Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επανεκκίνηση των συζητήσεων για τα δημοσιονομικά μεγέθη
Επανεκκίνηση των συζητήσεων για τα δημοσιονομικά μεγέθη

Επανεκκίνηση των συζητήσεων για τα δημοσιονομικά μεγέθη

Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα, καθώς από αύριο αναμένεται να αρχίσουν στην οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τα δημοσιονομικά μεγέθη και αν όλα κυλήσουν ομαλά θα καταφθάσουν στην και οι επικεφαλής των θεσμών προς τα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα εξετάσουν αυτές τις ημέρες το κατά πόσο η καλύτερη επίδοση του περυσινού προϋπολογισμού (προβλέπεται μικρό αντί στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ), καθώς και η διαφαινόμενη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας φέτος (εκτιμάται ότι η θα περιοριστεί στο μισό από ότι προβλεπόταν και θα κινηθεί κοντά στο 0,7%), έχουν θετικές επιπτώσεις στον φετινό προϋπολογισμό και στους επόμενους.

Επί της ουσίας, αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν τα βελτιωμένα μεγέθη θα μπορέσουν να «ρίξουν» τον πήχυ των μέτρων που ζητούν οι δανειστές και κατά πόσο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο () διαφωνούν στις αρχικές τους προβλέψεις για το δημοσιονομικό κενό, με την Ευρωζώνη να το εκτιμά στο 0,5% του ΑΕΠ και το Ταμείο κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Πλέον, τα ποσά αυτά φαίνεται πως μειώνονται και απομένει να συμφωνήσουν οι δανειστές μεταξύ τους πόσο μειώνεται το κενό και σε ποιο επίπεδο διαμορφώνεται, καθώς η διαφορά που τους χωρίζει είναι ήδη μεγάλη (κοντά στα 900 εκατ. ).

Εφόσον καταλήξουν οι μεταξύ τους σε μία κοινή θέση (όχι μόνο για τα δημοσιονομικά, αλλά και για άλλα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό στο οποίο και πάλι η Ευρωζώνη εμφανίζεται πιο διαλλακτική από το Ταμείο), θα έρθουν στην και οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 73χρονης από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/AvNQLnFkfM -

  • Συνελήφθη αλλοδαπός για #παραεμπόριο #παραεμπόριο - https://t.co/bo8i4LndC4 -

  • Νέα γέφυρα στον Ξηριά κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5dHeOA4ehL -

"Αλιεύοντας" την είδηση