Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Έως και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία
Έως και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία

Έως και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία

Μέχρι και τις 15 Ιουλίου παρατείνεται με υπουργική απόφαση η που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η συμφωνία πάντως ς – εταίρων με την οποία απομακρύνεται ο κίνδυνος ενός και εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας φέρνει τη σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας, την επαναλειτουργία των τραπεζών, τη σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών και τη κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς γενικευμένο «» καταθέσεων.

Λίγο πριν τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το όριο του ELA.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή θα επιτρέψει την ΕΚΤ να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση στο ζήτημα της ρευστότητας που αποτελεί προϋπόθεση για την επαναλειτουργία των τραπεζών. Δεν αποκλείουν μικρή του ορίου του ELA τις επόμενες ημέρες, ωστόσο εκτιμούν ότι οι καθοριστικές αποφάσεις, που θα σηματοδοτήσουν τη στάση της ΕΚΤ στο θέμα της ρευστότητας, θα ληφθούν προς το τέλος της εβδομάδας δηλαδή μετά τη ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και τη σχηματοποίηση της επόμενης ημέρας, μετά τη συμφωνία, για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό δε θεωρούν πιθανό το άνοιγμα των καταστημάτων πριν το τέλος της εβδομάδας και πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ όπως εκτιμούν θα αυξήσει τις επόμενες μέρες το όριο του ELA (εφόσον ψηφιστούν κανονικά τα μέτρα) ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ΑΤΜ θα λειτουργούν κανονικά, στο πλαίσιο των περιορισμών, το επόμενο διάστημα.

Εντός της εβδομάδας η θα πρέπει να νομοθετήσει για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων η οποία προβλέπει και καταθέσεων ωστόσο προστατεύει ρητά μέχρι του ποσού των 100.000 .

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση