Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Έντονη παρουσία πανεπιστημιακών στη νέα Κυβέρνηση
Έντονη παρουσία πανεπιστημιακών στη νέα Κυβέρνηση

Έντονη παρουσία πανεπιστημιακών στη νέα Κυβέρνηση

Με ταχείς ρυθμούς ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της υπηρεσιακής ς, υπό την κ. Βασιλική Θάνου, η οποία και θα ανακοινωθεί σήμερα το πρωί προκειμένου τα μέλη της να ορκιστούν στις 13.00 το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εκ των πραγμάτων, το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ισχυρή παρουσία στελεχών από την πανεπιστημιακή κοινότητα ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι εμφανής η επιρροή του κ. Παυλόπουλου στις αποφάσεις της νέας πρωθυπουργού, με την οποία άλλωστε συνδέονται με μακρά γνωριμία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που είχαν συλλεγεί μέχρι αργά χθες και υπό την αίρεση μιας ανατροπής κατά τις επαφές που θα είχε η κ. Θάνου με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο νέο, ολιγομελές, σχήμα αναμένετο να συμμετάσχουν:

Ο πρέσβης κ. Πέτρος Μολυβιάτης, ως υπουργός Εξωτερικών. Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και πολιτικός φίλος του κ. Πρ. Παυλόπουλου, έχει διατελέσει υπουργός την πρώτη περίοδο της ς Κ. Καραμανλή (2004-2006) αλλά και στην υπηρεσιακή Πικραμμένου.

Ο καθηγητής κ. Αντώνης Μανιτάκης ως και υπεύθυνος για την εκλογική διαδικασία. Διετέλεσε υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης στην τρικομματική Ν.Δ., ΟΚ, .

Ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης, μέχρι σήμερα επικεφαλής του Σ, αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών. Η επιλογή του ήταν μονόδρομος, καθώς έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των δανειστών. Απολαμβάνει δε της εμπιστοσύνης του κ. Αλ. Τσίπρα, αλλά και την αποδοχή στελεχών της Ν.Δ.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Οικονομίας. Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του Κ. Σημίτη την περίοδο 1996-2004, ενώ διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Ο έμπειρος δικαστικός κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σήμερα υφυπουργός Δικαιοσύνης, αναλαμβάνει ως υπουργός.

Ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης θα είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προτάθηκε στον κ. Γ. Πανούση να παραμείνει χωρίς όμως ο τελευταίος να αποδεχθεί.

Στο υπουργείο Αμυνας θα βρεθεί ο πτέραρχος ε.α. κ. Ιωάννης Γιάγκος, ενώ ο καθηγητής κ. Μιχάλης Σπουρδαλάκης θα αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης. Η πληροφορία για τον ορισμό του προκάλεσε προβληματισμό σε πολιτικά στελέχη, καθώς ως κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ επέτρεψε να γίνει στη Νομική η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημ. Κουφοντίνα στη διάρκεια της οποίας μίλησε τηλεφωνικά από τη φυλακή και ο καταδικασμένος για .

Η κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, επί 2,5 δεκαετίες επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης, αναλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού και η κ. Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου υπουργός Παιδείας, θέση που είχε και στην κυβέρνηση του κ. Παν. Πικραμμένου.

Η ερμηνεύτρια κ. Αλκηστις Πρωτοψάλτη θα είναι η νέα υπουργός Τουρισμού, ο καθηγητής Ιατρικής κ. Αθανάσιος Δημόπουλος υπουργός Υγείας και ο δικαστικός κ. Δημήτρης Μουστάκας υπουργός Εργασίας. Ο πρώην της Ν.Δ. και των κ. Χρ. Ζώης αναλαμβάνει υπ. Ναυτιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες κατόπιν πρότασης του κ. Π. Καμμένου, ενώ ο κ. Ροδόλφος Μορώνης θα αναλάβει ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, θέση που ως «υπηρεσιακός» είχε και στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή μέχρι τις του 2007. Υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά παραμένει ο κ. Παν. Νικολούδης.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση