Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ενισχύεται εκτάκτως με δικαστές το Πρωτοδικείο Βόλου
Ενισχύεται εκτάκτως με δικαστές το Πρωτοδικείο Βόλου

Ενισχύεται εκτάκτως με δικαστές το Πρωτοδικείο Βόλου

Τον αγιασμό για το νέο δικαστικό έτος τέλεσε ο  Σμύρης Βαρθολομαίος

Η ικανοποίηση του αιτήματος του συνόλου των λειτουργών της Δικαιοσύνης του Πρωτοδικείου για την έκτακτη ενίσχυσή του με πρωτοδίκες, έχει δρομολογηθεί.

Σε συνέχεια επαφών που είχε το τελευταίο διάστημα για το θέμα με την Πρόεδρο Πρωτοδικών Αναστασία Ρήγα και τον Πρόεδρο του δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστο Στρατηγόπουλο, την Παρασκευή 14/09 η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επισκέφτηκε τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου στην . Εκεί διασφαλίστηκε ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης το αίτημα έγινε αποδεκτό και ήδη έχουν σταλεί τα απαραίτητα έγγραφα στον Άρειο Πάγο που έχει την εκτελεστική αρμοδιότητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, για την απόσπαση των Πρωτοδικών.

Έτσι λοιπόν, σύντομα αναμένεται δύο πρωτοδίκες να αποσπαστούν στο Πρωτοδικείο Βόλου προκειμένου να βοηθήσουν στην εκτόνωση του φόρτου των ποινικών και πολιτικών υποθέσεων.

Ο σημερινός

Με την ευκαιρία της έναρξης του δικαστικού έτους η υφυπουργός Εσωτερικών Μ.Χρυσοβελώνη περευρέθηκε στην εκδήλωση του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα 17/09/2018 στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, όπου και έγινε αναφορά στις θετικές εξελίξεις.

Επίσης, ευχαρίστησε για την επιτυχή συνέργεια και την Πρόεδρο Πρωτοδικών Βόλου
Αναστασία Ρήγα η οποία κατ' αρμοδιότητα υπέβαλε εγγράφως το αίτημα για την απόσπαση δικαστών προκειμένου να ενισχύσουν την υπηρεσία, αλλά και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλο, ο οποίος συνέδραμε την υπόθεση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες διαβιβάστηκαν από την Μ. Χρυσοβελώνη στον αρμόδιο Υπουργό Μ. Καλογήρου ο οποίος από την αρχή υποδέχθηκε θετικά το ζήτημα και ενήργησε άμεσα για την αντιμετώπιση του.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρ. Στρατηγόπουλος εξέφρασε την  χαρά του που τον αγιασμό για το νέο δικαστικό έτος τέλεσε ο  Σμύρης Βαρθολομαίος, που έλκει την καταγωγή του απο τα Λεχώνια κι αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Βόλο.

Όπως είπε ”  Η μητρόπολη Σμύρνης είναι μια μητρόπολη που αντιπροσωπεύει ορισμένο αριθμό πιστών, αλλά συμβολίζει για όλο το χριστιανισμό κάτι πολύ υψηλότερο και σημαντικό. Με αυτή την έννοια και εξαιτίας προσωπικότητας τλου  σεβασμιωτάτου θεωρώ τιμητικό που είναι μαζί μας. Ο σεβασμιώτατος μας έκανε τιμή να αποδεχθεί πρόταση να είναι ομιλητής στην ετήσια εκδήλωσή μας για τη  μνήμη του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στις 3 Οκτωβρίου και η προτροπή μου είναι την εκδήλωση αυτή να την αγκαλιάσουμε γιατί αφορά όλους μας. Είναι η έναρξη του δικαστικού έτους που φέρει στο ακέραιο όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και στο πρόσφατο παρελθόν. Νομίζω ότι η σχέση μας μαζί τους είναι εδώ και παρά πολλά χρόνια βιωματική με τη σκληρή έννοια του όρου. Σήμερα περιορίζομαι να πω ότι ως λειτουργοί της δικαιοσύνης, ο καθένας με την ιδιότητά του και τις ευθύνες του, οφείλει να τοποθετηθεί διλημματικά”.

Αναφερόμενος στη δικαιοσύνη ο κ. Στρατηγόπουλος τόνισε: “Αυτές οι δύσκολες συγκυρίες που βιώνει ο χώρος της δικαιοσύνης είναι κάτι που θα μας στρέψει σε ένα Βατικανό που ο καθένας θα ασχολείται με τα δικά του μόνο ή θα ενισχύσει τη συνέργειά μας.

Στο μέτρο που με αφορά και το Δ.Σ. το δίλημμα απαντάται προς τη δεύτερη κατεύθυνση. Θα επιμείνω μέχρι τέλους ότι αυτές οι δύσκολες συγκυρίες και για το χώρο της δικαιοσύνης οφείλουν να αντιμετωπιστούν με πνεύμα συνέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση και τα δείγματα της ς μας με τους υπολοίπους συναδέλφους (προϊσταμένη πρωτοδικείου Βόλου π.χ. που προσπαθούμε συνειδητά να βρούμε λύσεις οι οποίες να είναι πρακτικές και εφαρμόσιμες χωρίς επί της ουσίας να προκαλούνται παρενέργειες και προβλήματα.

Ένα μοντέλο που στηρίζεται σε τρεις άξονες: της προληπτικής δράσης, του ειλικρινούς διαλόγου και  της συνέπειας σε αυτά που αποφασίζουμε.

Το μοντέλο λειτουργεί και προσφέρεται και για τη συνέχεια. Τα ζητήματα  σχετίζονται με τη λειτουργία του Πρωτοδικείου αλλά άπτονται ενεργειών άλλων αρχών, όπως του δικαστικού μεγάρου και οργανικών κενών, πάλι θα τα αντιμετωπίσουμε προωθώντας τις θέσεις μας.

Πρώτο θετικό είναι η διαφαινόμενη κάλυψη των κενών που υπήρξαν και ευχαρίστησα την υφυπουργό Μαρίνα Χρυσοβελώνη που συνέβαλλε και το ίδιο φιλοδοξώ ότι θα γίνει με τη νέα ηγεσία υπουργείου δικαιοσύνης για να δούμε φως στο ζήτημα του δικαστικού μεγάρου Βόλου που μετά από 25 χρονιά κωλυσιεργιών εκ μέρους της πολιτείας, έγινε πιο σύνθετο και θα πρέπει επιτέλους να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις επ' αυτού. Οφείλει να ασκήσει τις αρμοδιότητές της και όχι να το παίζει Πόντιος Πιλάτος. Είναι δική της αρμοδιότητα να τρέξει τις διαδικασίες για να επιτευχθεί ο στόχος ενός νέου δικαστικού μεγάρου, σε αυτό το οικόπεδο ή σε άλλο λειτουργικό σημείο της πόλης. Η επιλογή να είναι δική της και σύμφωνα με άποψη φορέων”.

Η πρόεδρος του  συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων Ιωάννα Παπαϊωάννου καλωσόρισε όλους, τους  νέους δικηγόρους και νέους δικαστικούς αλλά και υπάλληλο που διορίστηκε στη γραμματεία με οκτάμηνη σύμβαση.

“Όλοι παρακαλούμε να έχουμε υγεία, κατανόηση κ.λπ. Όμως ο Μεγαλοδύναμος μας έδωσε λογική για να συντηρήσω το σώμα μου που έχει άπειρες δυνατότητες και το πνεύμα μου. Με αυτά τα δύο μας είπε, έχετε το σώμα και με τη λογική του φροντίστε να είναι υγιές και αν είναι υγιές θα δουλεύει και η λογική, ανεφερε η κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε: “Αλληλένδετες πρέπει να είναι οι σχέσεις δικαστών και εισαγγελέων, δικαστικών υπαλλώλων και δικηγόρων. Είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει η δικαιοσύνη. Ο καθένας από τη θέση που του αναλογεί με τους δικούς φυσικούς προϊσταμένους και δικές του αρμοδιότητες. Καλή συνεργασία με πρόεδρο, εισαγγελέα,  τον προεδρεύοντα ειρηνο, τον διευθύνοντα ειρηνο και τη διευθύνουσα πταισματοδίκη. Όχι σε τριβές και προβλήματα, το ίδιο και με τα μέλη Δικηγορικού Συλλόγου. Όμως μερικές φορές συγκρούονται τα προβλήματα, αλλά οι ανάγκες συνηγορούν σε έναν πολίτη που περιμένει την απονομή δικαιοσύνης, πρέπει να το σκεφθούμε αυτό”.

Όσον αφορά τα κενά το Πρωτοδικείο η προεδρος του Συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων σημείωσε: “ξεκινά με πολλά κενά από πλευράς δικαστών. Χαίρομαι για τις ενέργειες του Δ.Σ.Β. και  της υφυπουργού. Εμείς θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινητοποιήσεις και σας θέλουμε σύμμαχους. Έχουμε έναν διορισμό μετά από χρόνια με οκτάμηνη σύμβαση που τελειώνει το Δεκέμβριο. Όλες οι υπηρεσίες έχουν υπαλλήλους με προβλήματα υγείας γιατί συνθήκες άθλιες, το δικαστικό μέγαρο είναι απαράδεκτο να χρονίζει, χωρίς παράθυρα κάπου και χωρίς υπαλλήλους. Ο υπάλληλος που ανεβαίνει στην έδρα είναι ο μόνιμος υπάλληλος. Θέλουμε τρεις υπάλληλοι που έχουν δεσμευμένες τις θέσεις και ακόμη να είναι εδώ λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών”.

Η πρόεδρος του Πρωτοδικείου Βόλου Άννα Ρήγα είπε  πως παρά τα πολλά προβλήματα  ξεκινά μια νέα δικαστική χρονιά και σημείωσε: “Ας προσπαθήσουμε όλοι ως λειτουργοί της δικαιοσύνης, ο καθένας από το δική του θέση κα με σεβασμό ο ένας στον άλλο να αναστηλώσουμε το κύρος της δικαιοσύνης που είναι το καταφύγιο των πολιτών που νοιώθουν ότι αδικούνται από συμπολίτες και κράτος. Η ψευδαίσθηση του  ανθρώπου ότι θα ζήσει αιώνια και η απληστία  είναι τα  κύρια αίτια των  δεινών της ανθρωπότητας. Αυτή η κρίση επιβεβαιώνεται από τον Έρασμο που αναφέρει: Θα ήθελα να μιλήσω με τα πουλιά…

Βλέπουμε από υποθέσεις στα δικηγορικά γραφεία, αστυνομικές και ανακριτικές αρχές, ακόμη και σήμερα άνθρωποι να σκοτώνουν και να σκοτώνονται για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη. Ας διαλύουμε  την ψευδαίσθηση ότι θα ζήσουμε αιώνια, ας γίνουμε άνθρωποι που θα εξετάζουμε την ουσία και θα δούμε λιγότερες διαφορές να οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων”.

Τέλος ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ιωαν. Κόνσουλας είπε πως ξεκινά μια νέα δικαστική χρονιά και συμπλήρωσε πως ξέχωρα από  τις ευχές του για καλή χρονιά είναι και ευχές για πολλά διπλότυπα για να καλυφθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

“Η οικονομική κρίση γέννησε και άλλους είδους κρίσεις που υπάρχουν στην μεταμνημονιακή εποχή. Εύχομαι οι κρίσεις αυτές να αρχίσουν να απαλοίφονται και να ξεπερνιούνται.

Η συναδελφικότητα και η τήρηση της μεταξύς μας δεοντολογίας  είναι ευχή για μια καλύτερη χρονιά για όλους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόνσουλας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση