Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εντυπωσιακό και ουσιαστικό το κλείσιμο εργασιών της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ στις Μηλιές
Εντυπωσιακό και ουσιαστικό το κλείσιμο εργασιών της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ στις Μηλιές

Εντυπωσιακό και ουσιαστικό το κλείσιμο εργασιών της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ στις Μηλιές

 

Μια μοναδική διαδρομή με το θρυλικό Τρένο του Πηλίου από Άνω Λεχώνια/Άνω με προορισμό τον Σταθμό των Μηλεών απόλαυσαν σήμερα Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 το πρωί τα μέλη της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ , που φιλοξενούνται στον για την Τακτική Συνεδρίαση της Επιτροπής.

 

 

Πρόκειται για μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκαά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «Μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το Τρένο του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του.

Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια. Η μοναδική στάση του τρένου γίνεται για μόλις 15 λεπτά, στην Άνω , για μια διαδρομή συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και χρόνου περίπου 90 λεπτών. Την ευθύνη κατασκευής της γραμμής είχε ο φημισμένος Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο. Ήταν ο του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, που αποτύπωσε την φιγούρα του μικρού τρένου σε μερικούς από τους διάσημους πλέον πίνακές του.

 

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μηλεών που ξεναγεί τον επισκέπτη στην παράδοση και την ιστορία. Η πλούσια λαογραφική συλλογή του περιλαμβάνει παραδοσιακές φορεσιές, εργόχειρα, κεντήματα, υφαντά, ιστορικά τεκμήρια, εκθέματα που παρουσιάζουν τοπικά έθιμα, αλλά και εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως του σαμαρά, του πεταλωτή κ.ά. Επίσης, στο Mουσείο εκτίθεται αντίγραφο της σημαίας της επανάστασης του Πηλίου του 1821, αλλά και του γνωστού ζωγράφου Θεόφιλου.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών Μαγνησίας «Ψυχής Άκος», μία από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες στον ελλαδικό χώρο. Η Βιβλιοθήκη Μηλεών ιδρύθηκε το 1814 με την μορφή Σχολής από τρεις μηλιώτες λογίους ιερείς και υπέρμαχους του Διαφωτισμού: τον Άνθιμο Γαζή, τον Γρηγόριο Κωνσταντά και τον Δανιήλ Φιλιππίδη. Οι ιδρυτές της τής έδωσαν το όνομα “Ψυχής Άκος”, που σημαίνει ψυχής.

Στο Ιστορικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης σώζονται περίπου 1.700 τίτλοι (3.000 τόμοι) διαφόρων ιστορικών εντύπων που έχουν τυπωθεί από το 1497 έως το 1899, καθώς και πολλά χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 18ο αι. μ.Χ.

Τέλος επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών, που έχει κτιστεί πριν το 1741 και δίκαια έχει χαρακτηριστεί η «Αγία Λαύρα» του Πηλίου, γιατί στις 7 Μαΐου 1821 ο Μηλιώτης Διδάσκαλος του Γένους Άνθιμος Γαζής κήρυξε, μετά τη Θεία Λειτουργία, τη Θεσσαλική Επανάσταση.

Η Συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ ολοκληρώθηκε στο «» Μηλεών, με την έκδοση συμπερασμάτων.

Τα μέλη της Επιτροπής που συμμετείχαν στην Τακτική Συνεδρίαση δήλωσαν κατενθουσιασμένα τόσο για τη φιλοξενία του Δήμου Νοτίου Πηλίου όσο και για το φυσικό κάλλος του Πηλίου .

Η συμμετοχή Αιρετών στην Τακτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και στις κρίθηκε απολύτως ικανοποιητική δια στόματος του Πρόεδρου και Δημάρχου Ανωγείων Σωκρ. Κεφαλλογιάννη και του Αντιπροέδρου και Δημάρχου Αργιθέας Ανδρ. Στεργίου, αλλά και όλων των συμμετεχόντων.

Τέλος θετικό κρίθηκε το σχέδιο που εκπονεί η Κυβέρνηση για τις Ορεινές Περιοχές της χώρας, όπως εκφράστηκε από τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα, που κήρυξε την έναρξη εργασιών της Συνεδρίασης της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση