Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την Ημέρα της Ευρώπης
Εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την Ημέρα της Ευρώπης

Εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την Ημέρα της Ευρώπης

Εξήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, παρουσίασε την ιδέα του για πολιτική συνεργασία στην Ευρώπη προκειμένου να καταστεί ένας πιθανός πόλεμος μεταξύ των χωρών της αδιανόητος.

Έτσι, η 9η Μαΐου έχει οριστεί η Ημέρα της Ευρώπης και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε σχετικά: «Ο εορτασμός της ημέρας της Ευρώπης στην παρούσα συγκυρία μπορεί να φαντάζει σε κάποιους από ουτοπικός έως περιττός. Από την δημιουργία της Ευρωπαϊκής κοινότητας άνθρακα και χάλυβα το 1952 μέχρι σήμερα έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Η Ευρώπη συσσώρευσε χαρές και πικρίες. Πέρασε στιγμές μεγάλης ευφορίας αλλά και, πρόσφατα, μεγάλης στέρησης. Πρωταρχικό μέλημα του εμπνευστή της Ρομπέρ Σουμάν ήταν η δημιουργία ενός θεσμού συνεργασίας που θα καθιστούσε τον πιθανό πόλεμο μεταξύ των λαών της Ευρώπης αδιανόητο.

Οι πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών όντως αμβλύνθηκαν. Όμως η Ευρώπη δυστυχώς βάλλεται από εσωτερικούς εχθρούς που απειλούν να τη διασπάσουν όχι κάθετα αλλά οριζόντια, από τη μία στην άλλη άκρη της: τον ευρωσκεπτικισμό και τον λαϊκισμό. Πρόκειται για ένα κύμα που, αν δεν αναστραφεί, μπορεί να προκαλέσει ζημιά ανεπανόρθωτη για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ο Σούμαν είχε πει: «Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν». Θα έλεγα «Η Ευρώπη δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν». Ας μείνουμε στο πλευρό της Ευρώπης. Πιστεύω ακράδαντα ότι εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή για τη χώρα μας!».

Κεντρική εκδήλωση στο Μεσολόγγι

Με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας της Ευρώπης», στη χώρα μας διοργανώνεται πληθώρα εκδηλώσεων, με την κεντρική εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα να λαμβάνει χώρα στο Μεσολόγγι, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Πάτρας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το Σάββατο 9 Μαΐου στις 10.30 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό κέντρο πραγματοποιείται Συνέδριο νεολαίας με Ευρωπαϊκά Σφηνάκια Γνώσης (‘knowledge shots') το οποίο θα είναι ανοικτό στο κοινό.

Εννέα εκλεκτοί ομιλητές θα έχουν από 7 λεπτά ο καθένας να παρουσιάσουν ευρωπαϊκές πολιτικές και πρωτοβουλίες με στόχο να προσφέρουν γνώση και χρήσιμες πληροφορίες στους πολίτες και να αναδείξουν τo συμβολισμό και τα μηνύματα της 9ης Μαΐου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Καρβούνης, ο Επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κ. Αντωνακόπουλος, ενώ ο Ευρωβουλευτής κ. Κύρτσος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής.

Στο χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν στο photo booth & social media corner επιλέγοντας ένα που να αντικατοπτρίζει το όραμά τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έξω από το Τρικούπειο Πολιτιστικό κέντρο, θα υπάρχει μουσική και καλλιτεχνικά δρώμενα ενώ θα φιλοτεχνηθεί εικαστικό έργο με τη βοήθεια των συμμετεχόντων, το οποίο θα δωριθεί στο Δήμο Μεσολογγίου. Επίσης, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς, θα πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα Οδικής Ασφάλειας για το ευρύ κοινό αλλά και για υ και Δημοτικού.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe DIRECT στην Ελλάδα διοργανώνουν ενημερωτικές δράσεις με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης.

Ενδεικτικά,

  • στην Αθήνα, στις 13 Μαΐου, τα 3 κέντρα (, Αθηναίων & ΕΒΕΑ) συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: “Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση: Μαθαίνοντας από το Παρελθόν, διαμορφώνοντας το Μέλλον” στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών στην οποία θα παρουσιαστεί το Docu-Live, το οποίο πραγματεύεται τη δημιουργία και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους θα υπάρξει περίπτερο με έντυπο υλικό σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, το κέντρο Γεωργικής Σχολής συνδιοργανώνει με τις έδρες Jean Monnet των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Μακεδονίας διήμερο (8-9/5) συνέδριο με τίτλο “Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: & προοπτικές”.
  • στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί υπαίθρια εκδήλωση με παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους Ευρωπαίους σε συνεργασία με τους Teachers for Europe Ξάνθης.
  • στο κέντρο της Λαμίας, θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό και παράλληλα θα πραγματοποιηθούν μαζί με μαθητές διαδραστικά παιχνίδια σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην αίθουσα Πασπαρτού, η 9η Μαΐου θα εορταστεί με ποικίλες δραστηριότητες: διανομή ενημερωτικού υλικού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενημέρωση πολιτών, προβολή ενημερωτικών βίντεο, ανάγνωση παραμυθιού και παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά με θέμα την Ευρώπη.

    • την Παρασκευή 8 Μαΐου το πρωί σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης των Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή των εθελοντών του Κέντρου Νέων Ηπείρου όπου θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό και θα δίδονται πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης και τις νέες πολιτικές της Επιτροπής Γιούνκερ.
  • στη το Σάββατο 9 Μαΐου στις 17.30, ο όμιλος Ενεργών Νέων ς με τη συμμετοχή του Europe Direct Hπείρου, διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα τις Ευκαιρίες που προσφέρονται στους νέους.
  • στο κέντρο του Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί το Flag Parade, μία παρέλαση στην οποία φοιτητές του Erasmus Student Network Greece θα κρατούν τις σημαίες της χώρας τους. Παράλληλα, στις 15 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό βιβλιοπωλείο του Ηρακλείου συζήτηση με θέμα τις δράσεις της Ε.Ε. για τους νέους.

  • στο κέντρο της Καλαμάτας, τα στελέχη του Κέντρου θα ενημερώνουν απ' ευθείας τους πολίτες για διάφορα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και θα διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό.

  • στη Ρόδο, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης σε συνεργασία με το 7ο Δημοτικό σχολείο Ρόδου διοργανώνουν τη Δευτέρα 11 Μαΐου μια γιορτή με παιχνίδια για τα παιδιά και προβολή ταινιών.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα διοργανώσουν και τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης στη Λάρισα, στο Ναύπλιο και στην Καρδίτσα.

Πέραν από τις δράσεις που διοργανώνουν τα κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες δράσεις σε Αθήνα και Ηράκλειο.

Στο Ηράκλειο, η Δημοτική Αρχή διοργανώνει στις 16 Μαΐου 2015 ημερίδα με θέμα «Η Ευρώπη από το Άλφα – Οι Αρμοδιότητες και ο Ρόλος των Θεσμικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» με στόχο να φέρει πιο κοντά τους πολίτες στην Ευρώπη.

Στην Αθήνα στις 25 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας “Αμφικτιονία” σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δημάρχων Αττικής και με την Ένωση Δήμων Αττικής, προγραμματίζει εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης με θέμα “9 Μαΐου 1950: 65 χρόνια Ευρωπαϊκής Ενοποίησης”.

Τέλος, η Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν».

Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Γάλλος Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα.

Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση