Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ενισχύθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ
Ενισχύθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ

Ενισχύθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία για την αμερικανική ς, που ανακοινώθηκαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 213.000 τον Ιούνιο, περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν, ενώ οι αντίστοιχες θέσεις ς για τους δύο προηγούμενους μήνες αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 37.000 σωρευτικά.

Εντούτοις, η μηνιαία αύξηση του εργατικού δυναμικού κατά 601.000 οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 4% από 3,8% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών, ενώ το μέσο ωρομίσθιο παρέμεινε σταθερό στο 2,7% ετησίως για δεύτερο συνεχή μήνα.

Με την να αγνοεί τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ο δείκτης δολαρίου DXY υποχώρησε σε χαμηλό περίπου 3 εβδομάδων, 93,71 τη Δευτέρα, με την ισοτιμία /δολ. να ανέρχεται αντίστοιχα την ίδια ημέρα σε υψηλό 3 εβδομάδων 1,1791, προτού υποχωρήσει κοντά στην περιοχή του 1,1613 (χαμηλό 10 ημερών) στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, μετά τα στοιχεία για τις παραγωγού και καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο στις . Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,3% μηνιαίως, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων 6 ½ ετών (3,7%) κυρίως λόγω αύξησης του κόστους των υπηρεσιών και των μηχανοκίνητων οχημάτων. Επιπλέον, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού –χωρίς τις των τροφίμων και της ενέργειας– σημείωσε άνοδο 0,3% μηνιαίως, ελαφρώς μεγαλύτερη από την αναμενόμενη 0,2%, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να αυξάνεται στο 2,8%, που είναι ο υψηλότερος ρυθμός από τον Σεπτέμβριο του 2011. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων περίπου 6,5 ετών σε ετήσια βάση (2,9% από 2,8% τον Μάιο), ενώ ο δομικός –χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας– αυξήθηκε σε υψηλό 1 ½ ετών 2,3% ετησίως, από 2,2% τον προηγούμενο μήνα, ενισχύοντας τις προσδοκίες για επιπλέον δύο των επιτοκίων από τη Fed μέχρι το τέλος του 2018.

Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου βρέθηκε κοντά στο 2,88% στα μέσα της εβδομάδας πριν υποχωρήσει στο 2,84% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, παραμένοντας όμως 5 μ.β. υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Αντίστοιχα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κατέγραφε άνοδο 4 μ.β. σε εβδομαδιαία βάση στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών και των 2ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά κοντά στις 25 μ.β., γεγονός που από πολλούς θεωρείται ένδειξη πιθανής επερχόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ.
Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση