Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εντοπισμός νεκρών πτηνών στον Ταμιευτήρα της Κάρλας
Εντοπισμός νεκρών πτηνών στον Ταμιευτήρα της Κάρλας

Εντοπισμός νεκρών πτηνών στον Ταμιευτήρα της Κάρλας

Την Παρασκευή 05/08/2016, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 962/08.08.2016 αναφορά παρακολούθησης ορνιθοπανίδας στο πλαίσιο δις ελέγχου, από ομάδα ς του προσωπικού του Φορέα διαπιστώθηκε η ύπαρξη οκτώ νεκρών ατόμων αργυροπελεκάνου, ενός νεκρού ροδοπελεκάνου, ενός νεκρού κορμοράνου, ενός νεκρού λευκοτσικνιά και ενός νεκρού καστανοκέφαλου γλάρου σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης, καθώς και η ύπαρξη ληθαργικού νεαρού ατόμου αργυροπελεκάνου επί προσπελάσιμης νησίδας εντός του Ταμιευτήρα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες:

-Ενημερώθηκαν τηλεφωνικά το Δασαρχείο και η Κτηνιατρική Υπηρεσία Π.Ε. Μαγνησίας.

-Εφαρμόζοντας τους κανόνες ατομικής ασφάλειας προσωπικού, περισυλλέγησαν τα ζώα τα οποία μεταφέρθηκαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας του Υπουργείου εωργίας μετά από οδηγίες και συν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Μαγνησίας, συνοδευόμενα με το υπ' αριθ. 949/05.08.2016 διαβιβαστικό αποστολής δειγμάτων με σκοπό την διενέργεια ιστολογικών, κυτταρολογικών ,αιματολογικών και τοξικολογικών αναλύσεων.

-Το ληθαργικό άτομο αργυροπελεκάνου, εστάλη για , με ευθύνη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης στην οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή στη , συνοδευόμενο με το υπ' αριθ. 952/05.08.2016 διαβιβαστικό.

-Την Τρίτη 09.08.2016, πραγματοποιήθηκε νέα αποστολή δειγμάτων νεκρών πτηνών 2 νεκρών αργυροπελεκάνων και δύο νεκρών καστανοκέφαλων γλάρων στο πιστοποιημένο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας, προκειμένου να υποβληθούν σε εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διερεύνηση των αιτίων θανάτου.

-Ο Φορέας Διαχείρισης έχει παραλάβει δείγματα για την ανάλυση βιοτοξινών σε, πιστοποιημένο για τέτοιου είδους αναλύσεις, εργαστήριο.

-Ο Φορέας Διαχείρισης εποπτεύει και καταγράφει καθημερινά τις εκάστοτε συνθήκες και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα για την διερεύνηση των αιτιών του φαινομένου.

-Ο Φορέας Διαχείρισης αναμένει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων έτσι ώστε να προβεί σε μέτρα αντιμετώπισης σε με τις συναρμόδιες Αρχές.

Σύσκεψη για την Κάρλα

Σε κοινή σύσκεψη για το θέμα της Κάρλας καλεί την ερχόμενη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου Ιφιγένεια Κάγκαλου και τον καθηγητή Οικολογίας Υδρόβιων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Κορµά.

Με αφορμή τις πρόσφατες / ανακοινώσεις για την περιβαλλοντική κατάσταση στη , ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επικοινώνησε σήμερα, Παρασκευή 12 Αυγούστου, με την κα. Κάγκαλου και τον κ. Κορμά και τους προσκάλεσε σε κοινή σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα στην έδρα της Περιφέρειας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα της Κάρλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Αγοραστός ξεκαθάρισε:«Όπως έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη, το θέμα της Κάρλας έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια της περιφέρειάς μας με την εμβέλειά του να εκτείνεται σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς η Κάρλα είναι στην ουσία το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Μόνο το γεγονός ότι έχουν επιστρέψει στην Κάρλα 181 είδη πουλιών μαζί με 13 νέα είδη ψαριών αποδεικνύει ότι το πολυσύνθετο αυτό έργο (περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, πολιτιστικό, τουριστικό) είναι πραγματικά έργο ζωής για την περιοχή.

Σ' αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε αυτονόητο ότι οφείλουμε όλοι μας να προσεγγίζουμε το θέμα της Κάρλας με υπευθυνότητα, ευαισθησία, νηφαλιότητα και όχι διάθεση πρόσκαιρης εντυπωσιοθηρίας.

Αυτονόητη θεωρούμε και τη δέσμευση όλων στην κοινή προσπάθεια να διαφυλάξουμε ένα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας έργο και φυσικά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στη φύση και τους ανθρώπους».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση