Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ενστάσεις δανειστών σε πέντε βασικά σημεία του φορολογικού
Ενστάσεις δανειστών σε πέντε βασικά σημεία του φορολογικού

Ενστάσεις δανειστών σε πέντε βασικά σημεία του φορολογικού

Με πέντε βασικές εκκρεμότητες στη φορολογία ξεκινούν οι με τους της χώρας, οι περισσότερες εκ των οποίων θα κρίνουν το μέγεθος των επιβαρύνσεων για τους φορολογουμένους τόσο το τρέχον έτος όσο και τα επόμενα.

Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια, φορολόγηση αγροτών, εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και η περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των δανειστών και ενδεχομένως έως τα τέλη του μήνα να κατατεθούν οι σχετικές διατάξεις στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους σχεδόν σε όλα τα ανωτέρω θέματα με βάση τις προτάσεις που είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις των δανειστών εστιάζονται στα εξής:

1. Διαφωνούν με τον υψηλό φορολογικό συντελεστή 50% σε συνδυασμό με τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης, που προτείνει η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί υπέρμετρα η φορολόγηση των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων. Επίσης θεωρούν ότι θα πρέπει και τα μικρότερα εισοδήματα να ενταχθούν στα φορολογικά βάρη. Αυτό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει σήμερα που επί της ουσίας καθιστά σήμερα αφορολόγητα εισοδήματα έως 9.550 ευρώ.

2. Για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια η κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση της υφιστάμενης κλίμακας και πλέον αυτά να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Οι θεσμοί θεωρούν ότι πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί με το 3ο μνημόνιο, δηλαδή να αυξηθεί ο συντελεστής 11% στο 15% και ο 33% στο 35.

3. Η κυβέρνηση θέλει να εντάξει στη νέα κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων και τους αγρότες με αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Οι εμφανίζονται αντίθετοι και ζητούν την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 26% για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους.

4. Αρνητικοί σε μια νέα χαριστική ρύθμιση με εκπτώσεις φόρων και προστίμων για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα από τις φορολογικές αρχές είναι οι της χώρας. Αποδέχονται τη φορολόγηση με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή που ίσχυε τον χρόνο της απόκρυψης των εισοδημάτων αυτών και τη διαγραφή μόνο των σχετικών προστίμων και των ποινικών διώξεων.

5. Για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τον νέο νόμο που προβλέπει την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησή της φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το θέμα έχει «κλείσει».

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διακόπηκε η κυκλοφορία στο Νότιο Πήλιο λόγω νταλίκας #νότιοΠήλιο - https://t.co/pGK2dctrgd -

  • Η Τυρναβίτισσα Μιχαέλα Λάκη στους «16» του Australian Open Juniors #AustralianOpenJuniors - https://t.co/ThUqMHQ29B -

  • Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Επιχείρηση της ΕΚΑΜ στην Αττική Οδό #ΑττικήΟδός - https://t.co/1gK1w1FyzU -

"Αλιεύοντας" την είδηση