Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρέις
Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρέις

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρέις

Εντός ελληνικής υφλοκρηπίδς έχει εισέλθει το Ορούτς Ρέις, συνοδευόμενο από μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης δυνάμεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το τουρκικό ερευνητικό έχει βγάλει τα καλώδια προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το τουρκικό ερευνητικό ,  ενώ κάθε περίπου 15 λεπτά εκπέμπονται μηνύματα με τα οποία ζητείται η απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Με την έκδοση αντι-NAVTEX απαντά η Ελλάδα

Με την έκδοση αντι-NAVTEX, από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απαντά η Ελλάδα, στην τουρκική ΝAVTEX που εκδόθηκε λίγο μετά τις 7:00 από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας για έρευνες σε περιοχή νοτίως του υ.

Όπως τονίζεται σχετικά ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή και σημειώνεται ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα, καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

H ελληνική NAVTEX:

«ZCZC HA28

100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN»

Το «Ορούτς Ρέις» πλέει ήδη προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία πλοίων του τουρκικού στόλου, με τον Τούρκο υπουργό Ενεργείας Φατίχ Ντονμέζ να αναφέρει ότι το πλοίο έφτασε στο σημείο των ερευνών, επισημαίνοντας ότι «οι προσπάθειές μας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας θα συνεχιστούν αδιάκοπα. Οι 83 εκατομμύρια Τούρκοι μας στηρίζουν».

Αξίζει να σημειωθεί πως ολοκληρώθηκε, πριν από λίγα λεπτά, η συνεδρίαση -υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- στο Μέγαρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών των ενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του ΚΥΣΕΑ έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση