Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εως 36 δόσεις η αποπληρωμή χρεών στη ΔΕΗ
Εως 36 δόσεις η αποπληρωμή χρεών στη ΔΕΗ

Εως 36 δόσεις η αποπληρωμή χρεών στη ΔΕΗ

Από σήμερα και με ένα απλό τηλεφώνημα στο 11770, αν θέλουν να αποφύγουν την επίσκεψη στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ,οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την αποπληρωμή των ανεξόφλητων οφειλών τους μέχρι και σε 36 , δηλαδή σε διάρκεια τριών ετών.

Μοναδική προϋπόθεση είναι η κατάθεση προκαταβολής 10% επί της συνολικής οφειλής,ενώ ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται σε συνάρτηση με το εισόδημα,το ιστορικό του καταναλωτή,το ύψος της κατανάλωσης και εάν πρόκειται για επιχείρηση θα λαμβάνεται υπόψη και η οικονομική της κατάσταση.

Τις παραπάνω διευκολύνσεις προβλέπει το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ που ενέκρινε ομόφωνα χθες το Δ.Σ. της επιχείρησης και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος,Παναγιώτη Λαφαζάνη,σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ,Εμμανουήλ Παναγιωτάκη.Με τον τρόπο αυτό επιδιώκονται παράλληλα η ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ,καθώς οι ανεξόφλητες έφτασαν τα 1,9 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Αναλυτικότερα, το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ περιλαμβάνει:

• Εως και 36 μηνιαίες από 8 σήμερα,σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών και τις επιχειρήσεις τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση.

• Μείωση της προκαταβολής στο 10% από 20% που είναι σήμερα.

• Από 40 έως 60 δόσεις για τις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

ια τις εποχικές (τουριστικές) επιχειρήσεις, 8 – 18 δόσεις με προκαταβολή 10%.

• Οι δόσεις είναι έντοκες με το εκάστοτε ισχύον συμβατικό , που σήμερα κυμαίνεται στο 5,7%.

• Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε προηγούμε διακανονισμούς, υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης των τρεχόντων λογαριασμών. Οι διακανονισμοί που έγιναν από το 2011 και μετά ξεπερνούν το 1 εκατ. και από αυτούς οι 280.000 είναι σήμερα ενεργοί.

• Οι καταναλωτές για να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να επισκεφθούν είτε το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ στο οποίο ανήκουν είτε να υποβάλουν αίτηση τηλεφωνικά στη γραμμή 11770, δίνοντας τα στοιχεία της παροχής τους και τον ΑΦΜ. Στην περίπτωση της τηλεφωνικής αίτησης, θα λαμβάνουν με υπηρεσίες ταχυμεταφορών τα κουπόνια των μηνιαίων δόσεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν σύντομα και ανακοινώσεις για τη μείωση του κόστους ρεύματος,ενώ ήταν αρνητικός στην πρόταση των δανειστών για αύξηση του στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Τρεις προτάσεις για τα χρέη της ΛΑΡΚΟ

Λύση και για τις ανεξόφλητες της ΛΑΡΚΟ,ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται κατά 2 εκατ. τον μήνα, αναζητάει η ΔΕΗ.Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου,όπου διατυπώθηκαν τρεις ξεχωριστές προτάσεις.Υπέρ μιας μετριοπαθούς αντιμετώπισης τάχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, εκφράζοντας προφανώς και τη γραμμή του εποπτεύοντος υπουργού Περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη, που θέλει να μην υπάρξει όξυνση των σχέσεων. Υπήρξαν όμως και δύο ακραίες προτάσεις. Αρση της εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ από πελάτη της ΔΕΗ, που στην πράξη σημαίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης, πρότειναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια κίνηση θα αναδείξει και την διάσταση του προβλήματος, πιέζοντας την να πάρει θέση, αφού πρόκειται για δύο επιχειρήσεις με βασικό μέτοχο το Δημόσιο. Υπήρξε, τέλος, και πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των χρεών και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της .

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση