Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εορτή της Παναγίας στην Ευαγγελίστρια
Εορτή της Παναγίας στην Ευαγγελίστρια

Εορτή της Παναγίας στην Ευαγγελίστρια

Υπαίθριος ο Εσπερινός με τα Εγκώμια
Τρείς Θείες Λειτουργίες για τη διευκόλυνση των πιστών

 

Στην καρδιά του Αυγούστου δεσπόζει η εορτή της Παναγίας, η οποία συγκεντρώνει σε κάθε τόπο τους ορθόδοξους Έλληνες για να εορτάσουν την μεγάλη εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού.

Στην πόλη του Βόλου, επίκεντρο της μεγάλης εορτής του καλοκαιριού είναι ο μεγαλοπρεπής  ναός Ευαγγελιστρίας έας Ιωνίας, ο οποίος εδώ και πολλές δεκαετίες πανηγυρίζει επίσης και την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εορτασμού είναι η τελετή του Επιταφίου της Παναγίας ενώπιον του οποίου ψάλλονται τα Εγκώμια, κατά μίμηση της τελετής της Μεγάλης Παρασκευής.

Η Ακολουθία των Εγκωμίων τελείται από πολύ παλαιά στον Τάφο της Παναγίας στη εθσημανή, στα .

Ο φετινός εορτασμός θα είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τήν ενεστώσα πανδημία πού πλήττει όλον τον κόσμο και με βάση τα μέτρα πού προβλέπονται για την αποφυγή τυχόν μετάδοσης της νόσου covid-19.

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου στις 7.00 το απόγευμα θα τελεστεί η τελευταία παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος.

Την παραμονή το απόγευμα, Σάββατο 14 Αυγούστου και ώρα 7. 30 μ. μ. θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτου Δημητριάδος  Ιγνατίου, σε ειδική εξέδρα στο προαύλιο του ναού. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας θα ψαλούν τα Εγκώμια και θα τελεστεί αρτοκλασία ενώ θα ομιλήσει επίκαιρα ο επίσκοπος.

Στις 10. 30 το βράδυ θα ξεκινήσει η Αγρυπνία, με τις του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, που θα τελειώσει περίπου στη 1. 30 μετά τα μεσάνυχτα. Η κατανυκτική Αγρυπνία προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα να εκκλησιασθούν και να κοινωνήσουν όσοι αδυνατούν να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής.

Ανήμερα της εορτής, την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, θα τελεστούν δύο Θείες Λειτουργίες για τη διευκόλυνση των πιστών και την αποφυγή μεγάλου συνωστισμού.

Συγκεκριμένα, από τίς 6.45 έως τις 9.45 το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνοῦ Κιαμέτη, πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως. Στη συνέχεια, από τις 10.00 έως τις 11.00 το πρωί θα τελεσθεί και δεύτερη Θεία Λειτουργία.

Έτσι, συνολικά, γιά την εορτή της Παναγίας θα τελεσθούν 3 Θείες Λειτουργίες, μία βραδυνή καί δύο τό πρωί, προσφέροντας την ευκαιρία στους πιστούς να εκκλησιασθούν την ώρα που τους διευκολύνει, ώστε να μην μείνει κάποιος πιστός δίχως Θεία Λειτουργία αυτή την μεγάλη ημέρα.

Το απόγευμα και ώρα 6.30 θα τελεστεί ο Εσπερινός, θα ευλογηθούν οι αρτοκλασίες που θα φέρουν οι πιστοί και θα ακολουθήσει η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο ναός θα παραμείνει ανοικτός όλη την διάρκεια της ημέρας του Σαββάτου και της Κυριακής.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κάθε μέρα έως τις 15 Αυγούστου τελείται Θεία Λειτουργία στην .

 

Την Κοίμηση της Θεοτόκου πανηγυρίζουν επίσης:

 

Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. εκταρίου Υφαντίδη, ηγουμένου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του , ο οποίος θα ομιλήσει.

 

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλυκών

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Χριστοφόρου Καρδατζή, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος.

 

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Παμφίλου Κοιλιά, ιεροκήρυκος, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλών Νερών

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Καλλινίκου εωργακοπούλου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του πρωτ. Νικολάου Νασιώκα, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυνίτσης

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, πρωτοσυγκέλλου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

 Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μηλίνας

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Ιγνατίου Αναγνωστοπούλου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξυνόβρυσης

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Νεκταρίου Παναγιωτακοπούλου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πτελεού

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελεστίνου

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Αθανασίου Κολλά, ιεροκήρυκος, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λόφου Επισκοπής

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Μαξίμου Παπαϊωάννου, γενικού αρχιερατικού επιτρόπου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμώνος

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του π. Χρήστου Μπούντη, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

 Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξουριχτίου

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση