Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » ΕΝΦΙΑ: Στο taxis τα νέα εκκαθαριστικά
ΕΝΦΙΑ: Στο taxis τα νέα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ: Στο taxis τα νέα εκκαθαριστικά

Στο Taxis Net έχουν αναρτηθεί από το πρωί της Τετάρτης τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΦΙΑ όπως ανακοίνωσε η .

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να βρουν το εκκαθαριστικό τους θα πρέπει να μπει στο site του taxis. Τα εκκαθαριστικά αναρτώνται από νωρίς το πρωί και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως το βράδυ της Τετάρτης, όταν και στο site θα υπάρχουν περίπου 6 εκατ. εκκαθαριστικά.

Τα εκκαθαριστικά θα είναι τα ίδια με το περυσινό έτος εκτός και αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει πωλήσει κάποιο ακίνητο ή έχει σει. Οσοι αδυνατούν να καταβάλουν τον ΕΦΙΑ δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση, όπως επίσης και όσοι έχουν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση 20%).

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και οι επόμενες τέσσερις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2016.

Σημειώνεται ότι ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (α, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Επίσης φορολογούνται κανονικά οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια κ.λπ., ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες. Είτε αυτές βρίσκονται σε και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε τρίτεκ-πολύτεκ και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο η πληρωμή του φόρου γίνεται αν με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας και το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση