Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έως το 2019 το ισχύον σύστημα Πανελλαδικών
Έως το 2019 το ισχύον σύστημα Πανελλαδικών

Έως το 2019 το ισχύον σύστημα Πανελλαδικών

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς οι ές της Γ΄ Γυμνασίου θα γνωρίζουν το ακριβές σύστημα με το οποίο θα εξετασθούν για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια και τα .

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Το γενικό σχέδιο του υπουργείου είναι οι ές να λαμβάνουν εθνικό απολυτήριο και μετά να δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα για τα /ΤΕΙ. Οι μαθητές της επόμενης Α΄ Λυκείου, δηλαδή του σχολικού έτους -2018, θα είναι οι πρώτοι που θα «δοκιμάσουν» το νέο εξεταστικό σύστημα το 2020.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. περιγράφοντας τους τομείς παρέμβασης, «χρειάζεται να αποκατασταθεί η αυτονομία του Λυκείου ως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεών του, την ουσιαστική λειτουργία των οποίων η κοινωνία έχει εκχωρήσει στα φροντιστήρια. Είναι απαραίτητο το Λύκειο να απονέμει αξιόπιστο εθνικό απολυτήριο που θα αποτελέσει και τη βάση για το νέο σύστημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο». Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε έως τον Μάρτιο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, ώστε να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις και να γνωρίζουν όσοι θα είναι στην Α΄ Λυκείου το -18 ποιο θα είναι το νέο σύστημα σε βάθος τριετίας. Μέχρι τότε θα ισχύουν οι εξετάσεις με τη σημερινή μορφή».

Για την υποχρεωτική εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε ότι «στην προσχολική αγωγή έχουμε πρόθεση να ανανεώσουμε τα αναλυτικά προγράμματα και να εισαγάγουμε νέες παιδαγωγικές μεθόδους όπως είναι η διαφοροποιημένη παιδαγωγική», «στα δημοτικά σχολεία, θα επεκτείνουμε τη λειτουργία του ενιαίου τύπου ολοήμερου, ώστε να συμπεριλάβει τα μονοθέσια, τα διθέσια και τα τριθέσια δημοτικά. Ταυτόχρονα, θα βελτιώσουμε την υλοποίηση του προγράμματος κατά τις απογευματινές ώρες, ώστε η φοίτηση να αποκτήσει ουσιαστικό παιδαγωγικό χαρακτήρα», «στα Γυμνάσια, σχεδιάζουμε την καθιέρωση του θεσμού της Θεματικής Εβδομάδας που φέτος θα είναι αφιερωμένη στην αγωγή ς με έμφαση στις εξαρτήσεις, τη διατροφή και τις έμφυλες σχέσεις». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει στις δύο βαθμίδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης πιλοτικό πρόγραμμα περιγραφικής αξιολόγησης, που σταδιακά θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το 2018-19.

Όσο για την αξιολόγηση, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι «οι διαδικασίες σχεδιασμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου που σταδιακά θα εισαχθούν, θα αποτελούν εσωτερική υπόθεση των σχολικών μονάδων και σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, ούτε βέβαια θα συνδέονται με μισθούς ή απολύσεις». Επίσης, για τους εκπαιδευτικούς ανέφερε ότι «προτεραιότητα του υπουργείου είναι η δημιουργία Κεντρικής Υποστηρικτικής Δομής της Εκπαιδευτικής Κοινότητας η οποία, ανάμεσα σε άλλα, θα έχει την ευθύνη των προγραμμάτων επιμόρφωσης».

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε την πρόθεση για συγκρότηση ενιαίου χώρου από τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα και την απαλλαγή των Ειδικών Λογαριασμών των (ΕΛΚΕ) από την υπέρμετρη γραφειοκρατία, ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα ερευνητικά κονδύλια και να υποστηρίζουν μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές στην απορρόφηση των ερευνητικών κονδυλίων.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση