Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ενστάσεις ΔΝΤ για τους ελληνικούς στόχους
Ενστάσεις ΔΝΤ για τους ελληνικούς στόχους

Ενστάσεις ΔΝΤ για τους ελληνικούς στόχους

Ζητά επίσπευση των μέτρων- Τηλεφωνική επικοινωνί Μέρκελ – Τσίπρ

Τον τρόπο για να ξεκολλήσουν τις διαπραγματεύσεις που οδηγήθηκαν χθες πάλι σε αδιέξοδο (η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη ακυρώθηκε) αναζητούν και πιστωτές, καθώς το ΔΝΤ επέμεινε στις ενστάσεις του για την επίτευξη των στόχων, ζητώντας ουσιαστικά εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων από το 2018.

Συγκεκριμένα, η πρόταση για λήψη μέτρων 1% του ΑΕΠ στο το 2019 και ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020 στο φορολογικό τομέα όπως αποκάλυψε το kathimerini.gr έπρεπε να εξεταστεί από το ΔΝΤ το οποίο- σύμφωνα με καλά πληροφορημένη ευρωπαϊκή πηγή – διατηρεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ζητήσει την επιβολή των μέτρων το 2018 αντί του 2019.

Το Ταμείο αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Το θέμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς το ΔΝΤ δεν είναι το μόνο που αμφισβητεί την επίτευξη των στόχων (το Ταμείο επιμένει ότι η θα καταφέρει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 2% σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που επιμένουν ότι ο στόχος του 3,5% θα επιτευχθεί με ευκολία).

Αντίστοιχη θέση εκφράζει και το Βερολίνο, που επιμένει ότι για να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε εκταμίευση το Ταμείο και οι Ευρωπαϊκού θεσμοί πρέπει να έχουν τις ίδιες προβλέψεις. Το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων δεν είναι καινούργιο.

Τον περασμένο Μάιο για να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις προβλέψεις είχε αποφασιστεί να ισχύσει ο δημοσιονομικός κόφτης έτσι ώστε σε περίπτωση που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν επιτευχθεί τότε να γίνουν αυτόματα οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Το πρόβλημα του Βερολίνου έγκειται -σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή – στο γεγονός ότι ο “ κόφτης” δεν θα τεθεί σε λειτουργία το 2018 αλλά μερικούς μήνες αργότερα, την άνοιξη του 2019 όταν τα επίσημα αποτελέσματα της Εurostat ανακοινώνονται επικυρώνοντας το μέγεθος του πλεονάσματος για το 2018.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ανοιχτά στην συνεδρίαση του Eurogroup στην Μάλτα και κάθε εκπρόσωπος των θεσμών αλλά και ο ίδιος ο οικονομικών Β. Σόιμπλε να θέσει τα επιχειρήματά του ενώπιων όλων των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Στόχος του Eurogroup είναι να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα άμεσα που θα οδηγήσει και στην συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Τηλεφωνική επι Μέρκελ – Τσίπρα για αναζήτηση λύσης στο Eurogroup

Με στόχο τη λύση στο αυριανό Eurogroup εργάζεται η ερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αφού είχε ολοκληρωθεί η του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα (και άρα είχαν γίνει γνωστά τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού), η ερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον ομόλογό της.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε, η ‘Αγκελα Μέρκελ δήλωσε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης, πιο συγκεκριμένα ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση