Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Έως την Παρασκευή η λίστα με το δεύτερο σετ προαπαιτουμένων
Έως την Παρασκευή η λίστα με το δεύτερο σετ προαπαιτουμένων

Έως την Παρασκευή η λίστα με το δεύτερο σετ προαπαιτουμένων

Ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων –που αναμένεται να είναι ακόμα πιο σκληρός– ξεκινάει από σήμερα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ο οποίος ενδεχομένως να διαρκέσει έως τα Χριστούγεννα.

Έως την Παρασκευή, οι δύο πλευρές θα κληθούν να διαμορφώσουν τη με το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων μέτρων, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκλειδώσει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, παραδέχτηκε χθες ότι στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του ελέγχου «θα υπάρξουν δυσκολίες». Και αυτό γιατί στο νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

1. Ασφαλιστικό: Ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην περιληφθεί το σύνολο της μεταρρύθμισης στα νέα , αλλά μόνο κάποιες δράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει το που θα κατατεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου να περιλαμβάνει τις γενικές αρχές της μεγάλης μεταρρύθμισης και μετά να ακολουθήσει η εξειδίκευσή τους. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η θα πρέπει να εφαρμόσει από τώρα ολόκληρη τη μεταρρύθμιση.

2. Νέο ενιαίο . Πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί το νέο που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου .

3. Νέα δημοσιονομικά μέτρα. Την Παρασκευή κατατίθεται ο και θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ το και δεν υπήρχαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Επίσης, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει κλείσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα προβλέπει και τους τομείς στους οποίους θα εφαρμοστούν νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του 2017.

4. Ρύθμιση «κόκκινων» δανείων. Ο,τι δεν έκλεισε τώρα, θα πρέπει να συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο και οι θεσμοί αναμένεται να εντάξουν το θέμα στις προαπαιτούμενες δράσεις.

5. Νέο . Αλλαγές που θα αφορούν κυρίως τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων.

6. Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στόχος είναι να συγκροτηθεί και να αρχίσει να λειτουργεί η Ομάδα Δράσης που θα αναλάβει τη δημιουργία του Ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αποχωρήσουν μετά την οριστικοποίηση της λίστας και να επιστρέψουν στην για να διαπιστώσουν τον βαθμό υλοποίησής της. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι το δεύτερο σετ μέτρων θα είναι έτοιμο στα μέσα Δεκεμβρίου ή πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να καταβάλει 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αμέσως μόλις οι νέες πάρουν το «πράσινο φως» από τη .Αυτό θα πρέπει να συμβεί έως αύριο το βράδυ. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του EWG την Παρασκευή, το οποίο θα εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Ποσό που, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Επίσης, μόλις κλείσουν τα βιβλία προσφορών των ελληνικών τραπεζών και διαμορφωθούν οι ανάγκες σε κεφάλαια που θα πρέπει να καλύψει το ΤΧΣ, θα γίνει και η εκταμίευση του απαραίτητου ποσού από τον ESM, που έχει σε ειδικό λογαριασμό του 10 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

 

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη τριών αλλοδαπών με πέντε κιλά κάνναβης στην Αγιά Λάρισας #κάνναβη - https://t.co/E1HqbMMQ8D -

  • Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης (Κ.Α.Π. 2021 -2027)… - https://t.co/4v1NlqxXAk -

  • H Λυρική στη Σκιάθο #ΕθνικήΛυρικήΣκηνή - https://t.co/fVAcKKVzkY -

"Αλιεύοντας" την είδηση