Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εντονες επιφυλάξεις των δανειστών, δύσκολη η συνέχεια
Εντονες επιφυλάξεις των δανειστών, δύσκολη η συνέχεια

Εντονες επιφυλάξεις των δανειστών, δύσκολη η συνέχεια

Τις έντονες επιφυλάξεις τους έχουν ήδη διατυπώσει οι δανειστές σε μία σειρά κυβερνητικών προτάσεων, με κορυφαίες εκείνες της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και της επιβολής φορολογικού συντελεστή 50% στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν σαφή μηνύματα ότι η συνέχεια θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Στελέχη με γνώση των συζητήσεων, διαπιστώνουν αργή πρόοδο σε αυτόν τον κύκλο διαβουλεύσεων και γενικότερα στην πορεία της διαπραγμάτευσης και εκτιμούν πλέον ότι η όποια αισιοδοξία υπήρχε για ενδεχόμενο γρήγορο κύκλο διαπραγματεύσεων, εξανεμίζεται όσο περνά ο καιρός.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι πριν από το τέλος Μαρτίου δύσκολα θα έχει κλείσει ο . Ενδεχομένως να έχουν κλείσει κάποια θέματα, αλλά μάλλον όχι ολόκληρος ο , όπως αναφέρουν. Και αυτό γιατί με το «καλημέρα» η τρόικα έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τις προτάσεις της κυβέρνησης κυρίως:

1.   Για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το θέμα ήταν γνωστό ότι θα προκαλέσει τριβές και πλέον επιβεβαιώνεται ότι οι δανειστές δύσκολα θα αποδεχτούν την .

2.   Την επιβολή φορολογικού συντελεστή 50% στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Το σχέδιο οι θεσμοί το παρέλαβαν την Τρίτη, αλλά ήδη έχουν διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους, καθώς θεωρούν ότι χωρίς να περιλαμβάνεται η εισφορά αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων, ο συντελεστής 50% είναι αρκετά υψηλός. Και αυτό γιατί μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης θα φθάσει στο 58% το λιγότερο.

Πάντως, στην κυβέρνηση αν και παραδέχονται ότι υπάρχουν “προβληματισμοί” από την πλευρά των δανειστών για τα θέματα αυτά, εκτιμούν ότι υπάρχουν και “περιθώρια βελτιώσεων” που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία, ενδεχομένως μέσα στον Μάρτιο. Επίσης, η περιμένει αυτή τη στιγμή τις επισημάνσεις των δανειστών επί των προτάσεων για το ασφαλιστικό, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Οι συναντήσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης θα συνεχιστούν και σήμερα. Για τις 14.00 έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση για το θέμα του ασφαλιστικού, ενώ στις 15.30 θα συζητηθούν θέματα κοινωνικής πρόνοιας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η κοινωνική . Στις 16.30 θα υπάρχει συνάντηση με στελέχη της Τράπεζα της Ελλάδος για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις 18.00 θα συζητηθούν ζητήματα ανταγωνισμού και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Την Παρασκευή θα γίνει μία σύνοψη των συζητήσεων της εβδομάδας και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την . Η ημερομηνία επιστροφής είναι ανοικτή ακόμα, αλλά εκτιμάται ότι κατ’ ελάχιστο θα μεσολαβήσουν μία εβδομάδα με δέκα ημέρες για να επιστρέψουν και να ξεκινήσουν εκ νέου οι από κοντά διαπραγματεύσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύστημα sea track στις παράλιες του νησιού ζητά ο δήμαρχος Σκοπέλου #SeaTrack - https://t.co/19KvHRyF4e -

  • Επαγγελματική εκπαίδευση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση στις Σχολές του ΟΑΕΔ #ΣχολέςΟΑΕΔ - https://t.co/suaDBmaLN7 -

  • Συνελήφθη με κάνναβη στο Βόλο #ινδικήκάνναβη - https://t.co/Xv7ae0rfX2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση