Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Ενδιαφέροντα στοιχεία έρευνας για την αγωγή υγείας σε σχολεία του Βολου
Ενδιαφέροντα στοιχεία  έρευνας για την αγωγή υγείας σε σχολεία του Βολου

Ενδιαφέροντα στοιχεία έρευνας για την αγωγή υγείας σε σχολεία του Βολου

Στο 65% ανέρχεται το ποσοστό μαθητών Δημοτικού που έχουν φυσιολογικό βάρος και σε ποσοστό 35% τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.

Αυτό προκύπτει-μεταξύ άλλων -από την έρευνα που πραγματοποίησαν η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Βόλου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και την διεύθυνση α’/θμιας εκπαίδευσης σε 15 Δημοτικά σχολεία του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα σε 911 παιδιά Α’, Δ’ και ΣΤ’ τάξης, αλλά και γονείς (σύνολο 2.500 ωφελούμενοι).

Ωστόσο σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία παρατηρείται ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας δεν αυξήθηκαν ,αλλά μειώθηκαν κατά 2%.

Στην πρόσφατη έρευνα τα παιδιά συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγιο Διατροφής , Άσκησης και Διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου και συμπερασματικά προκύπτει ότι παρότι τα παιδιά τρέφονται ικανοποιητικά σε σημαντικό βαθμό στην εκτός σπιτιού τους διατροφή καταναλώνουν χαμηλής διατροφικής και υψηλής θερμιδικής αξίας προϊόντα.

Σχετικά με την άσκηση και τη διαχείριση ελεύθερου χρόνου από τα 563 παιδιά τα 339 παίζουν στη γειτονιά, ενώ 564 παιδιά απάντησαν θετικά στην ερώτηση σχετικά με συμμετοχή σε κάποιου τύπου οργανωμένη άσκηση , ενώ 363 παιδιά δήλωσαν ότι συμμετέχουν σε κάποιο αθλητικό σωματείο.

Ως προς την παρακολουθ8ηση προγραμμάτων τηλεόρασης το 79,4% των παιδιών απάντησε θετικά, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά 55,2% απάντησε ότι παρακολουθεί προγράμματα για ενήλικες. Το αντίστοιχο ποσοστό για ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι 55,8%.

Όσον αφορά το κάπνισμα από τη συζήτηση στην τάξη φάνηκε –μεταξύ άλλων –ότι οι μαθητές γνώριζαν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στα όργανα και συστήματα του οργανισμού.

Για το ίδιο θέμα συμπληρώθηκαν από τους γονείς 200 ερωτηματολόγια και όπως προκύπτει σε ποσοστό 42,6% δεν καπνίζει κανείς από τους δύο γονείς, σε ποσοστό 57% καπνίζει ο ένα από τους δυο και οι καπνιστές σε ποσοστό 50% καπνίζουν μέσα στο σπίτι.

Για την άσκηση το 61,4% των μητέρων και το 65,1% των πατεράδων δεν κάνουν κάποιας μορφής άσκηση, ενώ οι γονείς που ασκούνται το κάνουν κατά μέσο όρο 1,5 ώρες/εβδομάδα , το οποίο είναι εύρημα πανελλαδικής μελέτης σχετικά με την άσκηση στην Ελλάδα.

Στα αποτελέσματα εμβολιαστικής κάλυψης φαίνεται ότι ελέγχθηκαν τα βιβλιάρια υγείας από 600 παιδιά, ενώ το 82,7% των παιδιών είχαν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη με εξαιρέσει το εμβόλιο της φυματίωσης όπου σε ποσοστό 39,2% δεν έχει γίνει.

Επίσης το 17,3% των παιδιών δεν είχαν συμπληρώσει όλες τις δόσεις των υποχρεωτικών για την ηλικία τους εμβολίων , με κύρια έλλειψη του εμβολίου ενάντια στο τέτανο-διφθερίτιδα και κοκίτη.

Ειδικά, στο 10ο Δημοτικό σχολείο που φοιτά μεγάλος αριθμός ΡΟΜΑ παιδιών έγινε έλεγχος σε όλες τις τάξεις για την εμβολιαστική κάλυψη και από το σύνολο των 215 παιδιών τα 63 είχαν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη και τα 86 δεν είχαν κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης.

Τέλος κατά τον οδοντιατρικό έλεγχο στον οποίο εξετάστηκαν 522 μαθητές προέκυψε ότι πάνω από τους μισούς (55,9%-292 παιδιά)δεν βουρτσίζουν ή βουρτσίζουν αραιά/σπάνια , ενώ 228 μαθητές (43,7% βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους.

Σχετικά με τη τερηδόνα εξετάστηκαν 543 παιδιά και προέκυψε ότι το 50,8% έει όλα τα δόντια του υγιή, , το 38,3% έχει τερηδονισμένα δόντια , το 5,3% έχει σφραγίσματα και το 4,6% έχει τερηδονισμένα δόντια και σφραγίσματα.

Σχετικά με τις οδοντογναθηκές ανωμαλίες εξετάστηκαν 512 μαθητές και βρέθηκε ότι το 58,6% παρουσιάζει οδοντογναθηκές ανωμαλίες.

Τα παραπάνω ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής και υγείας στα σχολεία «Πρώτα βήματα για μια υγιεινή ζωή», έχει πενταετή διάρκεια και την περασμένη χρονιά εκπονήθηκε στις τάξεις Α’, Δ’ και ΣΤ’ 15 Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Βόλου.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου, εκπροσώπων της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Η πρόεδρος του ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Αναστασία Μορφογιάννη τόνισε ότι η υπηρεσία του Δήμου δραστηριοποιείται σε 12 διαφορετικούς τομείς και διαθέτει πέντε ιατροκοινωνικά κέντρα, με πρόθεση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να τα αυξήσει.

Η ίδια σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τη νέα χρονιά και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κώστας Γουργουλιάνης έκανε λόγο για μια έρευνα μοναδική για την Ελλάδα που, όπως είπε, αποτυπώνει την εικόνα πως μεγαλώνουν τα παιδιά σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης.

Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία του προγράμματος είπε ότι ο εμβολιασμός έχει σχέση με τη φυματίωση, η οποία είναι πλέον Ελληνικό «φαινόμενο, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την έρευνα για τη στοματική υγιεινή και δήλωσε ότι ένα στα τρία παιδιά είναι παχύσαρκα, με αυξητική τάση, διότι τα παιδιά τρώνε πρόχειρα, χαμηλής ποιότητας και όχι ωφέλιμες τροφές.

Επίσης, ανέφερε ότι του έκανε εντύπωση ότι τα παιδιά παίζουν ακόμη στις γειτονιές, αλλά εξέφρασε ανησυχία για τον αέρα που θα αναπνεύσουν το χειμώνα, όταν θα αρχίσει η θέρμανση του πληθυσμού από τα τζάκια.

Για το κάπνισμα τόνισε ότι τα παιδιά είναι συνειδητοποιημένα, δηλώνουν εντυπωσιασμένα όταν πληροφορήθηκαν ότι το τσιγάρο περιέχει 4000 ουσίες και, ανέφερε ότι συνήθως, όταν καπνίζουν οι γονείς στο σπίτι, θα καπνίσουν και τα παιδιά.

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία το σχολείο να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και έκανε λόγο για ολοκληρωμένο πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου δείχνουν ακριβώς το δείγμα ζωής και κατάστασης των μαθητών.

Τέλος, η Μαρία Εξάρχου, αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, δήλωσε ότι ο Σύλλογος και τα μέλη του είναι στο πλευρό κάθε φορέα για τη στοματική υγιεινή, όπως του Δήμου Βόλου και του Χαμόγελου του Παιδιού. Για τα αποτελέσματα ανέφερε ότι υπήρχαν μεγάλα ποσοστά μαθητών που δεν βούρτσιζαν τα δόντια τους και είχαν οδοντογναθικά προβλήματα, ενώ από την αρχή μέχρι το τέλος του προγράμματος σημαντική βελτίωση στο ποσοστό δοντιών με τερηδόνα.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος, παρουσίασε η προϊσταμένη των Ιατροκοινωνικών Κέντρων του ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Κατερίνα Αχμάντ.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παράσυρση άνδρα στο κέντρο του Βόλου #τροχαίο - https://t.co/nbYZYNE24p -

  • Πρόσληψη ενός έκτακτου πλοηγού στο Λιμεναρχείο Βόλου #ΚεντρικόΛιμεναρχείοΒόλου - https://t.co/Dugzr1pAVc -

  • Έργα ύψους 10,3 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό #Αλμυρός - https://t.co/WihD9EW2Yi -

"Αλιεύοντας" την είδηση