Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εντονες επιφυλάξεις των δανειστών, δύσκολη η συνέχεια
Εντονες επιφυλάξεις των δανειστών, δύσκολη η συνέχεια

Εντονες επιφυλάξεις των δανειστών, δύσκολη η συνέχεια

Τις έντονες επιφυλάξεις τους έχουν ήδη διατυπώσει οι δανειστές σε μία σειρά κυβερνητικών προτάσεων, με κορυφαίες εκείνες της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και της επιβολής φορολογικού συντελεστή 50% στα εισοδήματα άνω των 60.000 .

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν σαφή μηνύματα ότι η συνέχεια θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Στελέχη με γνώση των συζητήσεων, διαπιστώνουν αργή πρόοδο σε αυτόν τον κύκλο διαβουλεύσεων και γενικότερα στην πορεία της ς και εκτιμούν πλέον ότι η όποια αισιοδοξία υπήρχε για ενδεχόμενο γρήγορο κύκλο διαπραγματεύσεων, εξανεμίζεται όσο περνά ο .

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι πριν από το τέλος Μαρτίου δύσκολα θα έχει κλείσει ο έλεγχος. Ενδεχομένως να έχουν κλείσει κάποια θέματα, αλλά μάλλον όχι ολόκληρος ο έλεγχος, όπως αναφέρουν. Και αυτό γιατί με το «καλημέρα» η τρόικα έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τις προτάσεις της ς κυρίως:

1.   Για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το θέμα ήταν γνωστό ότι θα προκαλέσει τριβές και πλέον επιβεβαιώνεται ότι οι δανειστές δύσκολα θα αποδεχτούν την ελληνική πρόταση.

2.   Την επιβολή φορολογικού συντελεστή 50% στα εισοδήματα άνω των 60.000 . Το σχέδιο οι θεσμοί το παρέλα την Τρίτη, αλλά ήδη έχουν διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους, καθώς θεωρούν ότι χωρίς να περιλαμβάνεται η εισφορά αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων, ο συντελεστής 50% είναι αρκετά υψηλός. Και αυτό γιατί μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης θα φθάσει στο 58% το λιγότερο.

Πάντως, στην αν και παραδέχονται ότι υπάρχουν “προβληματισμοί” από την πλευρά των δανειστών για τα θέματα αυτά, εκτιμούν ότι υπάρχουν και “περιθώρια βελτιώσεων” που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε , ενδεχομένως μέσα στον Μάρτιο. Επίσης, η Αθήνα περιμένει αυτή τη στιγμή τις επισημάνσεις των δανειστών επί των προτάσεων για το ασφαλιστικό, ώστε να συνεχιστεί η .

Οι συναντήσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης θα συνεχιστούν και σήμερα. Για τις 14.00 έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση για το θέμα του ασφαλιστικού, ενώ στις 15.30 θα συζητηθούν θέματα κοινωνικής πρόνοιας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η κοινωνική στέγαση. Στις 16.30 θα υπάρχει συνάντηση με στελέχη της Τράπεζα της Ελλάδος για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις 18.00 θα συζητηθούν ζητήματα ανταγωνισμού και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Την Παρασκευή θα γίνει μία σύνοψη των συζητήσεων της εβδομάδας και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα. Η ημερομηνία ς είναι ανοικτή ακόμα, αλλά εκτιμάται ότι κατ' ελάχιστο θα μεσολαβήσουν μία εβδομάδα με δέκα ημέρες για να επιστρέψουν και να ξεκινήσουν εκ νέου οι από κοντά διαπραγματεύσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση