Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ενίσχυση εξωστρέφειας και νέες μορφές τουρισμού για την ανάπτυξη του Βόλου
Ενίσχυση  εξωστρέφειας και  νέες μορφές τουρισμού για την ανάπτυξη του Βόλου

Ενίσχυση εξωστρέφειας και νέες μορφές τουρισμού για την ανάπτυξη του Βόλου

Η διατήρηση και ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιοχής στην Ελλάδα, η ενίσχυση των δράσεων προβολής στο εξωτερικό, η ποιοτική υποδοχή επισκεπτών και κυρίως η σταδιακή ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού παραμένει ο κύριος στόχος του προγράμματος τουριστικής προβολής του για το 2016, που παρουσιάστηκε σε διευρυμένη σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο της πόλης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θάνος Θεοδώρου, έκανε απολογισμό του έτους 2015, τονίζοντας ότι έγινε εντυποδιανομή – υποδοχή και πληροφόρηση σε επισκέπτες της περιοχής, στο Info, επισκέπτες κρουαζιέρας, επισκέπτες σε εκθέσεις, επισκέπτες μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, σχολικές εκδρομές, συνέδρια κ.α.

Επίσης είπε ότι έγινε δημιουργικό – παραγωγή εντύπων και video διαφήμισης για διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες. Για τα Χριστούγεννα, για τις αθλητικές εκδηλώσεις, για την υποψηφιότητα της πολιτιστικής, για τις ανάγκες του ίδιου του Info και των δράσεων του κ.λπ., οργανώθηκαν 9 ακτές γαλάζιων σημαιών, με παράλληλη υποστήριξη πολυσύχναστων ακτών του Δήμου.

Επιπλέον, έγινε υποδοχή κρουαζιερόπλοιων και επισκεπτών κρουαζιέρας και υποστήριξη τοπικής αγοράς και κρουαζιέρας με δράσεις, συνδιοργάνωση δράσεων γαστρονομίας και παρουσιάσεων προορισμού στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και συμμετείχε σε τουριστικές εκθέσεις (7 μέχρι σήμερα και άλλες 2 που θα γίνουν), ενώ υπενθύμισε ότι ο Δήμος σε δύο νέες εκθέσεις.

Ο κ. Θεοδώρου πρόσθεσε ότι ο Δήμος έχει τυπώσει νέο φυλλάδιο – εναλλακτικών μορφών τουρισμού, το οποίο έχει μεγάλη αξία διότι εισάγει τον Δήμο στη νέα που θα διαπερνά την εικόνα του και θα εμφανίζεται δηλαδή στην εικόνα των νέων φυλλαδίων, του site, των παρουσιάσεων, των εκθεσιακών περιπτέρων κ.λπ.

Τέλος, είπε ότι άρχισε να υλοποιείται και το πρόγραμμα Leader το οποίο θα υποστηρίξει το Δήμο με υλικό, ενώ ως «προίκα» του 2015 ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι από την πορεία που έγινε ο Δήμος κρατάει το πολύ καλό επίπεδο διαχείρισης των εκθέσεων, το υψηλό επίπεδο δημιουργικού και παραγωγής υλικού, τη νέα συνολική εικόνα που προκύπτει σε ΕΝΤΥΠΟ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ – WEB και κυρίως το υψηλό επίπεδο ανάπτυξης τοπικών συνεργασιών.

Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε αφορά το έτος 2016 και έχει προκύψει μετά από τη διαμόρφωση της συνολικής στρατηγικής του Δήμου Βόλου, την αξιοποίηση της εμπειρίας και τον απολογισμό του έτους 2015, την επεξεργασία στοιχείων έρευνας για τον τουρισμό που έγινε στα καταλύματα της περιοχής και την συγκέντρωση κι επεξεργασία προτάσεων τοπικών φορέων.

Συνοπτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 μεγάλες ενότητες:

-Δράσεις εξωστρέφειας (Εκθέσεις / Διαφήμιση / Δημόσιες σχέσεις / Ενιαίος φορέας τουρισμού – προώθηση αερολιμένα)

-Δράσεις ανάπτυξης θεματικών μορφών τουρισμού (Γαστρονομία / Περιπατητικός / Πολιτιστικός / Κρουαζιέρα / Ακτές)

-Δράσεις πληροφόρησης

-Δράσεις υποστήριξης (Πρωτογενές υλικό / Δημιουργικό

  • Παραγωγή υλικού / Μελέτες )

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσίασε ο διευθυντής του Info Center Γ. Παπαμακάριος έχουν ως εξής:

-Η μέση πληρότητα στο σύνολο των καταλυμάτων είναι 40%. Έχει συρρικνωθεί η περίοδος υψηλής πληρότητας καθώς η θερινή περίοδος έχει περιοριστεί στο μήνα Αύγουστο.

-Ο μήνας Ιούλιος εμφανίζει το μικρότερα ποσοστό πληρότητας στο σύνολο του έτους. Στο σύνολο των μηνών το μεγαλύτερο ποσοστό καταλυμάτων (40-50%) δήλωσαν κυρίως μείωση της πληρότητάς τους.

-Τα ποσοστά πληρότητας συγκλίνουν στο σύνολο των κατηγοριών κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο.\Αντίθετα στις υπόλοιπες περιόδους, υψηλότερες πληρότητες (30-40%) εμφανίζουν τα με τα παραδοσιακά να υπερτερούν ελαφρά κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

-Αυξημένες συγκριτικά πληρότητες εμφανίζονται ανάλογα με την αύξηση της δυναμικότητας. Έτσι στα καταλύματα κάτω των 10 δωματίων η μέση πληρότητα είναι 30% ενώ στα άνω των 11 δωματίων η μέση είναι 48%.

Τέλος ως προς τον τόπο του καταλύματος, τα καταλύματα του Βόλου εμφανίζουν υψηλότερες πληρότητες στο σύνολο των μηνών, ακόμη και στους θερινούς μήνες.

Η μέση πληρότητα κατά έτος είναι 55% με μέγιστα τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο.

Ακολουθούν τα ορεινά καταλύματα όπου οι πληρότητες είναι χαμηλότερες με μέση τιμή 37% και μέγιστα στους μήνες Αύγουστο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Απρίλιο.

Τέλος ακολουθούν τα παραθαλάσσια με μέση τιμή 28% και με πληρότητες που κατά τους θερινούς μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) προσεγγίζουν αλλά δεν ξεπερνούν αυτές των ξενοδοχείων, ενώ τον Ιούνιο το ποσοστό πληρότητας ήταν χαμηλότερο και των ορεινών.

Ως προς την εκτίμηση της μεταβολής στην πληρότητα η τάση είναι όμοια μεταξύ των κατηγοριών με υψηλότερο ποσοστό καταλυμάτων να δηλώνουν μείωση με εξαίρεση τον Αύγουστο όπου η αύξηση πληρότητας δηλώθηκε στα παραδοσιακά.

Το 73% των τουριστών παραμένουν Έλληνες με το ποσοστό των αλλοδαπών στη σύνθεση των επισκεπτών να μην έχει αυξηθεί.
Βασικές χώρες προέλευσης είναι: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ. Ακολουθούν η Ρουμανία και η Σερβία. Σε επόμενη θέση είναι η Βουλγαρία, και Αγγλία και Αυστρία. Με μικρότερα ποσοστά δηλώθηκαν οι χώρες Βέλγιο και Τουρκία.

Το μείγμα πελατών είναι όμοιο ανά κατηγορία με τα παραδοσιακά να έχουν δηλώσει συγκριτικά ελαφρά πιο αυξημένο ποσοστό αλλοδαπών. Αντίθετα η κατανομή Ελλήνων και Αλλοδαπών δεν μεταβάλλεται με την δυναμικότητα.

Η μέση τιμή δίκλινου είναι 45 ευρώ και δηλώνεται κυρίως ως αμετάβλητη στο 60% των καταλυμάτων. Η μέση τιμή προσδιορίζεται στα 50 για τα κλασικά ξενοδοχεία, 45 για τα παραδοσιακά και 35 για τα ενοικιαζόμενα. Η τάση στα ξενοδοχεία διαφόρων τύπων είναι να έχουν διατηρήσει τις τιμές τους στα ίδια επίπεδα. Παράλληλα το μικρότερο ποσοστό καταλυμάτων που δήλωσαν ότι μείωσαν τις τιμές τους εντοπίζεται στα παραδοσιακά ενώ το υψηλότερο στα ενοικιαζόμενα.

Συνεργασίες με τουριστικά γραφεία του εξωτερικού έχουν δηλώσει μόνο το 14,7% των καταλυμάτων. Ως χώρες δηλώθηκαν η Γερμανία και η .

Συμπεράσματα – στόχος

Τέλος στα συμπεράσματα – στόχο περιλαμβάνονται :

-Ανάγκη υποστήριξης της πληρότητας ορεινών και παραθαλάσσιων περιοχών με την προσέγγιση αντίστοιχων αγορών.
Προσαρμογή αγορών στόχου με βάση την ικανοποίηση της παραπάνω ανάγκης με στις αγορές του εξωτερικού.
(Ισραήλ / Γαλλία / Ιταλία / Γερμανία / Σερβία / Ρουμανία / Ολλανδία)

-Ανάγκη διατήρηση της παρουσίας της περιοχής σε δράσης προβολής στο εσωτερικό.

-Ανάγκη υπενθύμισης του προορισμού στην αρχή της θερινής περιόδου στο εσωτερικό, ώστε να ανακτηθεί η χαμένη θερινή περίοδος.

-Ανάγκη ενίσχυσης, εμπλουτισμού και διαφοροποίησης της προβολής στο εξωτερικό.

-Προσέγγιση των αγορών με περισσότερες δράσεις, επιπρόσθετες των εκθέσεων.

-Προσέγγιση των μεμονωμένων πελατών καθώς το επίπεδο συνεργασιών των τοπικών επιχειρήσεων με οργανωμένους Τ.Ο. είναι χαμηλό. Ανάγκη δηλαδή αξιοποίηση του διαδικτύου και Προσέγγιση μικρών εξειδικευμένων γραφείων τουρισμού αγορών του εξωτερικού.

Αυτό φυσικά επιπλέον προϋποθέτει διαφοροποίηση και εμπλουτισμό του προϊόντος καθώς προκύπτει κορεσμός σε μικρό χρονικό διάστημα και έλλειμμα στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεδομένης της αντίληψης ότι ο προορισμός είναι ενιαίος, θα προβλεφθεί η οργάνωση ενός ελάχιστου βασικού πλαισίου τουριστικής προβολής που θα είναι κοινό σημείο αναφοράς για το σύνολο των δράσεων προβολής του προορισμού και θα κινητοποιεί συνέργειες και συνεργασίες με τοπικούς .

Να σημειωθεί ότι οι που συμμετείχαν στη σύσκεψη έχουν καταθέσει προ καιρού τις προτάσεις τους, οι οποίες περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Γ. Ζαφείρης, ο πρόεδρος του ΟΛΒ ΑΕ Ι. Πρίγκος, ο εκπρόσωπος ναυτιλιακών πρακτόρων Άγγ. Πετεινάρης, ο κ. Τριανταφύλλου από τον ΕΟΤ, ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Κ. Τσέλιος, ο πρόεδρος επιτροπής τουρισμού Ν. Πηλίου, Δημ. Παντελής, ο πρόεδρος ενοικιαζόμενων δωματίων Αθ. Σπύρου, ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ Απ. Νάνος και δημοτικοί σύμβουλοι.

IMG_20151021_142110

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση