Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΕΝΠΕ: Καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ λόγω καθυστερήσεων στη μετατόπιση δικτύων ΔΕΔΔΗΕ
ΕΝΠΕ: Καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ λόγω καθυστερήσεων στη μετατόπιση δικτύων ΔΕΔΔΗΕ

ΕΝΠΕ: Καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ λόγω καθυστερήσεων στη μετατόπιση δικτύων ΔΕΔΔΗΕ

Καθυστερήσεις στην ομαλή εξέλιξη των έργων του ΕΣΠΑ προκαλούν οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση εργασιών μετατόπισης / παραλλαγής δικτύων αρμοδιότητας Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης ς Κώστας Αγοραστός σε επιστολή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη.

Στην επιστολή, που κοινοποιείται στους Προέδρους των Δ.Σ. ΔΕΔΔΗΕ Νικόλαο Χατζηαργυρίου και ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, ο Κ. Αγοραστός αναφέρει:

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ομαλή εξέλιξη των έργων του ΕΣΠΑ προκαλούν οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση εργασιών μετατόπισης / παραλλαγής δικτύων αρμοδιότητας Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται ως υπο, ενταγμένων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, πράξεων, που εκτελούνται από τις Περιφέρειες της χώρας, οφειλόμενες σε έλλειψη υλικών (στύλων). Για τα αυτά μάλιστα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και οι απαιτούμενες σχετικές πληρωμές.

Η εν λόγω καθυστέρηση των μετατοπίσεων / παραλλαγών των δικτύων της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.  και μάλιστα με απροσδιόριστο ορίζοντα λήξης του προτος, εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη και αλληλουχία των προγραμματισμένων, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, εργασιών και οδηγούν σε τέτοιου μεγέθους καθυστερήσεις, που είναι πιθανή η διατύπωση αιτημάτων αποζημιώσεων, εκ μέρους των αναδόχων των έργων (μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος, μη απόδοση του χώρου του έργου ελεύθερο στον ανάδοχο, διεκδίκηση σταλιών κ.α.).  Η παρεμπόδιση της εξέλιξης των εργασιών, εντείνεται περαιτέρω, καθώς απαγορεύεται στις Περιφέρειες, η εκτέλεση κάθε είδους εργασίας κοντά στα υφιστάμενα δίκτυα της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.  για λόγους ασφάλειας, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται τελείως η των έργων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ούτε οι μετατοπίσεις των υπόλοιπων δικτύων Ο.Κ.Ω. (, , εναλλακτικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών διευκολύνσεων).

Τα παραπάνω έργα συγχρηματοδοτούνται από την , καθώς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απ' τα οποία οφείλουμε να μην παρεκκλίνουμε και για τα οποία ελεγχόμαστε από εγχώριες και Ευρωπαϊκές Επιτροπές, οι οποίες καταλογίζουν αντίστοιχα πρόστιμα μη συμμόρφωσης με τους όρους της Σύμβασης.

Όπως γνωρίζουμε το πρόβλημα της έλλειψης στύλων έχει προκύψει κατά τους τελευταίους μήνες λόγω της σταδιακής στροφής σε αγορές του εξωτερικού αν και για σαράντα περίπου χρόνια οι στύλοι προμηθεύονταν από τα ελληνικά παραγωγικά δάση και ειδικότερα από τους δασικούς συνεταιρισμούς.

Η αλλαγή των προδιαγραφών καταλληλόλητας, ελέγχου και παραλαβής των στύλων (διατήρηση ή μη της εσωτερικής προστατευτικής μεμβράνης στους κορμούς  μέχρι τον εμποτισμό τους,  εντοπισμός   υπολειμμάτων φλοιού και μη δυνατότητα αφαίρεσης αυτού από τους δασεργάτες αλλά μόνο από τις μονάδες εμποτισμού σε αντίθεση με τους εισαγόμενους όπου παραλαβή και γίνεται επί εμποτισμένης ξυλείας), έχει οδηγήσει σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των Ελλήνων δασεργατών.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, τόσο για την δια των συμφερόντων και της προστασίας των δικαιωμάτων του Ελληνικού δημοσίου όσο και των τοπικών οικονομιών».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση