Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εντείνονται οι πιέσεις στους φορείς για τα διαθέσιμα
Εντείνονται οι πιέσεις στους φορείς για τα διαθέσιμα

Εντείνονται οι πιέσεις στους φορείς για τα διαθέσιμα

Εκτακτη συνεδρίαση για σήμερα το μεσημέρι έχει ορίσει το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (), με βασικό θέμα τον δανεισμό του ΙΚΑ με 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου.

Οι ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας διαβεβαιώνουν σε όλους τους τό ότι οι θα καταβληθούν στην τους, όμως πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη από το (ΓΛΚ) δεν έχουν αποδοθεί τα 280 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ, που αντιστοιχούν στην κρατική χρηματοδότηση για τον Ιούλιο.

Κατά τις τελευταίες ημέρες γίνονται μάλιστα συνεχείς συσκέψεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πιέσεις που ασκούνται στο ώστε να συναινέσει στον δανεισμό ποσού 150 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμά του στο ΙΚΑ, με 1,7%, για λίγες ημέρες. Πρόκειται για το Ταμείο που έχει αρνηθεί 3 φορές να μεταφέρει τα διαθέσιμά του στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όμως τ, εξαιτίας της πιεστικής ανάγκης του Δημοσίου για ρευστό, δεν απέκλειε την πιθανότητα εσωτερικού δανεισμού.

Ενώ όμως η αρχική απόφαση ήταν το Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων να συνεδριάσει τη Δευτέρα, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την επίτευξη ή όχι ς με τους δανειστές, τελικά αποφασίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για σήμερα, γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει τη στάση των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στο συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η ΕΥΔΑΠ κατέθεσε μέρος των ταμειακών της διαθεσίμων στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ για να διευκολυνθεί η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόβλημα της απρόσκοπτης καταβολής μισθών και συντάξεων έως τις 30 Ιουνίου δεν έχει επιλυθεί πλήρως και θα πρέπει να συνδράμουν και άλλοι φορείς του Δημοσίου με την κατάθεση των διαθεσίμων τους στην κεντρική τράπεζα.

Να σημειωθεί, δε, ότι ακόμη και αν καταβληθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις μέχρι την Τρίτη, η Ελλάδα δεν θα έχει στη διάθεσή της τα κεφάλαια για την αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ().

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση