Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Eννέα κρούσματα ιλαράς στη Μαγνησία
Eννέα κρούσματα ιλαράς στη Μαγνησία

Eννέα κρούσματα ιλαράς στη Μαγνησία

Επτά παιδιά ρομά και δύο ενήλικες αφορούν τα τα ιλαράς στη Μαγνησία, σύμφωνα με όσα τονίστηκαν στην σημερινή εκδήλωση επιμόρφωσης για την αντιμετώπιση των επιδημιών περίπου 60 διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων, με πρωτοβουλία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας Χρυσούλα Κολημήτρα είπε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζονται ως υψηλή ομάδα κινδύνου, λόγω του συγχνωτισμού τους στις τάξεις των σχολείων και θα βοηθήσουν όλοι ώστε να εμποδιστεί η επέκταση της επιδημίας της ιλαράς και που στη χώρα υπάρχουν 250 τα, με αυξητική τάση , διότι υπάρχει αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων.

Όπως τόνισε πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και ειδικά όσοι γεννήθηκαν μετά το 1970, που είναι άγνωστο αν έχουν εμβολιαστεί και είναι επίνοσοι, οπότε πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους και να εμβολιαστούν εφόσον δεν έχουν αρχείο που είναι το βιβλιάριο υγείας παιδιού.

Η Διεύθυνση Υγείας τονίζει ότι στη Μαγνησία έχουν βεβαιωθεί εννέα περιστατικά ιλαράς, από τα οποία τα επτά αφορούν παιδιά ρομά και δύο ενήλικες. Όσον αφορά στα περιστατικά των ενηλίκων η κα. Κολημήτρα ενημέρωσε ότι το ένα περιστατικό επισκεπτόταν συχνά συγγενικό του πρόσωπο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ το δεύτερο κρούσμα αφορά άτομο υψηλού κινδύνου.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος εξήρε την πρωτοβουλία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ιλαρά που καλπάζει, ενώ ομιλία έγινε και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο κ. είπε ότι είναι σημαντικό να θωρακιστούμε ως κοινωνία και τα παιδιά και σ' αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξουν οι διευθυντές των σχολείων που πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και να φροντίσουν να εμβολιαστούν τα παιδιά.

Επίσης πρέπει να εμβολιαστούν οι καθηγητές, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και οι υγειονομικοί και οι άνθρωποι που συγχρωτίζονται με πολύ κόσμο.

Επάρκεια εμβολίων

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου Κώστας Ματσιώλης ανέφερε ότι μέσω των εκπαιδευτικών θα περάσουν στις οικογένειες της Μαγνησίας τα μηνύματα που χρειάζονται για περιορισμό των κρουσμάτων ιλαράς. Όπως είπε, ο εμβολιασμός είναι ένα μοναδικό εργαλείο για την προάσπιση της υγείας, ενώ αντίθετες απόψεις έχουν σκοπιμότητες και δεν πρέπει να ασχοληθούμε.

Οι απόψεις των παιδιάτρων και γιατρών άλλων ειδικοτήτων για την ιλαρά, θα πρέπει να είναι σεβαστές από τους πολίτες, ενώ τα έχουν κάλυψη των εμβολίων και μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα προμηθεύονται δωρεάν και προστατεύεται ο πληθυσμός.

Επικίνδυνη η κατάχρηση αντιβιωτικών

Για την κατάχρηση των αντιβιωτικών φαρμάκων ο κ. Ματσιώλης τόνισε ότι ο γιατρός και μόνο είναι ο υπεύθυνος να κάνει τη διάγνωση και να προτείνει το αντιβιωτικό, εφόσον χρειάζεται και σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό, ο θα πληροφορηθεί τη χρήση, τη δοσολογία και για ποιο διάστημα θα το χρησιμοποιήσει.

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών τόνισε ότι η χρήση αντιβιωτικών χωρίς τη του γιατρού μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου.

Τέλος, έκρουσε κώδωνα κινδύνου για τα «προληπτικά» αντιβιωτικά που χορηγούν οι κτηνοτρόφοι στα ζώα και μέσω του κρέατος να περνούν στην τροφική αλυσίδα.

Τέλος ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης είπε ότι με αφορμή την έξαρση της επιδημίας της ιλαράς, η Δ.Δ.Ε. οργάνωσε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των σχολείων της Μαγνησίας με στόχο την των καθηγητών των «ομάδων κρούσης» για να ισχυροποιηθούν τα σχολεία ως προς την αντιμετώπιση επιδημιών, λοιμώξεων και των προβλημάτων υγείας των μαθητών.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να περάσει στα σχολεία ή άποψη ότι ιδιαίτερα για λόγους υγείας, θα πρέπει να εμπιστεύεται κάποιον την επιστήμη και μόνο και πρόσθεσε ότι απόψεις όπως «τα κάνουν κακό στον άνθρωπο» πρέπει να εξαλειφθούν και να μην περνούν στους μαθητές και καθηγητές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση