Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ένταση, επεισόδια κι αποχωρήσεις στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ
Ένταση, επεισόδια κι αποχωρήσεις στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ

Ένταση, επεισόδια κι αποχωρήσεις στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ

Ένταση, επεισόδια κι αποχωρήσεις στη μεσημεριανή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ.  της ΔΕΥΑΜΒ για το θέμα της εκκαθάρισης της επιχείρησης, που θα τεθεί προς συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη  Δευτέρα  στις 12.00 το μεσημέρι.

Το κτήριο της ΔΕΥΑΜΒ φυλάσσονταν από αστυνομικές δυνάμεις και από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης,  όπως έχει ξανασυμβεί επί δημαρχίας Μπέου. Περίπου δέκα άτομα – μέλη της «Κίνησης Πολιτών για το νερό Πηλίου και », επιχείρησαν να ανέβουν στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ , ωστόσο τους εμπόδισαν άνδρες ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, με αποτέλεσμα  να προκληθεί φασαρία και να σπάσει  ένα τζάμι  ενώ στο χώρο βρίσκονταν και αστυνομικές δυνάμεις.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η οποία ήταν αιφνίδια και  εργαζόμενοι και , ενημερώθηκαν μόλις μια περίπου ώρα πριν τις  12 το μεσημέρι, αποχώρησαν  , σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Β. Ζεμπέγλου .

Πατσιαντάς:Όχι στην εκκαθάριση

Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς, τόνισε ότι, όπως είχε δηλώσει, δεν θα παραστεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, στην οποία θα αποφασίζονταν η λύση και εκκαθάριση της Επιχείρησης, γιατί ο νόμος δεν παρέχει τέτοια αρμοδιότητα. Το μόνο αρμόδιο θεσμικά και νομοθετικά όργανο να αποφασίσει, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ανέφερε.«Η μεθόδευση από μέρους της Δημοτικής Αρχής είναι εμφανής. Θέλει να περάσει το θέμα από τη ΔΕΥΑΜΒ και το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να ενημερωθεί η κοινή γνώση και χωρίς να ριχτεί άπλετο φως σ' αυτή την μεθόδευση για το κλείσιμο της Επιχείρησης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η διαδικασία αποτελεί ευτελισμό του θεσμού του Δ.Σ. της Επιχείρησης, δεν σέβεται τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και των μειοψηφιών που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν καλεί σε συνεδρίαση στις 11.01 σήμερα, για μετά από μια ώρα. «Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή μας, στην εκκαθάριση της Επιχείρησης, ενώ λεπτομέρειες θα ακουστούν από την παράταξή μας και τις άλλες, που έχουν ίδια γνώμη και θέση με τη δική μας», είπε ο εκπρόσωπος των «Δρόμων Συνεργασίας». 

Τέλος εκτίμησε ότι τη Δευτέρα δεν θα περάσει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο και κάλεσε όλους τους ενεργούς πολίτες να παραστούν στην κρισιμότατη συνεδρίαση,  στην οποία θα συζητηθεί ίσως το πιο σημαντικό θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της πόλης, μεταπολιτευτικά και είπε ότι οι εργαζόμενοι καλά έκαναν και κήρυξαν στάση εργασίας και καλά θα κάνουν που θα είναι παρόντες στη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Βάϊος Ζεμπέογλου είπε ότι γινόταν ενημέρωση για πρόταση για εκκαθάριση «και εμείς αποφασίσαμε να μην παραστούμε. Είμαστε κάθετα αντίθετα ότι αν εννοούν λύση και εκκαθάριση μιας εύρωστης επιχείρησης εμείς αποχωρούμε. Θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις και τα οικονομικά στοιχεία που συμπεριλαμβάνουν μελέτη δήμου ότι είμαστε ζημιογόνα επιχείρηση. Πως φθάσαμε εδώ; Εμείς θα ζητήσουμε τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ

Αφού ηρέμησαν τα πνεύματα, στην εισήγησή του ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ανέφερε: “Σύμφωνα με τον κατατεθειμένο ετήσιο προϋπολογισμό της δημοτικής επιχείρησης , η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να καλύψει τα 10 εκ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για ετήσιες δαπάνες λειτουργίας.

Το σύνολο των τραπεζικών της λογαριασμών τελούν υπό κατάσχεση , δυνάμει των απο 20.04.18 και 26.06.18 και 27.06.18 κατασχετήριων της ΕΡΓΗΛ για το ποσό των 9 .209.772,94 ευρώ , πλέον των 50.000 ευρώ για παραγγελία αναγκαστικής εκτέλεσης νομιμοτόκως των κονδυλίων , δυνάμει της υπ' αρ. 510/2011 τελεσίδικης και αμετάκλητης ς του Εφετείου Λάρισας σε πενταμελή σύνθεση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των εξόδων της δημοτικής επιχείρησης τυγχάνει ύψους 48,8 εκ. ευρώ.

Ήδη υφίστανται αξιώσεις των εργαζομένων κατά της ΔΕΥΑΜΒ δυνάμει της υπ' αρ. 473/2015 τελεσίδικης ς του Εφετείου Λάρισας σε μονομελή σύνθεση, οι οποίες στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ.

Η επιπρόσθετη πρόσληψη 28 μόνιμων υπαλλήλων εντός του 2018 και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η πληρωμή των προσωπικών διαφορών στη μισθοδοσία των εργαζομένων της; ΔΕΥΑΜΒ , συγκρίνοντας το 2012 με σήμερα, θα επιφέρει ένα πρόσθετο κόστος μισθοδοσίας , υπολογιζόμενο περί τα 1,8 εκ. Ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω ανατρέπεται πλήρως έστω και το οριακά επιτεύξιμο του προγράμματός της, αφού η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει ούτε τις λειτουργικές της υποχρεώσεις (μισθοδοσία, συντήρηση κι επισκευές του δικτύου ύδρευση για θέση της ΔΕΥΑΜΒ σε καθεστώς λύσης κι εκκαθάρισης κι ς.

Η κατάσχεση των τραπεζικών διαθεσίμων δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη δημοτική επιχείριση να προβεί σε εξόφληση των υποχρεώσεών της προς τους εργαζόμενους , όπως αυτές απορρέουν από τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο κίνδυνος για τα οικονομικά και τη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ είναι σπουδαίος , άμεσος και ενεστώτας.

Προέχει πρωτίστως η δημόσια υγεία , το δημόσιο συμφέρον , το κοινό καλό και η συνεχής , αδιάκοπη και απρόσκοπτη παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, ς και άρδευσης προς τους πολίτες”.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Σαββάκης προτείνει στο Δημοτικό συμβούλιο κατ' άρθρο 11 του Ν. 4483/207 την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση και λήψη απόφασης για θέση της ΔΕΥΑΜΒ σε καθεστώς λύσης κι εκκαθάρισης.

Παραιτείται από τη ΔΕΥΑΜΒ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ υπέβαλε για προσωπικούς λόγους την παραίτησή του, αλλά παραιτείται και από μέλος του Δ.Σ. της Επιχείρησης, για να τον αντικαταστήσει ο αναπληρωματικός του που είναι ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στέργιος Παπαευσταθίου, ο οποίος και θα αναλάβει καθήκοντα νέου προέδρου.

H Κίνηση Πολιτών για το Νερό

Το σύνηθες πλέον σκηνικό της βίας επαναλήφθηκε σήμερα το πρωί στην ΔΕΥΑΜΒ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ με θέμα σχετικό με την επιχειρούμενη εκκαθάριση της δημοτικής επιχείρησης.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να συνεδριάσουν παρουσία πολιτών που λένε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του Νερού και στο ξεπούλημα της ΔΕΥΑΜΒ, επιστράτευσαν ασφαλίτες, σεκιουριτάδες και φουσκωτούς οι οποίοι ανέλαβαν την περιφρούρηση του κτηρίου.
Παράλληλα ειδοποίησαν του συμβούλους για την συνεδρίαση στις 11:00 πμ, μόλις δηλαδή μια ώρα πριν την έναρξη του ΔΣ, ώστε να μην υπάρξει χρόνος αντίδρασης του Κινήματος.
Στην προσπάθεια πολιτών μελών της Κίνησης και της Συμμαχίας να παραβρεθούν στη συνεδρίαση χρησιμοποίησαν βία παρεμποδίζοντας, ανεπιτυχώς πάντως, την είσοδο στο κτήριο.

Η μετατροπή ενός δημόσιου κτηρίου σε φρούριο, η χρήση βίας ενάντια σε πολίτες-χρήστες του νερού και της αποχέτευσης και ο αποκλεισμός τους από τους χώρους όπου παίρνονται οι αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητά τους, στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση του νερού πάση θυσία, μέσα στο πλαίσιο της σημερινής δημοτικής αρχής και πάντως πριν τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του νερού σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι υποστηρικτές της μαφιόζικης παράταξης που διαχειρίζεται τον Δήμο Βόλου, είναι πλέον φανερό ότι πιέζουν για το ξεπούλημα του νερού και την διαχείριση των σκουπιδιών με ότι αυτά συνεπάγονται για την υγεία των πολιτών. Είναι γνωστό σε όλους άλλωστε ότι το νερό και τα σκουπίδια τα τελευταία χρόνια είναι οι πλέον κερδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες για ιδιώτες επενδυτές.

Μετά από 7 χρόνια αγώνα και ενημέρωσης από την πλευρά του κινήματος, οι πολίτες του Βόλου και της περιφέρειας αντιστέκονται σε αυτά τα σχέδια και όπως στην περίπτωση της επιχειρηθείσας πέρσι ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης, θα συνεχίσουν να αντιδρούν δυναμικά. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν σήμερα μέλη του κινήματος με την παρέμβασή τους στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο μεταφέρεται πλέον στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, την Δευτέρα 27/8, στις 12:00 το μεσημέρι, όπου η δημοτική αρχή φέρνει προς συζήτηση το θέμα της εκκαθάρισης με αφορμή το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ.
ΘΑ ΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΧΕΙΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/8 ΣΤΙΣ 11:45ΠΜ

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση