Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Έως και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία
Έως και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία

Έως και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία

Μέχρι κι τις 15 Ιουλίου πρατείνεται με υπουργική απόφαση η τραπεζική αργία που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη ομοθετικού Περιεχομένου όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η πάντως ς – εταίρων με την οποία απομακρύνεται ο κίνδυνος ενός Grexit και εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας φέρνει τη σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας, την επαναλειτουργία των τραπεζών, τη σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών και τη κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς γενικευμένο «κούρεμα» καταθέσεων.

Λίγο πριν τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το όριο του ELA.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η ψήφιση των μέτρων από τη θα επιτρέψει την ΕΚΤ να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση στο ζήτημα της ρευστότητας που αποτελεί προϋπόθεση για την επαναλειτουργία των τραπεζών. Δεν αποκλείουν μικρή του ορίου του ELA τις επόμενες ημέρες, ωστόσο εκτιμούν ότι οι καθοριστικές αποφάσεις, που θα σηματοδοτήσουν τη στάση της ΕΚΤ στο θέμα της ρευστότητας, θα ληφθούν προς το τέλος της εβδομάδας δηλαδή μετά τη ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και τη σχηματοποίηση της επόμενης ημέρας, μετά τη , για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό δε θεωρούν πιθανό το άνοιγμα των καταστημάτων πριν το τέλος της εβδομάδας και πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ όπως εκτιμούν θα αυξήσει τις επόμενες μέρες το όριο του ELA (εφόσον ψηφιστούν κανονικά τα μέτρα) ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ΑΤΜ θα λειτουργούν κανονικά, στο πλαίσιο των περιορισμών, το επόμενο διάστημα.

Εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων η οποία προβλέπει και bail in καταθέσεων ωστόσο προστατεύει ρητά μέχρι του ποσού των 100.000 .

 

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση