Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εντείνονται οι πιέσεις στους φορείς για τα διαθέσιμα
Εντείνονται οι πιέσεις στους φορείς για τα διαθέσιμα

Εντείνονται οι πιέσεις στους φορείς για τα διαθέσιμα

Εκτακτη για σήμερα το μεσημέρι έχει ορίσει το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), με βασικό θέμα τον δανεισμό του με 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου.

Οι ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν στην ώρα τους, όμως πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) δεν έχουν αποδοθεί τα 280 εκατ. ευρώ προς το , που αντιστοιχούν στην κρατική χρηματοδότηση για τον Ιούλιο.

Κατά τις τελευταίες ημέρες γίνονται μάλιστα συνεχείς συσκέψεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πιέσεις που ασκούνται στο ΕΤΑΤ ώστε να συναινέσει στον δανεισμό ποσού 150 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμά του στο ΙΚΑ, με επιτόκιο 1,7%, για λίγες ημέρες. Πρόκειται για το Ταμείο που έχει αρνηθεί 3 φορές να μεταφέρει τα διαθέσιμά του στην Τράπεζα της Ελλάδος (), όμως τώρα, εξαιτίας της πιεστικής ανάγκης του Δημοσίου για ρευστό, δεν απέκλειε την πιθανότητα εσωτερικού δανεισμού.

Ενώ όμως η αρχική ήταν το Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων να συνεδριάσει τη Δευτέρα, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την επίτευξη ή όχι συμφωνίας με τους , τελικά αποφασίστηκε έκτακτη του Δ.Σ. για σήμερα, γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει τη στάση των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στο συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η ΕΥΔΑΠ κατέθεσε μέρος των ταμειακών της διαθεσίμων στον ειδικό λογαριασμό της για να διευκολυνθεί η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόβλημα της απρόσκοπτης καταβολής μισθών και συντάξεων έως τις 30 Ιουνίου δεν έχει επιλυθεί πλήρως και θα πρέπει να συνδράμουν και άλλοι φορείς του Δημοσίου με την κατάθεση των διαθεσίμων τους στην κεντρική τράπεζα.

Να σημειωθεί, δε, ότι ακόμη και αν καταβληθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις μέχρι την Τρίτη, η Ελλάδα δεν θα έχει στη διάθεσή της τα κεφάλαια για την του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ομαλά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις Επαγγελματικών Λυκείων #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/95u9EGwtWq -

  • Εξάμηνη παράταση προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες #δασικοίχάρτες - https://t.co/mt7SRqdHDL -

  • Il turismo ellenico riparte, Fiavet in missione in Grecia #FiavetInGrecia - https://t.co/RtzCYz6ffe -

"Αλιεύοντας" την είδηση