Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ενίσχυση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο
Ενίσχυση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο

Ενίσχυση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο

Κάλεσμα μέσω Telegram για πορεία στα

Σε κινήσεις περαιτέρω θωράκισης της συνοριακής γραμμής στον Έβρο προβαίνει η ελληνική πλευρά, μετά και τη δεύτερη ημέρα συρροής προσφύγων και μεταναστών από το τουρκικό έδαφος.

Η κίνηση της Αγκυρας να ανοίξει τον δρόμο στις προσφυγικές ροές, εντείνοντας τις πιέσεις της προς την Ε.Ε. με φόντο τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, έχει πυροδοτήσει μεγάλη ένταση στη μεθοριακή γραμμή, με τα ελληνικά εδάφη να βρίσκονται «υπό πολιορκία» και τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων – μεταναστών και αστυνομικών – στρατιωτικών δυνάμεων να είναι συνεχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό από την Κεντρική, τη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα μεταφέρονται στον Εβρο, όπου από χθες έχουν μεταβεί δύο λόχοι Καταδρομών. Αλλωστε, στο σημείο βρίσκεται επίσης από την Παρασκευή και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισε την αποστολή 400 επιπλέον αστυνομικών απ΄όλη τη χώρα, προκειμένου συμμετάσχουν σε περιπολίες κατά μήκος των συνόρων.

Ταυτόχρονα, στο τελωνείο των Καστανιών όπου σημειώνονται επεισόδια, οι 10 διμοιρίες που ήδη βρίσκονται εκεί θα  ενισχυθούν με τέσσερις επιπλέον διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από την Αττική. Πρόκειται για τις ίδιες διμοιρίες που στη διάρκεια της εβδομάδας επιχειρούσαν σε Λέσβο και Χίο. Αν και στους αστυνομικούς των τεσσάρων διμοιριών είχε δοθεί τετραήμερο ρεπό δέχτηκαν οικειοθελώς να συνδράμουν τις επιχειρήσεις στον Έβρο.

Για την επιτήρηση των συνόρων χρησιμοποιούνται και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones) της ΕΛ.ΑΣ. μεταδίδοντας εικόνα για τις κινήσεις των προσφύγων και μεταναστών. Κατά μήκος της συνοριογραμμής υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα 5.000 – 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Αρκετοί παραμένουν στην περιοχή του τελωνείου Καστανιών, ενώ άλλοι βρίσκονται κατά μήκος του φράχτη και το ποτάμι.

Οσον αφορά τις αφίξεις μεταναστών μέσω θαλάσσης, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένουν περιορισμένες. Οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το πέρασμα από τα παράλια της Τουρκίας σε Λέσβο, Χίο Σάμο κ.ά. Από τις 7 το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις 7 το πρωί του Σαββάτου 58 άτομα διασώθηκαν Σάμο και Καστελόριζο, ενώ άλλα 122 άτομα εντοπίστηκαν μετά την αποβίβασή τους σε Λέσβο και Σάμο. Τις τελευταίες ώρες στο Ανατολικό Αιγαίο , όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι έχει καταγραφεί ένα περιστατικό διάσωσης 27 προσφύγων και μεταναστών, στη Λέσβο.

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι στα τουρκικά παράλια έχει συσσωρευτεί αρκετός κόσμος που θέλει να περάσει στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Ε.Ε. οφείλει να ενισχύσει τα ελληνικά – που είναι και ευρωπαϊκά – όχι μονό με κονδύλια αλλά και με προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα.

Νέος γύρος επαφών Μητσοτάκη με Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

Δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάλεσμα μέσω Telegram για πορεία στα σύνορα

Κάλεσμα για συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας στην , υπό την ονομασία «Το κομβόι της ελπίδας για τη μετανάστευση», με σκοπό την πορεία προς τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, διακινείται τις τελευταίες ώρες σε γκρουπ της εφαρμογής Telegram.

«Ενημερώνουμε όσους επιθυμούν τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο πλοία και βάρκες ετοιμάζονται για να μεταφέρουν μετανάστες στα ελληνικά νησιά σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στο άνοιγμα των συνόρων», αναφέρει μεταξύ άλλων το ίδιο μήνυμα που εντόπισε η «Κ» σε γκρουπ του Telegram με 1.080 μέλη. Δεν είναι γνωστό ποιοι είναι οι δημιουργοί αυτής της ομάδας. Ακόμη και η αναφορά που γίνεται στην «Ερυθρά Ημισέληνο» μπορεί να αποτελεί τέχνασμα των συντακτών για να αποκτήσει αξιοπιστία το κάλεσμά τους.

Άλλωστε, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν από έρευνα της «Κ», το 2015 διακινητές στην Τουρκία διέσπειραν μέσω του Facebook ψευδείς ειδήσεις για να προσελκύσουν κόσμο στα σύνορα. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές, η οποία συνοδευόταν τότε από φωτογραφία της καγκελαρίου της Γερμανίας έγραφε: «Στις 3/9/2015 ξεκινάει το πρώτο γερμανικό πλοίο f219 του 4ου στόλου προς τα τουρκικά λιμάνια για να μεταφέρει μεγάλο πλήθος Σύρων προσφύγων στη Γερμανία. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης το εν λόγω πλοίο έχει χωρητικότητα 3.500 ατόμων, πέρα από το πλήρωμα και το προσωπικό ασφαλείας». Το συγκεκριμένο μήνυμα είχε βρεθεί σε κινητά κατηγορούμενων ως διακινητών έπειτα από πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

Στο μήνυμα των τελευταίων ωρών που εντόπισε η «Κ» στο γκρουπ του Telegram αναφέρεται ότι τη Δευτέρα 2/3/2020 στις 9:00 το πρωί θα ξεκινήσει η συγκέντρωση του κόσμου στην περιοχή Esenyurt της ς και ότι στις 12:00 θα αναχωρήσει η πορεία με προορισμό τα σύνορα. «Αυτή είναι η χρυσή ευκαιρία», αναφέρει άλλο μήνυμα στο ίδιο γκρουπ. «Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση του τουρκικού κράτους απέναντι στους πρόσφυγες δεν έχει αλλάξει και το άνοιγμα των συνόρων που συμβαίνει τώρα μπορεί να μην επαναληφθεί στο μέλλον». Προσθέτουν ακόμη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση της και ότι όσοι έδωσαν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των συνόρων «ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν». «Γι' αυτό συμβουλεύουμε όσους θέλουν να μεταναστεύσουν να συγκεντρωθούν τις καθορισμένες ώρες για να ξεκινήσουν για τις ευρωπαϊκές χώρες με το ‘‘Κομβόι της μετανάστευσης''».

Απόσπασμα του μηνύματος στο γκρουπ για την πορεία από την Κωνσταντινούπολη.

Στον ίδιο γκρουπ του Telegram μοιράζονται οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι: «Περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Ακόμη έχουν μοιραστεί και οι αναρτήσεις στο Twitter του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις οποίες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν έχει ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία.

Τα καλέσματα των τελευταίων ωρών θυμίζουν έως ένα βαθμό το «Καραβάνι της Ελπίδας» το οποίο είχε οδηγήσει τον περασμένο Απρίλιο εκατοντάδες ανθρώπους έξω από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά ς με την προσδοκία ότι ίσως κατόρθωναν να διασχίσουν τα σύνορα. Την απόγνωσή τους τότε φαίνεται ότι είχαν εκμεταλλευτεί και διακινητές και καιροσκόποι οι οποίοι ζητούσαν έως και 250 ευρώ από ορισμέ συμμετέχοντες στην κινητοποίηση για να καταγράψουν τα στοιχεία τους και να τους εξασφαλίσουν θέση στην πορεία.

Δύο φορές, την 1η Απριλίου 2019 και στις 4 Απριλίου 2019, το Refugee.Info, ηλεκτρονική πλατφόρμα έγκυρης ενημέρωσης προσφύγων και αιτούντων της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee, προσπάθησε να προειδοποιήσει για τους κινδύ και τις πιθανές νομικές συνέπειες εκείνου του εγχειρήματος. Εξήγησαν ότι δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία για άνοιγμα των συνόρων, ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να συλληφθούν εάν περάσουν τα σύνορα παράτυπα και ότι σύμφωνα με μαρτυρίες της προσφυγικής κοινότητας στην Ελλάδα δίκτυα διακινητών και συμμορίες καπηλεύονταν τη στιγμή διαδίδοντας φήμες.

Βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση μεταναστών στους συνοριοφύλακες στον Έβρο

Τη μαζική επίθεση που δέχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι συνοριοφύλακες στις Καστανιές Εβρου από ανθρώπους που επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα από την τουρκική πλευρά αποτυπώνει βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οπως φαίνεται στο βίντεο οι μετανάστες πετούσαν πυρακτωμένα ξύλα, πέτρες ακόμη και δακρυγόνα τουρκικής προέλευσης προς τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για άνδρες 18-25 ετών.

Δείτε το βίντεο

Στο μεταξύ σε ανάρτησή του στο Twitter ο ανταποκριτής του Spiegel στην Ελλάδα ανέβασε ένα βίντεο όπου φαίνεται το συγκεντρωμένο πλήθος μεταναστών στις Καστανιές Εβρου ενώ κάνει το σχόλιο ότι «αναβιώνει ο εφιάλτης της Ειδομένης».

Αναρωτιέται επίσης εάν είναι τόσο δύσκολο να δώσει η Κομισιόν και η Frontex ένα χέρι βοηθείας στην Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση