Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εορτή της Παναγίας στην Ευαγγελίστρια
Εορτή της Παναγίας στην Ευαγγελίστρια

Εορτή της Παναγίας στην Ευαγγελίστρια

Υπαίθριος ο Εσπερινός με τα Εγκώμια
Τρείς Θείες Λειτουργίες για τη διευκόλυνση των πιστών

Στην του Αυγούστου δεσπόζει η εορτή της ς, η οποία συγκεντρώνει σε κάθε τόπο τους ορθόδοξους Έλληνες για να εορτάσουν την μεγάλη εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού. Στην πόλη του , επίκεντρο της μεγάλης εορτής του καλοκαιριού είναι ο μεγαλοπρεπής ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, ο οποίος εδώ και πολλές δεκαετίες πανηγυρίζει επίσης και την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εορτασμού είναι η τελετή του Επιταφίου της ς ενώπιον του οποίου ψάλλονται τα Εγκώμια, κατά μίμηση της τελετής της Μεγάλης Παρασκευής. Η Ακολουθία των Εγκωμίων τελείται από πολύ παλαιά στον Τάφο της Παναγίας στη Γεθσημανή, στα Ιεροσόλυμα, από όπου μετέφερε το λατρευτικό αυτό τυπικό στον ναό της Ευαγγελιστρίας, ο μακαριστός προϊστάμενος του ναού αρχιμ. Κύριλλος Ρήγας, στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Ο φετινός εορτασμός θα είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία πού πλήττει όλο τον κόσμο και με βάση τα μέτρα πού επιβάλλονται για την αποφυγή τυχόν ς του κορονοϊού -19.

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί η τελευταία Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο χοροστατούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Την παραμονή το απόγευμα, Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 και 7. 30 μ. μ. θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του ιδίου, σε ειδική εξέδρα στο προαύλιο του ναού. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας θα ψαλούν τα Εγκώμια και θα τελεστεί αρτοκλασία ενώ θα ομιλήσει επίκαιρα .

Λόγω των φετινών συνθηκών δεν θα πραγματοποιηθεί  η Λιτανεία του Επιταφίου της Παναγίας.

Στις 10. 30 το βράδυ θα ξεκινήσει η Ιερά Αγρυπνία, με τις ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, που θα τελειώσει περίπου στή 1. 30 μετά τα μεσάνυχτα.

Η Αγρυπνία τελείται σε κατανυκτική και προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα να εκκλησιασθούν και να κοινωνήσουν όσοι αδυνατούν να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής.

Ανήμερα της εορτής, το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, θα τελεστούν δύο ακόμη Θείες Λειτουργίες για τη διευκόλυνση των πιστών και την αποφυγή μεγάλου συνωστισμού. Συγκεκριμένα, από τίς 6.30 έως τις 9.30 το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτου π. Παπαϊωάννου, γενικού αρχιερατικού επιτρόπου της  Μητροπόλεως.

Στη συνέχεια, από τις 10.00 έως τις 11.00 το πρωί θα υπάρχει και δεύτερη Θεία Λειτουργία. Έτσι, συνολικά, γιά την εορτή της Παναγίας θα τελεσθούν 3 Θείες Λειτουργίες, μία βραδυνή καί δύο τό πρωί, προσφέροντας την ευκαιρία στους πιστούς να εκκλησιασθούν την που τους διευκολύνει, ώστε να μην μείνει κάποιος πιστός δίχως Θεία Λειτουργία αυτή την μεγάλη ημέρα. Το απόγευμα και ώρα 6.30 θα τελεστεί ο Εσπερινός, θα ευλογηθούν οι αρτοκλασίες που θα φέρουν οι πιστοί και θα ακολουθήσει η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κάθε μέρα έως τις 15 Αυγούστου τελείται Θεία Λειτουργία στην Ευαγγελίστρια.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση