Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δίκη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη η απόφαση του δικαστηρίου
Δίκη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη η απόφαση του δικαστηρίου

Δίκη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη η απόφαση του δικαστηρίου

Ισόβια και δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη, επέβαλε ομόφωνα το Δικαστήριο στους της στυγερής ς της Ελένης Τοπαλούδη.

Την ίδια ποινή είχε προτείνει λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας της δίκης Αριστοτελία Δόγκα, η οποία μετά την απόρριψη όλων των αιτημάτων για αναγνώριση ελαφρυντικών από το δικαστήριο, είχε εισηγηθεί την επιβολή των βαρύτερων ποινών που προβλέπει ο νόμος.

Η εισαγγελική πρόταση για τις είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τους πολίτες που παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης και οπωσδήποτε από τους τραγικούς γονείς της 21χρονης φοιτήτριας.

Κατά περίπτωση οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αιτηθεί τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την  πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δυο της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Οταν η εισαγγελέας ολοκλήρωσε την αγόρευσή της, νωρίτερα, κάποιοι από το ακροατήριο την χειροκρότησαν, με την πρόεδρο να τους ζητεί να μην το ξανακάνουν, διότι «δεν χειροκροτούμε στο δικαστήριο». Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι οι δύο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπάλούδη. «Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» κατέληξε στην αγόρευση της η εισαγγελέας, η οποία μίλησε για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας, όπως είπε, βοούν. «Αυτή η συγ που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συ» είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε: «Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

«Καμία άλλη δολοφονημένη ποτέ, μη ξεχαστεί τι κάνανε στην Ελένη». Αυτό το σύνθημα που φώναζαν επί ώρα έξω από το Εφετείο της Αθήνας, άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη της αδικοχαμένης φοιτήτριας. Σε λυγμούς ξέσπασε η μητέρα του θύματος φωνάζοντας «τέρατα» στους δυο κατηγορούμενους.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει στην εισαγγελέα πρακτικά και αντίγραφα της ς του προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ψευδής βεβαίωση ιδιώτη ψυχιάτρου στη συνταγογραφηση συγκεκριμένου σκευάσματος στον 23χρονο καταδικασθέντα Ροδίτη. Ακόμη, για να διερευνηθεί τυχόν ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Η εισαγγελέας μετά την ανακοίνωση της ς του δικαστηρίου επί των ποινών, είχε ζητήσει να διαβιβαστούν στην εισαγγελία αντίγραφα της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες συγγενών των δυο κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει να διερευνηθούν τυχόν  ευθύνες του πατέρα και της γιαγιάς του 23χρονου Ροδίτη, όπως και της αδελφής του 21χρονου αλβανικής καταγωγής. Τέλος είχε ζητήσει να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης από τον ιδιώτη ψυχίατρο ο οποίος φέρεται να άλλαξε τη συνταγογράφηση φαρμάκων του Ροδίτη. Ως προς το σκέλος αυτό το δικαστήριο δέχθηκε την πρόταση της.

Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή δια του Αλέξη Κούγια  δήλωσε ότι θα μηνύσει για ψευδή κατάθεση τον πατέρα και τη γιαγιά του Ροδίτη όπως και δυο μάρτυρες της υπόθεσης. Ακόμη, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και κατά δυο ψυχιάτρων για ψευδή βεβαίωση που γνωμάτευσαν για την κατάσταση της ς του 23χρονου Ροδίτη.

Ένταση στη δίκη για τη δολοφονία Τοπαλούδη

Η στυγερή δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, προκάλεσε έντονα αισθήματα αποδοκιμασίας για την αποτρόπαιο πράξη των δραστών και στην εισαγγελέα της δίκης Αριστοτελία Δόγκα, που τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ του θύματος, προκαλώντας αμφίσημες προσεγγίσεις.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημ. Βερβεσός, λίγη ώρα πριν εκδοθεί η δικαστική απόφαση και καταλογιστούν οι ευθύνες στους ενός από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα, ζήτησε τον έλεγχο της εισαγγελέως από τον Αρειο Πάγο για όσα –κατά την άποψή του– είπε εις βάρος του υπερασπιστικού ρόλου των δικηγόρων.

Η εισαγγελέας, αγορεύοντας και επιχειρώντας να καταδείξει ότι οι δύο κατηγορούμενοι προσπαθούν να ρίξουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για το φονικό και να συσκοτίσουν την αλήθεια, ανέφερε ότι «από την ώρα που μπήκαν οι δικηγόροι στην υπόθεση, άρχισαν τα ψέματα». Η αποστροφή αυτή προκάλεσε ένταση στη δίκη χθες, όταν εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου διαμαρτυρήθηκε, η εισαγγελέας απείλησε με αποχή, αλλά τελικώς η διαδικασία συνεχίστηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα με τις αγορεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών και την παρουσία των τραγικών γονέων της άτυχης φοιτήτριας. Η εισαγγελέας, πάντως, σε δευτερολογία της διευκρίνισε ότι τιμάει το δικηγορικό σώμα και η αποστροφή του λόγου της αφορούσε μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πάντως, όσον αφορά την εισαγγελική αγόρευση, που προκάλεσε κύμα θετικών απόψεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνθρωποι που παρακολουθούν χρόνια δίκες αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς, άνδρες ή γυναίκες, πάρα πολύ συχνά στηλιτεύουν με χαρακτηρισμούς τους δράστες, τείνουν χείρα παρηγορίας στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά επιχειρούν, παρά το δύσκολο του πράγματος, να μη δηλώνουν ευθέως την ταύτισή τους με τη μία ή την άλλη πλευρά. Αυτό για λόγους που σχετίζονται με την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία που οφείλουν να τηρούν δικαστές και εισαγγελείς κρίνοντας μια υπόθεση, ώστε να έχει και η απόφαση την αναγκαία και επιβαλλόμενη βαρύτητα και να πείθει τους πάντες.

Ωστόσο, παρά την ένταση που επικράτησε στο δικαστήριο χθες, τελικώς η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις αγορεύσεις των δικηγόρων και σήμερα αναμένεται η απόφαση περί της ενοχής των δύο κατηγορουμένων για τον βιασμό και τη στυγερή δολοφονία της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη, κλείνοντας το κεφάλαιο απόδοσης δικαιοσύνης για ένα αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράχθηκε από δύο νεαρά αγόρια σε μια μικρή επαρχιακή κοινωνία όπως εκείνη της Ρόδου, συγκλονίζοντας τους πάντες.

Η θεατρικότητα της εισαγγελικής αγόρευσης και τα όριά της

Ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα, μια τόσο στυγερή δολοφονία, όπως της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, δεν  μπορεί παρά να μας προκαλεί οργή, αποτροπιασμό και αισθήματα  καταδίκης για τους δράστες, που δυστυχώς, είναι νεαρά παιδιά τα οποία πριν ακόμα μπούν στο στίβο της ζωής, επέλεξαν να διαπράξουν ένα άγριο έγκλημα.

Η αγόρευση της εισαγγελέως Αριστοτελείας Δόγκα στη δίκη προκάλεσε αίσθηση, για όσα η εισαγγελέας υποστήριξε, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χιλιάδες χρήστες εξέφρασαν τις απόψεις τους, άλλοι ταυτίστηκαν με την εισαγγελική αγόρευση και άλλοι τοποθετήθηκαν κρατώντας επιφυλάξεις.

Η δίκη για την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, το τραγικό τέλος που τις επιφύλαξαν οι δράστες και όσα ακολούθησαν στο στάδιο των ερευνών για το προφίλ τους και την εν γένει δράση τους έχουν προκαλέσει οργή.

Δεν είναι δυστυχώς, ούτε η πρώτη αλλά ούτε η τελευταία φορά, που η δικαιοσύνη επωμίζεται το βάρος να τιμωρήσει δράστες σκληρών και αποτρόπαιων εγκλημάτων. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που εισαγγελείς, αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα, γυναίκες η άνδρες, που τοποθετούνται στην αγόρευση τους καταδικάζοντας απερίφραστα την εγκληματική προσωπικότητα των δραστών με λόγια σκληρά, όπως και τις πράξεις τους.

Επίσης πάρα πολλές φορές εισαγγελείς αναφέρονται με συμπόνοια, λένε λόγια παρηγοριάς, όπως και οφείλουν, σε θύματα- αν ζουν- και σε συγγενείς τους που μετέχουν στη δικαστική διαδικασία εκπροσωπώντας τους απόντες σαν τραγικές φιγούρες.

Οι τοποθετήσεις εισαγγελέων με συναίσθημα είναι φαινόμενο συνηθισμένο στα δικαστήρια. Τόσο στυγερά εγκλήματα δεν μπορεί να αφήσουν άλλωστε ασυγκίνητους  τους παράγοντες της δίκης, που καλούνται να βιώσουν, κι όταν η αυλαία της δίκης πέσει, τη βαρβαρότητα ανθρώπινων συμπεριφορών, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι.

Όμως η εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα, που η πρόταση της ήταν εξαιρετικά θεμελιωμένη για την ενοχή των δραστών και την αποτρόπαια δράση τους, έκανε κάτι παραπάνω. Ταυτίστηκε, χωρίς να κρατήσει ούτε καν μια αναγκαία απόσταση, δημόσια, φανερά με το θύμα, κάτι που δεν έπρεπε. Οχι γιατί όλοι δεν ταυτιζόμαστε με την Ελένη. Με την Ελένη είμαστε όλοι. Ο εισαγγελέας όμως, αυτός είναι ο θεσμικός του ρόλος, είναι υποχρεωμένος να πείθει για την αντικειμενικότητα του και την αμεροληψία του.

Και αυτό όχι για λόγους τεχνοκρατικής προσήλωσης, όχι μόνο για λόγους νομικού πολιτισμού. Αλλά για λόγους ουςίας που σχετίζονται πρώτα απ΄όλα με τη δικαίωση των θυμάτων. Διότι η απόφαση οφείλει – και επιβάλλεται- να είναι ισχυρή, να είναι αμερόληπτη, να πείθει ότι το δικαστήριο έκρινε με βάση τα πραγματικά περιστατικά, αντικειμενικά.

Η εποχή της αυτοδικίας, άλλωστε έχει περάσει πιά και η απονομή δικαιοσύνης ορίζεται από την γαλλική επανάσταση.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση