Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας
Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Πεντκομμτικό προεδρείο, χωρίς Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας

της νέας Βουλής που προέκυψε από τις της 25ης Ιουνίου ψηφίστηκε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος εξελέγη με 249 ψήφους σε σύνολο 300. 51 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το και η Ελληνική Λύση. Τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή το ΚΚΕ, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών».

«Σας υποδέχομαι όχι με μόνο εφόδιο τη φιλοδοξία του 2019, αλλά με το πιο ισχυρό εφόδιο, την εμπειρία, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, που όμως δεν εμπόδισε την προηγούμενη Βουλή στο έργο της», ανέφερε στην ομιλία του αμέσως μετά ο κ. Τασούλας.

Στη συνέχεια, ψηφίστηκαν οι αντιπρόεδροι της νέας Βουλής. Συγκεκριμένα, με 269 «ναι» εξελέγησαν τρεις αντιπρόεδροι της Βουλής από τη Νέα Δημοκρατία: ο Ιωάννης , ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Θανάσης Μπούρας.

Η Ολγα Γεροβασίλη, από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είναι τέταρτη αντιπρόεδρος Βουλής με 270 ψήφους και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το – Κίνημα Αλλαγής, ο πέμπτος αντιπρόεδρος, με 270 ψήφους.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ είναι ο έκτος αντιπρόεδρος της Βουλής με 269 ψήφους και, τέλος, ο Βασίλης Βιλιάρδος, από την Ελληνική Λύση, με 256 ψήφους.

Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας δεν εκλέγουν αντιπρόεδρο αφού δεν πέτυχαν οι προτεινόμενοι αντιπρόεδροί τους να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία επί των ψηφισάντων.

Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας-1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Το βιογραφικό του Κωνσταντίνου Τασούλα

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.

Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της Ν.Δ., από το 1981 έως το 1990.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων.

Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019.

Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς.

Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής αμυνας.

Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη ύστερα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Της σημερινής συνεδρίασης για την εκλογή προέδρου της Βουλής προέδρευσε ο προσωρινός Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, πριν από την ψηφοφορία, απευθύνθηκε στους βουλευτές για την οκταετή πορεία του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής τα προηγούμενα χρόνια.

«Μπορεί η έδρα από την οποία σας μιλώ να φαντάζει ψηλά, ωστόσο, στην πραγματικότητα, ουδέποτε την αντιμετώπισα αφ' υψηλού. Οπως ακριβώς στη ζωή και στην ιατρική σταδιοδρομία μου, έτσι και στην πολιτική μου διαδρομή επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος και ακέραιος. Επέλεξα να δουλέψω, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο, όμως, όλα θα είναι αλλιώς. Θα ξεκινήσουμε μαζί από το ίδιο κοινοβουλευτικό υψόμετρο στα ίδια έδρανα, αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Σε ένα πολύμορφο, πολύπλοκο και πολύχρωμο σύνολο, όπως αυτό της νέας Βουλής, θέλω να σας ζητήσω να επενδύσουμε όλοι στη σύνεση και στην αλήθεια των προθέσεων μας, γιατί αυτή η αλήθεια, αργά ή γρήγορα, να είστε σίγουροι πως θα βγει στο φως», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης και ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη το κόμμα της Ν.Δ. γιατί τον πρότεινε τρεις φορές, τον Κωνσταντίνο Τασούλα και τον ειδικό γραμματέα Κωνσταντίνο Μπαγιώκο.

Επίσης ευχαρίστησε, στο πρόσωπο της γενικής διευθύντριας της Βουλής, κ. Περηφάνου, όλο το πολιτικό προσωπικό, το ένστολο προσωπικό, τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, και στο πρόσωπο των πολιτικών αρχηγών ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του της προηγούμενης Βουλής για την «απίστευτη εκτίμηση και που έδειξαν στο πρόσωπό του».

Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Βουλής τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ανακοίνωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας ψηφίζει «παρών», εξηγώντας πως αυτό γίνεται «για λόγους αρχής, χωρίς προσωπική μομφή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα».

Η κ. Κωνσταντοπούλου συνέχισε, προκαλώντας σχόλια στην αίθουσα, προσθέτοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δηλώσω ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».

Πεντακομματικό προεδρείο, χωρίς Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας

Με ευρύτατη πλειοψηφία έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης για τις θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής. Στο προεδρείο της Βουλής δε θα μετέχει αντιπρόεδρος από τη Νίκη, τους Σπαρτιάτες και την Πλεύση Ελευθερίας διότι οι προτεινόμενοι δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία. Έτσι, το προεδρείο της Βουλής θα είναι πεντακομματικό.

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων έχει ως ακολούθως:

Ψήφισαν συνολικά 300 βουλευτές,

 • Για το αξίωμα του Α' αντιπροέδρου ψήφισαν 299 βουλευτές, ο Ιωάννης (Ν.Δ.) έλαβε 269 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
 • Για το αξίωμα του Β' αντιπροέδρου ψήφισαν 299 βουλευτές, ο Γιώργος Γεωργαντάς (Ν.Δ.) έλαβε 269 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
 • Για το αξίωμα του Γ' αντιπροέδρου ψήφισαν 299 βουλευτές, ο Θανάσης Μπούρας (Ν.Δ.) έλαβε 269 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
 • Για το αξίωμα του Δ' αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, η Ολγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
 • Για το αξίωμα του Ε' αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
 • Για το αξίωμα του Στ' αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) έλαβε 269 ψήφους, και 31 ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
 • Για το αξίωμα του έβδομου αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Πέτρος Δημητριάδης (Σπαρτιάτες) έλαβε 25 ψήφους και 275 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (δεν εκλέγεται)
 • Για το αξίωμα του όγδοου αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση) έλαβε 256 ψήφους και 44 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (εκλέγεται)
 • Για το αξίωμα του ένατου αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Γιώργος Αποστολάκης (Νίκη) έλαβε 31 ψήφους και 269 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (δεν εκλέγεται)
 • Για το αξίωμα του δέκατου αντιπροέδρου ψήφισαν 300 βουλευτές, ο Μιχαήλ Χουρδάκης (Πλεύση Ελευθερίας) έλαβε 95 ψήφους και 205 βουλευτές ψήφισαν «παρών) (δεν εκλέγεται)
 • Για το αξίωμα των κοσμητόρων ψήφισαν 300 βουλευτές. Από τη Ν.Δ. ο Βασίλειος Νικόλαος Υψηλάντης έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο Βασίλης Γιόγακας έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρίνα Κοντοτόλη έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για το αξίωμα των γραμματέων ψήφισαν 300 βουλευτές. Από τη Ν.Δ. ο Κωνσταντίνος έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο Γεώργιος Βρεττάκος έλαβε 270 ψήφους, 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο Σπύρος Κουλκουδίνας έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Παππάς έλαβε 269 ψήφους και 31 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από το ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Με την ανακοίνωση της λήξης της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε τον λόγο. Όπως, όμως, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ζητήθηκε η εξουσιοδότηση του Σώματος για την επικύρωση των Πρακτικών και αυτή παρεσχέθη από την πλειοψηφία.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι με τη συναίνεση του Σώματος λύεται η συνεδρίαση για την Πέμπτη 6 Ιουλίου με αντικείμενο την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Βουλής είπε στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση σε αυτή τη φάση.

Φωτογραφίες από τη συνεδρίαση της Βουλής:

Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας-2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ
Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας-3
Φωτογραφία: INTIME 
Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας-4
Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας-5
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ
Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας-6
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση