Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ενθρονίστηκε σήμερα στο Μητροπολιτικό ναό εικόνα της Παναγίας Βηματαρίσσης
Ενθρονίστηκε σήμερα στο Μητροπολιτικό ναό εικόνα της Παναγίας Βηματαρίσσης

Ενθρονίστηκε σήμερα στο Μητροπολιτικό ναό εικόνα της Παναγίας Βηματαρίσσης

Αντίγραφο της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Βηματαρίσσης από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, ενθρονίστηκε σήμερα, με μια λαμπρή τελετή και με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών και θα βρίσκεται πλέον στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Βόλου.

Το αντίγραφο της Εικόνας, που έγινε δεκτή με κάθε επισημότητα, μετέφερε με σκάφος του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο επέβαινε η ηγεσία του Σώματος, ο Ηγούμενος της  Ιεράς  Μεγίστης  Μονής  Βατοπαιδίου Αρχιμ.  Εφραίμ, στο χώρο της παραλίας, στο μνημείο της Αργούς (είσοδος Λιμεναρχείου-επιβατικού λιμένος).

Εκεί την υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, η υφυπουργός ΠΟΜΕΔΙ,Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η πρώην υφυπουργός,Ζέττα Μακρή, ο Βόλου, Αχ. Μπέος και ο εκτελών χρέη δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Μουλάς, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Παρευρέθησαν ακόμη, όπως προαναφέρθηκε, η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και συγκεκριμένα ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος, Ράπτης Σταμάτιος και ο Α’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος, Κλιάρης Θεόδωρος, εκπρόσωποι των τοπικών στρατιωτικών αρχών της περιοχής και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του στρατού.

Μετά την άφιξη της Ιερής Εικόνας αναπέμφθηκε σύντομη δέηση και ακολούθησαν προσφωνήσεις από τον Αχ. Μπέο και τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.

Στην προσφώνησή του ο Αχ. Μπέος ανέφερε τα εξής: «Αποτελεί εξαιρετική τιμή για την πόλη μας αλλά και ιστορικό γεγονός για ολόκληρη τη Θεσσαλία η έλευση και ενθρόνιση στο Μητροπολιτικό Ναό του πολιούχου μας Αγίου Νικολάου, του αντιγράφου της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Βηματάρισσας, από την ιστορική και σεβάσμια Μονή Βατοπεδίου στον τόπο μας.

Η της Παναγίας της Βηματάρισσας, προστάτιδας του Βατοπαιδίου αλλά και όλου του Αγίου Όρους, έρχεται από το Περιβόλι της για να εγκατασταθεί μόνιμα στην πόλη μας σαν μια διαρκής πηγή ευλογίας και θείας βοήθειας.

Σε εποχές δύσκολες, σε εποχές κρίσης, τόσο οικονομικής όσο και αξιών, η της Βηματάρισσας θα στέκει στο ναό του σαν φάρος, σαν φως και οδηγός για όλους όσοι θα προστρέχουν στη χάρη Της.

Οι προσευχές, τα αιτήματα, κάθε είδους ανάγκες και θλίψεις, αλλά και οι ευχαριστίες μας θα ακουμπούν στα πόδια της και θα είμαστε σίγουροι ότι θα τις εισακούσει. Μεγάλη, λοιπόν, η μόνιμη ευλογία για την πόλη μας, μεγάλη και η χαρά μας για τη διαρκή χάρη της Παναγίας της Βηματάρισσας που θα μας σκεπάζει από εδώ και πέρα.

Έχουμε, όμως, κι άλλον ένα λόγο να νιώθουμε χαρούμενοι και περήφανοι.

Την εικόνα της Βηματάρισσας συνοδεύει στην έλευση και την ενθρόνισή της ο σεβαστός καθηγούμενος της αγιορείτικης μονής του Βατοπεδίου, αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Ο γέροντας Εφραίμ είναι γνωστός και πολύ αγαπητός στην πόλη του Βόλου για τη μεγάλη φιλανθρωπική του δράση, το διαρκές του ενδιαφέρον και την αμέριστη συμπαράστασή του στους Βολιώτες και τις Βολιώτισσες.

Καλωσορίζουμε το γέροντα Εφραίμ στην πόλη της αλληλεγγύης, του αισθήματος αγάπης και φροντίδας για τον συνάνθρωπο αλλά και της ευθύνης για την κοινωνία.

Με συναισθήματα συγκίνησης υποδεχόμαστε, λοιπόν, στην πόλη μας τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας σαν μια διαρκή πηγή ευλογίας για τον τόπο αλλά και  απαντοχής και υποστήριξης για όλους τους ανθρώπους.

Με αισθήματα ευγνωμοσύνης υποδεχόμαστε και εσάς, γέροντα Εφραίμ, τόσο για τη θαυματουργή εικόνα που κομίζετε, όσο και για την πατρική σας αγάπη. Καλώς ορίσατε»

Από την πλευρά του ο ηγούμενος Εφραίμ, τόνισε: «Χαίρομαι και εγώ που έρχομαι σήμερα, δεν είναι τυχαία η ημέρα που έρχεται Σεβασμιότατε η εικόνα αυτή. Έρχεται την ημέρα της Αγίας Σκέπης. Την ημέρα που γιορτάζει ο Ελληνικός λαός τη νίκη κατά των ανθρώπων εκείνων ήθελαν να αφανίσουν το έθνος μας.

Και εμείς είμεθα μάρτυρες ότι η Παναγία μας ήταν παρούσα εις τους στρατιώτες που πολεμούσαν το ΄40. Γι’ αυτό και σήμερα η Παναγία έρχεται εδώ  για να αποδείξει ότι είναι μαζί με τον λαό μας, μαζί με την Ελλάδα μας. Έρχεται εδώ για αυτό και εγώ χαίρομαι που είμαι μαζί σας και ευχαριστώ τον κύριο Δήμαρχο για την τιμή και την προσοχή και για την όλη φροντίδα ώστε να υποδεχτούμε την εικόνα αυτή όπως της αξίζει.”

Μετά τις προσφωνήσεις σχηματίστηκε πομπή που κατευθύνθηκε λιτανευτικώς  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου εψάλη Δοξολογία και ακολούθησε ιερά παράκληση στην Παναγία Βηματάρισσα και Αγιορείτικη Αγρυπνία.

Άμα τη αφίξει της Εικόνος στο Ναό, εψάλη Δοξολογία, στο τέλος της οποίας ο προϊστάμενος του Ναού π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ιεράς Εικόνος και με συγκίνηση απευθύνθηκε στον Γέροντα Εφραίμ: «Σήμερα γίνεσθε πρόξενος μεγάλης πνευματικής χαράς για τη Δημητριάδα, το Βόλο και την του Πολιούχου μας. Με την ιστορική σας απόφαση να δωρηθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό ένα βαρύτιμο αντίγραφο της Βηματάρισσας, στολίζετε την εκκλ/κή μας παροικία και από αγιοφύλακτη την καθιστάτε και Θεοτοκοφρούρητη. Σας είμαστε ευγνώμονες, γιατί πάντοτε, με θυσιαστική αγάπη, ανταποκρίνεστε και με την πατρική σας καρδιά μας αγκαλιάζετε, μας διδάσκετε την ευσέβεια και μας καθοδηγείτε σε πόθο και ζήτησιν Θεού… Σε καιρούς θλίψης, στέρησης, ξεριζωμού και ανεστιότητας, η Βηματάρισσα στη Μητρόπολη του Βόλου θα χαρίζει σταθερό βηματισμό στην ελπίδα, τη χαρά, τη σταθερότητα και πάντοτε μια νέα αρχή…».

Ακολούθησε η προσφώνηση του  Ποιμενάρχου  Ιγνατίου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του Κλήρου, των αρχόντων και του λαού για το σπουδαίο γεγονός, «που σφραγίζει τη ζωή της πόλης και της Τοπικής μας Εκκλησίας… Είναι μεγάλη η σημερινή ημέρα και γιατί γιορτάζει ο λαός μας τον αγώνα της ελευθερίας του. Τί αξία, όμως, έχει μια ελευθερία απλώς με εξασφαλισμένα σύνορα, αν δεν έχει πολίτες και πιστούς που να παραμένουν ελεύθεροι στην ψυχή και στο φρόνημα. Η Παναγία μας δίδαξε ποια είναι η αληθινή ελευθερία, η ταύτιση του θελήματός μας με το θέλημα του Θεού. Κι εσείς κάνατε πράξη ζωής αυτή την αλήθεια, γιατί για εσάς δεν υπάρχουν δεσμά, εφόσον βιώνετε την ουσιαστική ελευθερία εν Πνεύματι Αγίω, την ελευθερία της υπακοής στο θέλημα του Θεού. Πολλές φορές αυτή η μαρτυρία παίρνει την μορφή μαρτυρίου, αλλά είναι αυτή που παρέχει πρόγευση Παραδείσου…».

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «τούτη η στιγμή είναι στιγμή κοινωνίας και ενότητας, γεγονός που αποδεικνύεται από την μαζική παρουσία κλήρου, αρχόντων και λαού στο ιστορικό αυτό γεγονός… Σας καλούμε να κρατήσετε αυτή την ζωντανή κοινωνία της αγάπης…».Προσφέροντας στον Γέροντα Εφραίμ επιστήθιο Σταυρό, εις ένδειξιν αγάπης και ευγνωμοσύνης, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Σε τούτη την Τοπική Εκκλησία, κλήρος και λαός είναι κοντά σας και στις πιο δύσκολες στιγμές»

Αύριο  Σάββατο 29/10, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο του Βόλου, σε σχετική τιμητική εκδήλωση θα αποδοθεί ο τίτλος του επιτίμου δημότη  της  πόλης  στον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, για  την τριαντάχρονη προσφορά του στην πόλη καί τη Μαγνησία.

ypodoxh-skafh

ypodoxh-skafos1

episimi-stratos

episimi

ignatios-ikona

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση