Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Μεγάλη ένταση στο Δ.Σ. Βόλου για τα τιμολόγια ύδρευσης -αποχέτευσης
Μεγάλη ένταση στο Δ.Σ. Βόλου για τα τιμολόγια ύδρευσης -αποχέτευσης

Μεγάλη ένταση στο Δ.Σ. Βόλου για τα τιμολόγια ύδρευσης -αποχέτευσης

Ένταση προκλήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με αφορμή την έγκριση απόφασης της ΔΕΥΑΜΒ για τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης, μεταξύ του ανεξάρτητου συμβούλου Κ. αργάλα, με την ομάδα πλειοψηφίας.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στ. Παπαευσταθίου, υποστήριξε ότι από το 2011 που συστάθηκε ο Καλλις μέχρι και ο 2015 τα τιμολόγια της ύδρευσης ήταν εκείνα τα οποία είχαν καθοριστεί από τις Κοινότητες και πρώην Δήμους και φέτος η Διοίκηση της Επιχείρησης προέβη στην τιμολόγηση με βάση την ισότητα κι ανταποδοτικότητα και με βάση τη οδηγία 2000/60 προέβη στην εξομάλυνση των Δ.Ε. λαμβάνοντας υπόψη τα τιμολόγια της Ν. Αγχιάλου που ήταν κοντά στα τιμολόγια του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Ο κ. Παπαευσταθίου, άσκησε κριτική σε συμβούλους οι οποίοι παραπληροφορούν τον κόσμο κι αντί να κάνουν έργα κι αυτό που έκανε η σημερινή Δημοτική Αρχή, έκοβαν κορδέλες, ενώ αποκάλυψε ότι από το 2001 υπάρχει αίτημα μεταφοράς κεντρικού αγωγού που βρίσκεται κάτω από σπίτι στον Αγ. Λαυρέντιο και ικανοποιήθηκε το αίτημα από την σημερινή Δημοτική Αρχή.

Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει το κλιμακούμενο τιμολόγιο και πλέον με την νέα κλίμακα οι καταναλωτές σε Πορταριά και Μακρινίτσα θα χρεώνονται με τα κυβικά που έχουν καταναλώσει. «Οι καταναλώσεις που γίνονται στις ορεινές περιοχές αντιστοιχούν σε 25.000 κατοίκους.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς, επανέλαβε ότι θα πρέπει όλες οι ΔΕΥΑ να φέρουν στο συλλογικό τους όργανο, δύο ζητήματα, πρώτον ότι πληρώνουν το ρεύμα στη ΔΕΗ σαν οικιακό, για όλες τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν και δεύτερον πληρώνουν φόρο εισοδήματος 26%. Ο κ. Πατσιαντάς δήλωσε μεταξύ άλλων «Μόνο από το κονδύλι της ΔΕΗ και το φόρο κι από τις αποχωρήσεις υπαλλήλων θα μπορούσε η ΔΕΥΑΜΒ να μειώσει τα τέλη κατά 20%. Όλα αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν στην ΕΔΕΥΑ» ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μην καταδικάζει τους βανδαλισμούς στους χλωριωτές.

Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. , υπογράμμισε ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από ΔΕΥΑΜΒ, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι ανάγκες δεν είναι ίδιες. Όπως είπε «Οι οικίες σε Μακρινίτσα κι ορεινές κοινότητες έχουν κήπους κι ανάγκες εκεί και δεν μπορεί να εξομοιώνεται μι στην Μακρινίτσα με ένα διαμέρισμα στην Καρτάλη. Το ίδιο και για την αποχέτευση. Αντιμετωπίζονται με διαφορετικά και σταθμά ίδιες καταστάσεις. Η αποχέτευση στις ορεινές κοινότητες και στις εκεί οικίες που είναι πιο δύσκολο να γίνει η σύνδεση, έπρεπε να βρεθεί άλλη φόρμουλα» και πρότεινε η ΔΕΥΑΜΒ να μειώσει το τιμολόγιο από το 50% στο 70% για το γηροκομείο, ορφανοτροφείο, ΕΛΕΠΑΠ κι Άσπρες Πεταλούδες.

ια το θέμα των βανδαλισμών, τόνισε ότι κανείς δεν συμφωνεί με τους βανδαλισμούς, ωστόσο όπως πρόσθεσε «αλλά οι άνθρωποι μας απέδειξαν εκεί» για να παρέμβει ο κ. Παπαευσταθίου και να του πει «τι μας απέδειξαν κ. Μιτζικέ? Ελάτε να δείτε τα δικά μας στοιχεία». Ο κ. συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι η χλωρίωση είναι το εύκολο μέσο. «Δεν γίνονται οι απαραίτητοι καθαρισμοί στις δεξαμενές. Όταν γίνεται σωστός καθαρισμός δεν χρειάζεται χλωρίωση» δήλωσε ο κ. Μιτζικός, με τον κ. Παπαευσαθίου να φωνάζει ότι κάνει λάθος και να τον ενημερώνει ότι το δίκτυο δεν είναι 100% ασφαλές όταν η δεξαμενή καθαρίζεται κι όταν η ΔΕΥΑΜΒ έχει 65 δεξαμενές, είναι αντιληπτό ότι δεν μπορεί να πηγαίνει κάθε μέρα να τις καθαρίζει.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος μίλησε για την ανάγκη να μην υπάρχουν τέλη και να βελτιωθούν τα δίκτυα κι έκανε λόγο για τιμολόγια «φωτιά» στις Δημοτικές Ενότητες, που όπως είπε «με πρόσχημα την εξομοίωση του τιμολογίου του πολεοδομικού συγκροτήματος και της περιφέρειας. Από την παράταξή σας σιγοντάραν αυτή την κατάσταση με τη χλωρίωση και τώρα γύρισε μπούμερανγκ αυτή την κατάσταση που υποθάλπατε τότε. Τα δίκτυα είναι παλιά και θέλουν βελτίωση. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να γίνουν συνδέσεις και για να γίνει αυτό προτείνουμε να μην υπάρχουν τέλη».

Εν τω μεταξύ, ένταση δημιουργήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την τοποθέτηση του ανεξάρτητου συμβούλου Κ. Γαργάλα, που παρουσίασε τιμολόγιο με μεγάλη αύξηση του νερού από 22,16 ευρώ για Αγριά το νέο τιμολόγιο ήρθε 40 ευρώ, αύξηση δλδ 84%. Ο κ. Γαργάλας έκανε λόγο για παράλογη και υπέρμετρη αύξηση των τιμολογήσεων στις Περιφερειακές Ενότητας, χωρίς μείωση σε Βόλο και Ν. Ιωνία, κι όπως σημείωσε «Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη, ούτε τεχνικό πρόγραμμα αντικατάστασης δικτύων. Όταν δεν υπάρχει διάλογος και διάθεση συνεννόησης, τα φαινόμενα απ' όπου κι αν προέρχονται, είναι λογικά».

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο κ. Μουλάς κι απευθυνόμενος προς τον κ. Γαργάλα είπε «Θα έπρεπε να ντρέπεστε για όσα κάνατε. Νομίζετε ότι είμαστε Λαϊκή Δημοκρατία , αλλά είστε λαϊκιστές. Κάνατε λαϊκίστικη διαμαρτυρία στην οδό Κωνσταντά, τρομοκρατήσατε την Αστυνομία και την Εισαγγελία». Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποδοκίμασαν τον κ. Γαργάλα, λέγοντας ότι «αυτοί οι κύριοι είναι επικίνδυνοι».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Αχ. Καλυβιώτης, ανέφερε ότι όπως ο δημότης έχει υποχρέωση απέναντι στο Δήμο, έτσι ο Δήμος έχει υποχρεώσεις και τόνισε ότι θα πρέπει ο Δήμος να κοιτάξει την ποιότητα νερού όχι μόνο ποσότητα, να καθαρίσει τις δεξαμενές στην περιφέρεια και να εφαρμοστεί η τιμολογιακή βάσει υδρομέτρων σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα.

Τέλος κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα . Ο κ. Mιτζικός ζήτησε να μην υπάρχουν αυξομειώσεις στο τιμολόγιο άρδευσης, τονίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος θα υποστεί επιπλέον φορολόγηση , ότι του πετσοκόβονται οι επιδοτήσεις και θα πληγεί καίρια ενώ πρότεινε να γίνει έκπτωση στο τιμολόγιο άρδευσης.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή λέγοντας πως ούτε γώριοζε ούτε γνωρίζει από άρδευση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση