Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ενημέρωση του ΕΚΑΒ στους Βολιώτες για παροχή πρώτων βοηθειών
Ενημέρωση  του ΕΚΑΒ στους Βολιώτες για παροχή πρώτων βοηθειών

Ενημέρωση του ΕΚΑΒ στους Βολιώτες για παροχή πρώτων βοηθειών

Κρίσιμα τα πρώτα πέντε λεπτά μετά την καρδιακή ανακοπή

Διασώστες του έδωσαν μαθήματα πρώτων βοηθειών σε ενήλικες, βρέφη και παιδιά, για άλλη μια χρονιά φέτος,στην Πλατεία Αγ. ικολάου, στο πλαίσιο της ημέρας επανεκκίνησης καρδιάς και της Ευρωπαϊκής εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή.

Το ενδιαφέρον του κόσμου σήμερα ήταν μικρό, αλλά όσοι παρακολούθησαν τους διασώστες ενημερώθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών που είναι σημαντική στο να σωθεί μια ζωή.

Όπως είπαν οι διασώστες του στην περίπτωση που ένας άνθρωπος πέσει κάτω αναίσθητος, είτε από ξένο σώμα τα βρέφη και παιδιά, είτε από καρδιά οι ενήλικες, πρέπει να δοθούν και πρέπει να το μάθουν αυτοί οι πολίτες για περίπτωση ανάγκης, γιατί είναι πολύ σημαντικά τα πρώτα λεπτά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι διασώστες βρίσκονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με περιστατικά επανεκκίνησης καρδιάς και συμπεραίνουν ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει από , δήλωσε ο εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ Βόλου ιάννης έστορας.

«Πολλές φορές, όταν πηγαίνουν σε ανάλογα περιστατικά, μέχρι να φτάσουμε κανείς δεν κάνει τίποτα. ι' αυτό δείχνουμε στον κόσμο τις πρώτες βοήθειες, ώστε να μπορεί ο καθένας να βοηθήσει κάποιον όταν υπάρξει ανάγκη, γιατί πάντα κάποιος πολίτης βρίσκεται στα περιστατικά, μέχρι να πάει το ασθενοφόρο», είπε ο κ. Νέστορας.

Σύμφωνα με τον ΕΚΑΒίτη, επειδή πολίτες δεν γνώριζαν πως να δώσουν τις πρώτες βοήθειες χάθηκαν άνθρωποι, γιατί όταν οι διασώστες επανέφεραν ανθρώπους, χωρίς να προηγηθούν οι πρώτες βοήθειες, επανήλθαν στη ζωή, αλλά ήταν εγκεφαλικά νεκροί.

Όπως εξήγησε, ο εγκέφαλος μπορεί να επιβιώσει χωρίς οξυγόνο για 4 ή 5 λεπτά και δεν χορηγηθεί οξυγόνο μέσω εμφυσήσεως του στόματος (φιλί της ζωής), τότε ο εγκέφαλος μένει χωρίς οξυγόνο και παθαίνει μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες. «Αν κάποιος δώσει οξυγόνο και κάνει συμπιέσεις, μέχρι να πάει ασθενοφόρο στο σημείο, είναι πιθανόν η εξέλιξη για τον ασθενή να είναι καλύτερη», είπε ο διαστώστης.

Από καρδιακή ανακοπή στην χάνονται 1000 άνθρωποι κάθε μέρα και οι περισσότεροι έρχονται η μικρή ή χωρίς προειδοποίηση, από ένα σύνδρομο, τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Το συχνότερο αίτιο της ανακοπής είναι μια θανατηφόρα αρρυθμία, που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή, η οποία διακόπτει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα.

Η μοναδική αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοιλιακής μαρμαρυγής, είναι οη χορήγηση απινίδωσης, μέσω απινιδωτών που τοποθετήθηκαν τελευταία και σε διάφορα σημεία του Βόλου για το σκοπό αυτό.

Κάθε λεπτό που περνάει από την καρδιακή ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης του θύματος μειώνονται κατά 10%. Εάν η απινίδωση πραγματοποιηθεί στο πρώτο λεπτό μετά την ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 90%,ενώ μετά από 7-10 λεπτά οι πιθανότητες αυτές μειώνονται στο ελάχιστο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης εάν εκπαιδευόταν περισσότεροι άνθρωποι στην επανεκκίνηση της καρδιάς, θα σωζόταν 100.000 περισσότεροι άνθρωποι στην .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση