Αλιεύοντας" την είδηση